banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Gaziantep Akçakale

Adana 4 gün boyunca toz soludu

Adana Valilik Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu verilerine göre, 4-7 Eylül tarihleri arasında anız yangınları ve Suriye üzerinden gelen toz bulutları nedeniyle hava kirliliğinin tehlikeli oranda arttı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) dönem sözcüsü Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hakan Şen, "Havadaki partikül madde toleranslı limit değeri miktarının yönetmelikte belirtilen 90 mikrogram/m3 değerinden fazla olduğu görülmektedir. 4-5-6 Eylül tarihlerindeki partikül madde miktarı sırasıyla 93-103-171 mikrogram/m3 olarak ölçülmüş ve 7 Eylül'de bu kirliliğe Suriye üzerinden meteorolojik koşullarla toz taşınımı eklenmiş, partikül madde miktarı 1036 mikrogram/m3 olarak gerçekleşmiştir. 7 Eylül günü ilimiz adeta toz solumuştur." diye belirtti.

Anız yangınlarının toprağa verdiği zarara da değinen Dr. Şen, “Yakılan anız ile toprağın organik madde denilen ve asıl toprağı besleyen bütün besinleri içinde bulunduran bölümünün yakıldığına dikkat çekti. Dr. Şen, bir gram toprakta bir milyar bakteri, 200 milyon mantar ve 1,5 milyarın üzerinde canlı bulunduğunu, anız yakma işlemiyle bunların yok edildiğini kaydetti.

Yakılan anız ile komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve ve bahçelere de zarar verildiğini ifade eden Dr. Şen, "Anız yangınları ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini yakmakta dolayısı ile bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmakta, yakılan anız ateşi sonucu ahşap telefon direkleri de yanmaktadır. Ülkemiz için büyük kayıplara neden olan anız yakma, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden de kötü görüntü sergilemekte ve telafisi mümkün olmayacak zararlar vermektedir.” dedi.

Yakılan ateşle ölen mineraller yüzünden üreticinin sonraki ürün ekimlerinde daha fazla gübre ve zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç kullanmak zorunda kaldığını belirten Şen, “Bu yüzden daha fazla masraf ettiği için anızını yakan, aslında cebindeki parayı da ateşe vermiş oluyor. Bunun arkasına çiftçinin toprağı zayıfladığı, organik madde yandığı için çiftçilerimiz her yıl daha fazla kimyasal gübre kullanmak zorunda kalıyor. Bu nedenle çiftçilerimiz her yıl daha fazla para harcamak zorunda kalıyor. Anız yangınları konusunda izleme ve denetleme yetkisine sahip kurumların konu ile ilgili çiftçileri eğitmesi ve denetimlerini artırması gerekmektedir. Denetimlerin ve cezai işlemlerin anızların yakılmaması doğrultusunda uygulanması ve had safhalara ulaşan doğanın tahribinin önüne geçilmelidir." ifadelerini kullandı.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.