banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Birecik Türkiye

3 Mart Dünya İşitme Gününde anlamlı etkinlik



Karaköprü Belediyesi ve Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile “3 Mart Dünya İşitme Günü” nedeniyle okul çağı işitme tarama programı kapsamında, Karaköprü Ali Baba İlk Okulunda eğitim gören öğrencilere işitme testi yapıldı.

Okulda gerçekleştirilen programa; Karaköprü Belediyesi Başkan Vekili Ali Atlas, Karaköprü Belediye Başkan Yardımcısı Vildan Gönüllü Çelik, Karaköprü İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Murat Yanmaz ve İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Yaşar Şimşek katıldı.

İşitme testi öncesi sınıfları gezen Başkan Vekili Atlas ve Başkan Yardımcısı Çelik öğrencilerle yakından ilgilendi. Daha sonra Halk Sağlığı Müdürlüğü personelleri okulda eğitim gören öğrencilere işitme ile ilgili bilgiler vererek işitme testi yaptı.


İşitme ve İşitme Kaybı nedir?
Ses bilgisini beyne iletmede kulağın her kısmı önemli rol oynar. İşitme kaybı; dış, orta veya iç kulağın bir ya da birden fazla bölümünün hasar görmesi sonucu oluşur. İşitme kaybını daha iyi anlamak için kulağın anatomisi ve nasıl işittiğimiz hakkında bilgi sahibi olmakta yarar vardır. Bu bölümde bununla ilgili genel bilgi edinebilirsiniz.

İşitme kaybına daima bir odyolog ya da KBB doktoru gibi uzmanlar tarafından teşhis konulmalıdır. Uzman işitme kaybının türünü ve derecesini belirlemek için birtakım testler yapar. Akabinde bulguları gösteren bir odyogram, hazırlanır.

Dört çeşit işitme kaybı vardır:

Birinci ve en yaygın çeşit, algılayıcı hücrelerin (tüy hücreleri) zarar görmesi ya da olmamasından kaynaklanan sensörinöral işitme kaybıdır. İletim tipi işitme kaybı ise sesin dış veya orta kulaktan iç kulağa düzgünce iletimini engelleyen herhangi bir sorunla ilgilidir. Mikst tip işitme kaybı hem sensörinöral hem iletim tipi kaybın birlikte bulunduğu işitme kaybıdır. Son tip olan (nöral) sinirsel işitme kaybında ise, işitme siniri beyne sinyalleri iletememektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.