banner2
Öne Çıkanlar PapeAlioune Ndıaye Dergah Camisi İmam Hatibi İbrahim Onat Pamuk (Kütlü) Pakistan MİLGEM Korvet Projesi MİLGEM Korvet Projesi

2016 yılı 'Bakliyat Yılı' olacak

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) üyesi ülkelerin Roma'da gerçekleştirdiği tanıtım toplantısıyla bu önemli organizasyonun resmi startının verildiğini söyledi.

Türkiye'nin önerisiyle BM'nin gündemine giren ve 2013 yılında alınan kararla, 2016 yılının 'Uluslararası Bakliyat Yılı' olarak ilan edildiğini ifade eden Tiryakioğlu, “Türkiye, tarım konusundaki tecrübesini ve güçlü yönlerini iyi kullanarak bakliyat yılından en kazançlı çıkan ülke olabilir.” dedi.

Bakliyat üretiminde Türkiye'nin dünyanın en büyük üreticileri arasında yer aldığını belirten Tiryakioğlu, “Bakliyat ürünlerimizi tanıtmak ve dış pazarlarda bu ürünlerimize yeni kapılar aralayabilmek için uluslararası düzeyde elimize önemli bir fırsat geçti. Bu durumu ortak çaba ve gayretlerle ihracatın artırılması noktasında olumlu bir noktaya getirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin nohut ve mercimeğin en eski ana vatanı ve gen merkezlerinden birisi olarak kabul edildiğini kaydeden Tiryakioğlu, “Dünya kırmızı mercimek ve nohut üretiminde ilk 5 ülke arasındayız. Kuru bakla üretiminin her yıl arttığı ülkemizde’ 2016 Bakliyat Yılı’ için üreticilerimizin, sanayicilerimizin ve ihracatçılarımızın birlikte ortak hedefler doğrultusunda hareket etmesi gerekiyor. Ülkemizin böylesi önemli bir organizasyonda sürecin dışında kalması Kanada, Hindistan, Pakistan ve Amerika gibi bakliyatta söz sahibi diğer ülkelerin yararına olacaktır.” diye konuştu.

Türkiye’nin kırmızı mercimek üretiminin tamamına yakınını karşılayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, bakliyat yılından en kazançlı çıkacak bölgelerin başında geldiğine vurgu yapan Tiryakioğlu, özellikle kırmızı mercimeğin dünya genelinde Türkiye menşeli kalite bilinirliğinin yüksek olmasının bölge sanayisine avantaj sağlayacağını söyledi.

Protein değeri yüksek

Hayvansal gıdaların temel alternatifi ve proteince oldukça zengin olan bakliyatın bilinçsizlik ve tanıtım sorunlarından dolayı dünya ölçeğinde istenilen seviyede tüketilmediğine işaret eden Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Gelecek nesillerin beslenme alışkanlığına negatif etkiler doğuracak olan bu durumun dünya toplumlarına anlatılabilmesi için BM'nin aldığı bu karar stratejik önem taşımakta. Dünyada 1 milyar insanın aşırı kilo ve obeziteyle mücadele ettiği, yaklaşık 800 milyon kişinin de açlık sınırının altında yaşadığı günümüzde bakliyat sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir tarım noktasında ciddi alternatif oluşturmakta.  Bu nedenle yapılacak olan tanıtımlarda Baklagillerin sağlık ve beslenme açısından faydalarına dikkat çekilmesi dünya genelinde bu ürünlere olan ilgiyi artıracaktır."

Tiryakioğlu, ayrıca 2016 bakliyat yılı tanıtım sürecinde besin değerinin daha da artması için bakliyatın bulgurla tüketilmesinin özellikle tavsiye edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.