banner2
Öne Çıkanlar teog news Nihat Çiftçi HAMEDO Candeias

Alarm zilleri çalıyor! Çocuklar, obezite tehdidi altında


İngiltere'de şişmanlık, çocuklukta başlayarak "işsiz bir alt sınıf" oluşturması riskini oluşturdu.
Birleşik Krallık'taki Muhafazakâr Parti politikacısı Andrew Edmund Armstrong Selous, obez çocukların yetişkin hale geldiklerine geldiğini kendilerine olan düşük güven yüzünden iş bulma mücadelesi vereceklerini söyledi.
Parlamento tartışmasında milletvekillerine şunları söyledi: "Yoksul çocukların tarihtre olmadığı kadar şu an fazla kiloların tahdidi altındadır. İlkokulu terk eden çocukların üçte biri aşırı kilolu veya obez. Obezite en çok yoksun sosyal gruptaki çocuklar arasında iki kat daha yaygın. İşsiz bir alt sınıfın büyümesine izin veremeyiz” dedi.
Bir başka milletvekili olan Maggie Throup, en büyük TV şovundaki ünlülerin abur cubur reklamlarına karşı bir duruş sergilemelerini söyledi.
İşçi Partisi Milletvekili Matt Rodda, ebeveynlerin abur cubur reklamından çocukların korunması uyarısında bulundu.

Obezite Nedir?

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır

İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir.

Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir.

Günlük yaşamda bireylerin (gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç, yaşlı, işçi, sporcu, kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon hastalığı, solunum yolu bozuklukları vb.) yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır.

Günlük alınan enejjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vucutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır.

Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır.

Anlaşılacağı üzere obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:
Obezite Nedir?Obez Tehdidi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.