banner2

Gittim, gördüm araştırdım ve sektörde hizmet veren kurum sahipleri ile görüştüm. Mesele hiç de dışarıdan bakıldığı gibi değilmiş. Hırsızlık, yolsuzluk, engelli çocuğu almadan ders yazma ve parasını çekme, denetimsizlik gibi onlarca iddia ile her zaman hedef haline geliyorlar. Söz savunmanın dedik ve araştırdık evet bunlar gerçekten çok vahim iddialar!

Türkiye genelinde yaklaşık 2500 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezi, 50 bin çalışanı ile 378 Bin engelli çocuğumuza eğitim veriyorlar. Zihin, Görme, İşitme, Bedensel, Otizm ve Özel Öğrenme gibi bakanlık tarafından yazılmış onaylanmış programlar ile engelli çocukları yeniden hayata kazandırmak, öz bakım ve sosyal olarak toplum ile kaynaştırmak için çalışan güzide kurumlar olarak gördüm.

Görüşüne başvurduğumuz sektör temsilcileri; Özel Eğitim alanında kendisini sorumlu gören ve engelli çocukların hak ve hukukunu aramak için açılan vakıf ve derneklerin bu alan ile ilgili yeteri karar bilgiye sahip olmadıklarını, başta mülki idare amirlerini, ilgili vakıf ve dernekleri kurumlarımıza davet ediyoruz.

Gelsinler bu engelli çocukların hangi şartlarda evden alıp getirildiğini, hangi şartlarda eğitim aldıklarını, öğretmenlerin bilgi ve birikimini, bütün kurumların kamera sistemi ile giriş yapan öğrenci ve öğretmenlerin kayıt altına alındığını ve milli eğitim tarafından bu kayıtların sıkı bir şekilde denetlendiğini görmüş olurlardı.

Bugüne kadar yapılan denetimler maalesef para odaklı olmuştur. Çocuk eğitim aldı mı? Öğretmenin bilgi birikim ve liyakatini engelli çocuğun aldığı eğitimden ne kadar fayda gördüğünü asla sorgulamadılar. Bunları yapmış olsalardı eğer; yürüyemeyen çocuğun nasıl yürüdüğünü, öz bakımda kendi ihtiyaçlarını nasıl karşıladığını, sosyal olarak toplum ile nasıl kaynaştıklarını anne ve babaların memnuniyetini görmüş olurlardı. Hiç duymayan çocuğun ilk defa sesle tanıştığı o anki mutluluğu, Otizm ve dil konuşmada alınan güzel sonuçları görmüş olurlardı.

Bir kurumun her ay sabit giderleri olduğunu, personel maaşları, elektrik, su, ısınma-soğutma, kira, yakıt, servis ( Servis ücreti devlet tarafından ödenmiyor ) SGK pirimi, vergi vs bütün bunlar varken bir kurumun öğrenciyi almaması sizce mantıklı mı? Giren ve çıkan öğrenci ve öğretmen kamera ile kayıt altına alınırken gelmeyen öğrenciye ders yazmamak mümkün mü? Bu çocukların hak ve hukukunu savunduğunu iddia eden dernek ve vakıfları bizi tanımaya bizimle işbirliği içinde olmaya davet ediyoruz. İnsan bilmediğine düşman olurmuş! Gelin ve bu kurumların ne kadar harika işler yaptığını görün dediler.

Bu kurumlar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı açılsa da, Sağlık Bakanlığından sağlık kurulu raporu, Maliye Bakanlığından ödemelerini ve Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı ile çalışmak zorundalar yani muhatap- paydaşlar 4 Bakanlık.

Gelelim çok önemli taleplerine. Kamera sistemine karşı değiliz olması normal ancak; bu sistemin alt yapısı oluşmadan uygulama yönetmeliği çıkarılmadan uygulanması kurumları ciddi zarara uğratmaktadır.

İş planın kaldırılması, saat başı girişleri, haftalık dengeli dağılımın kaldırılması ve en önemlisi devlet resmi okullarına devam eden öğrencilerin haftada iki yarım gün izinli sayılmaları olarak açıkladılar. Ücret konusunda kamuoyu yanlış bilgilere sahiptir şöyle ki; bireysel 68,125 x 8 = 545 TL öğrenci başı KDV hariç alınan paradır.

