banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Adana'daki içki festivaline Yeşilay'dan tepki

Adana’nın tarihi mekânlarından Kazancılar Çarşısı’nda düzenlenmek istenen rakı festivalinin yasal olmadığını belirten Yeşilay Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, “İlimizde Aralık ayı içerisinde yapılması düşünülen rakı festivali organizasyonu mevcut kanunlara göre suçtur.” diye belirtti.

“İçki festivali düzenlemek suçtur”

Aralık ayı içerisinde yapılması düşünülen rakı festivalinin mevcut yasalara göre suç olduğunun altını çizen Aslanbaba, “Anayasa’nın 58. maddesinde yer alan ‘Devlet gençleri içki düşkünlüğünden korumak için gerekli tedbirleri alır’ hükmü ışığı altında bu organizasyonu yapmak suçtur.” diye konuştu.

6487 Sayılı Yasa ile alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımının yapılamayacağını ifade eden Yeşilay Şube Başkanı Aslanbaba, ayrıca televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerine yer verilmemesi, alkollü içkilerin, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılmaması gibi hükümlerle toplumun genel sağlığının korunmasına yönelik düzenlemelerin olduğunu söyledi.

Alkollü içkilerin satışına dair yönetmeliğin 19'uncu maddesini işaret eden Aslanbaba, "Ticari fuarlar, yiyecek içecek ihtisas fuarları dışında kalmak şartıyla halka açık alanlarda alkollü içki tattırılamaz veya bedava içki dağıtılamaz" diyerek bu festivalin yasal olmadığını kaydetti.

“Alkol kullanımını olağanlaştırmak gençliğe düşmanlıktır”

Alkol kullanmayı çağdaşlık göstergesi olarak sunan çevrelere dikkat çeken Aslanbaba, “Alkol kullanmayı olağanlaştırmaya çalışmak bütün halka ve özellikle tertemiz zihinlere sahip gençliğe bir düşmanlıktır. En kolay bağımlılık yapan alkolün yuvaları yıktığını, nice başarılı genç sporcuları, sanatçıları hayatlarının baharında soldurduğunu, toplumsal felaketlere yol açtığını unutmamalı, alkol ile mücadeleye bu açıdan bakılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Çağdaşlık ve ilericiliğin akıl, bilim, sanat ve spor ile sağlanabileceğini dile getiren Aslanbaba, “Bunun için de berrak zihinler ve sağlıklı bir beden gerekir. Alkol, uyuşturucu, sigara ve her türlü kötü alışkanlığın olağan sayıldığı ve özgür seçim olarak nitelendirildiği bir ortamda bu başarıların sağlanması beklenemez.” dedi.

“Böyle bir festival Adana’nın hangi ihtiyacına cevap veriyor?”

İçki festivalinin kente zarardan başka bir şey getirmeyeceğini belirten Aslanbaba, “Rakı Festivali adı altında bu organizasyonu tertip edenlere sormak istiyoruz; özellikle böyle bir festival Adana’nın hangi ihtiyacına cevap veriyor? Yapılacak bu festivalle Adana için beklenen bir fayda var mıdır?  Varsa lütfen kamuoyu ile paylaşır mısınız? O gün tüketilecek rakı ile çocuklarımıza, gençlerimize ve Adanalılara ne tür bir mesaj vermeyi düşünüyorsunuz? Kamuoyu olarak merak ediyoruz.” diye konuştu.         

Hiçbir festival ve etkinliğin toplumun beden ve ruh sağlığından önemli olamayacağını sözlerine ekleyen Aslanbaba, “Özellikle kendi öz kültürüne ve halkına sadık, onların sağlığını ve geleceğini dert edinmiş, her türlü zararlı alışkanlıklarla mücadelede halkı için halkıyla birlikte hareket eden tüm idareci ve yöneticilerimizi ve dahi tüm halkımızı, beden ve ruh sağlığımızı, kültürümüzü bozmak isteyen bu ve benzeri anlamsız festival ve etkinliklere karşı olmaya, duyarlı olmaya davet ediyoruz.” diyerek yetkililerden gençleri ifsat edecek bu tür organizasyonlara izin verilmemesini istedi. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.