banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya karbonmonoksit Balıklıgöl

112 çalışanları gelen asılsız çağrılardan rahatsız

Bitlis’te 112 Acil Servis çalışanları, acil servis hattına gelen asılsız ve komik çağrılara tepki göstererek vatandaşlara duyarlı olma çağrısı yaptı.

Bitlis 112 Acil ve Afetler Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Suna Cinoğlu, servis olarak Bitlis ve ilçelerinde 10 istasyon ve 30 ambulansla hizmet verdiklerini belirterek 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi'ne günde 3 bin telefon geldiğini, bunlardan yaklaşık olarak 2 bin çağrının asılsız ve gereksiz olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.

Gereksiz çağrıların, acil servis ekibinin müdahale etmesi gereken gerçek vakalara ulaşmayı aksattığını vurgulayan Cinoğlu, 112'nin sadece acil vakalarda aranması gerektiğini hatırlattı.

Cinoğlu, “Bütün bu asılsız ihbarlar personelimizin işini zorlaştırdığı gibi sağlık hizmetlerinin acil, hızlı, güvenilir ve kesintisiz olarak çalışma ilkesini sekteye uğratıyor. 24 saat ambulans hizmeti verirken, gereksiz ihbarlar bizim en fazla karşılaştığımız sorunlardan bir tanesidir.  Acil müdahalelerde, zaman çok önemli olduğundan asılsız ihbarlar zaman kaybına yol açıyor. Vatandaşlarımızın 112'yi sadece acil vakalarda aramalarını arzuluyoruz.” dedi.

112 çağrı merkezine gelen çoğu çağrının gereksiz yapıldığı bilinmesine rağmen bir türlü önlem alınamadığından yakınan Cinoğlu, “Günlük ortalama 3 bin çağrımız oluyor. Çağrılarımızın yarısından fazlası gereksiz çağrılar. İlginç tekliflerde bulunuyorlar. Bitlis halkı olarak arayan kişilerden şunu rica ediyorum. Gereksiz yere meşgul ettiğiniz anda trafik kazası geçiren biri sırada kalabilir. Lütfen bizleri gereksiz aramayın. Olay yerine gittiğimizde bile çoğu zaman boş döndüğümüz bile oluyor. Ama bu bizim halkımızın takdiridir. Halkımız ne kadar duyarlı ve inisiyatifli davranırsa biz de o kadar emek sarf edeceğiz.” dedi.

“Asılsız çağrılara ceza kesilecek”

Asılsız çağrıların bu şekilde devam etmesi durumunda cezai işlem başlatacaklarını vurgulayan Cinoğlu, “Daha fazla gereksiz çağrılar yapılırsa cezai işlemleri başlatacağız. Bu çağrılar böyle devam ederse gerekli cezaları Valilik kanalıyla ya da Bakanlığımız kanalıyla cezaları uygulayacağız. Bitlis ve ilçelerinde 30 tane ambulansımız var. 10 istasyonla vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Diğer ilçe istasyonlarımızdan vaka ve acil olmak üzere en az 3 tane ambulansla hizmet vermekteyiz. İstasyonlarımızda hava ambulansı olmadığı için çok acil durumlarda çevre ilerdeki istasyonlardan ambulans talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.  

Çağrıları karşılayan Acil Tıp Teknisyeni (ATT) sağlık personeli Deniz Çok ise “Bizi arayan kişilerin yarısından fazlası sapık oluyor. İneğim doğum yaptı ambulans gönderebilir misiniz? Şebekem çekmiyor aileme ulaşabilir misiniz? Kedi ağaca çıktı gelip indirebilir misiniz? Evlenme teklifi yapıyorlar. Böyle gereksiz ve komik çağrılarla karşılaşıyoruz.” diye konuştu.      (Şükrü Tontaş – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.