banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der Onur Bilgen ilçe Mardin

Adana'daki engellilerin en büyük sorunu ulaşım

Adana’da yaklaşık 100 bin engelli olduğu belirtilirken, plansız yapılan yol, kaldırım ve alt-üst geçitler engelli vatandaşların şehir merkezinde yardım almadan bir yerden bir yere gitmesini imkansız kılıyor. Sadece engelliler gününde hatırlanmak istenmediklerini vurgulayan engelliler ise özellikle ulaşım konusunda yaşadıkları sıkıntıların giderilmesini istiyor.

Adana’da engellilerin karşı karşıya kaldıkları sıkıntıları İlke Haber Ajansına (İLKHA) değerlendiren STK temsilcileri ile engelli vatandaşlar, bazı kurum yetkilileri, siyasetçiler ve STK’ların algı oluşturma ve konunun istismarı peşinde olduğuna dikkat çektiler.

Engelliler en büyük sorunu ulaşımda yaşıyor

Çukurova Özürlüler Derneği (ÇÖZ-DER) Başkanı Ahmet Ataş, 3 Aralık’ın Dünya Özürlüler Günü olarak kutlandığını ancak engellilerin sadece yılda bir gün değil, her gün hatırlanması gerektiğini belirtti. Adana’da engellilerin en çok toplu taşıma araçlarını kullanırken sıkıntı yaşadığını dile getiren Ataş, ayrıca plansız yapılan yol, kaldırım ve alt-üst geçitlerin de kendilerini zorladığını söyledi.

“Engellilere yönelik ‘Heyet Raporu’ zulmüne son verilsin!”

Yetkililer ve vatandaşlardan engellilerin sorun ve sıkıntılarına duyarsız kalınmamasını isteyen Ataş, bazı sorunları ise şöyle dile getirdi:

 “Engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşantılarında mobilize olabilmeleri için kullandıkları yardımcı tıbbi cihazlar ve engelli araçlarıyla ilgili ayrı ayrı heyet raporu istenmektedir. Bu engelli vatandaşlarımızla ilgili hastane kapılarında büyük izdihama ve trajediye neden olmaktadır. İvedi olarak tek bir heyet raporuyla bu ihtiyaçlarının mevzuatta yapılacak bir düzenlemeye ivedi olarak ihtiyaç duyulmaktadır.

Ayrıca kamuda 36 bin engelli istihdamı ile ilgili kısmen sınırlı açılan engelli sınavlarının yıl içerisinde yazımızın ekindeki ilgili mevzuata paralel olarak sınavların açılmasına ivedi olarak ihtiyaç duyulmaktadır.”

“Engelliler olarak pozitif ayrımcılık değil ulaşım hakkımızı istiyoruz”

Engelliler olarak pozitif ayrımcılık değil haklarını istediklerini belirten Türkiye Sakatlar ve Engelliler Derneği Adana Şube Başkan Yardımcısı Necla Sahi, engellilerin sorunlarına yönelik Valilikçe oluşturulan komisyonda kendisinin de yer aldığını, bu komisyonda en çok dile getirilen hususun Adana’daki engellilerin ulaşım sorunu olduğunu söyledi.

Çarşı-pazar bir yana kamu   binalarının bile kendileri için engellerle dolu olduğunu vurgulayan Sahi, “Kamuda kullanacağımız alanlar, hastaneler, okullar ve zorunlu olarak gitmek durumunda olduğumuz yerlerin bile çok engelli olduğunu gördük.”dedi.

 

“Adana’da halk otobüslerine tekerlekli sandalyeyle binilmesi mümkün değil”

Yılda bir kere engelliler gününde değil yaşam alanlarının tümünde hatırlanmak istendiklerini belirten Sahi, “Şehir içerisine baktığımız zaman yollar, kaldırımlar, alt-üst geçitler, bina girişleri ve asansörlerin gelişi güzel yapıldığını görüyoruz.  Geçen gün halk otobüsleri konusunda bir şikayet aldık. Adana’da halk otobüslerine tekerlekli sandalye ile binilmesi mümkün değil. Ayrıca bazen şoförler engellilere sitem edip çeşitli bahanelerle aracına almak istemiyor. Bu noktada öncelikle şoförler ve vatandaşların engelliler konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ve benim de bir araca bir sağlam vatandaş gibi binme hakkına sahip olduğumun bilinmesi gerekiyor.”diye konuştu.

Engellilerin toplumun bir parçası olduğunu ve herkesin bir gün engelli olabileceğini ifade eden Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya da engellilerin ulaşım sorununa dikkat çekti. Valilik, belediyeler ve STK’lara bu konuda büyük görev düştüğünü vurgulayan Karakaya, “Adana’daki engellilerin durumu istenen düzeyde değil. Bunun istenen düzeyde iyileştirilebilmesi için şehri yönetenlerin seçilmişlerin atanmışların, sokaktaki bütün bireylerin engelli engelsiz herkesin omuz omuza vererek dezavantajların ortadan kaldırılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Yetkililer bizi de düşünmeli”

Mikrofonlarımıza konuşan engelli vatandaşlardan Osman Saçıkaralı da ulaşım sorunlarına dikkat çekti. Kendisinin 72 yaşında olduğunu ve hastaneye gitmek istediğinde otobüslerin dolu olması veya engellilere uygun özellikte olmaması sebebiyle tekerlekli sandalyesi ile saatlerce beklediğini ifade eden Saçıkaralı, “Tekerlekli sandalye ile minibüs ve halk otobüslerine binemiyorum. Belediye otobüsleri de genelde dolu geliyor. Bu noktada yetkililerin bizi de düşünmelerini istiyorum.” diyerek ulaşım sorununu aktardı. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.