banner2

Vladimir Putin liderliğindeki Rusya’nın, şimdi yüzyıl sonra yeniden şekillenen dünyanın her yerinde ‘ben de varım’ derken, Ortadoğu gibi stratejik önemi bütün zamanlar için oldukça değerli olan bu coğrafyada, sahneye çıkması anlaşılabilir bir olaydır. “Peki, Rusya ne istemektedir? Karadeniz’den sonra Akdeniz’e yani sıcak denizlere ulaşma arzusu artık geçmiş yüzyılda kaldı. Rusya’nın İran’la anlaşarak Suriye’yi birlikte kontrol etme veya benzeri bir projede anlaştığı iddiası ise küresel süreçte Rusya için çok gerçekçi değildir. Rusya’nın Suriye politikasının ‘Batı sistemine dönük bir cevap’ niteliği taşıdığını görmek gerekir. Rusya artık Batı sisteminin eski hegemonyasını sürdüremeyeceğini söyleyerek ‘Yeni Dünya’ sisteminin içinde kendisine uygun bir rol istemektedir.

Ortadoğu haritası yeniden çizilirken Rusya bu kez bunun dışında kalmayacaktır. Batı sistemi bu durumu öngörüp Rusya’nın beklentilerini karşılayacak bir uzlaşmaya varırsa Rusya’nın nazarında Baas diktatörlüğünün bir hükmünün kalmayacağını, İran’ın ise başka bir proje içinde Putin tarafından ikna edileceğini düşünmek reel politik açısından oldukça mümkündür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.