Sevgili dostlar inanın gezince görünce ve bilgi sahibi olunca insanın bakış açısı değişiyor. Bütün öğretmenler kutsal bir görevi üstlenmiş ama bu özel eğitimde çalışan fedakâr ve vefalı öğretmenlerdeki sevgi ve sabır takdire şayandır. Her kurumda öğrenci ve velisine psikolojik destek ve yardım eden psikolog var ve çoğu klinik uzman kişilerden oluşuyor.

Bir eksiği de söylemeden edemeyeceğim, bu işle ilgili ilgisiz bütün STK başkanlarını bu alanı tanımaya engelli çocukları evladından ayırmadan sevgi ile kucaklayan insanlarla tanışın iş birliği yapın el ele olun derim. Engelli bir çocuğun eğitim hakkını şu ya da bu şekilde engelleyen kim olursa olsun vallahi ettiğini bulur. Allah bunları özel yarattı ve özelini koruyacaktır.

Selam ve dua ile

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa Karataş 5 yıl önce

Elinize sağlık önemli bir konuya değinmişsiniz. Sürekli para odaklı denetimler ve önlemler sektörü bitirme noktasına getirdi. Hickimse de ya arkadaş boyle bir sektör var, burada kaliteyi arttırmaya yönelik neler yapabiliriz, ne gibi sıkıntıları var, nasıl destek olabiliriz demiyor.

Avatar
Enes malik Göloğlu 5 yıl önce

Ağzınıza yüreğinize sağlık o kadar zorluklara rağmen ne kurum temsilcileri ve çalışanlar sefalet ve günü kurtarma peşindeler bunu görüp ve bişey yapılmaması vicdan ve merhamet duygusu yok olmuş insanlığın en samimi ifadesidir

Avatar
Mesut 5 yıl önce

Keşke herkes sizin gibi böyle kurumları gezip ve engelli insanlaraımıza daha nasıl yararlı olabiliriz üzerine düşünse sizi tebrik ediyorum

Avatar
Emine Kuru 5 yıl önce

Ne ilkokul ne de ozel alt sinif ..Down sendromlu cocuklarimi isini cok iyi yapan rehabilitasyon merkezlerinde egittik ozver ve kendini surekli yenileyen ogretmenlerin yontem ve metodlari bize buyuk adimlar attırdı...Onlarin haklari nolucak...Tesbitleriniz cok guzel bu ulkede kurunun yaninda hep yaşlarda yaniyor...

Avatar
Duygu akın 5 yıl önce

Emeklerimi gördüğünüzü ve de takdir ettiğiniz için çok tşk ederiz . Yaptığımız işin maniviyatı o kadar büyükki sevilmeden gönül verilmeden yapılacak bir iş değil. Böyle umut verici bizleri daha çok motive ediyor.

Avatar
Özel Eğitim Öğretmeni 5 yıl önce

Özel eğitim sınıflarında bir öğrenci minimum 30 saat ders almaktadır.Orta-Ağır düzey sınıfta olduğunu varsaysak ve sınıf mevcudunun 8 olduğunu varsaysak ( üst sınır 8 dir) devlet yaklaşık olarak öğretmene saat başına her bir öğrenci için 5.7 lira vermiş oluyor. Neden saatliğine 75 lira vererek rehabilitasyon merkezine gönderiyor olabilir? Bunu düşündünüz mü? Aralarında işini hakkıyla yapan kurumlar elbet var. Fakat bu 2500 kurumdan 25 taneyi geçeceğini zannetmiyorum. Bu kurum sahiplerinden kaç tanesi özel eğitim öğretmeni? Haydi sahibini geçtim, işin ticaretinde olabilir. Kaç tanesinin müdürü eğitimci? Kaç tanesinin amacı hizmet etmek? Herkes yaptığı işten sorumludur. Rehabilitasyon merkezleri vermedikleri derslerden sorumlu bu yazıyı yazan abimiz de yazdığı yazıdan sorumludur. Ya iyice araştırıp öyle yazın ya da yazmayın. Zira sizin yazdığınız şeylerin doğruluk payı sıfıra yakındır. UNUTMAYIN! REHABİLİTASYON MERKEZLERİ DEVLETİN KARA DELİĞİDİR!

Avatar
Seda 5 yıl önce

Rehabilitasyonda öğretmenim birde bizden dinleyin gelen gelmeyen, kamera sistemi, mazot, yemek, ısınma, öğretmenin yeterliliği, kurum sahiplerinin engelli çocukların kaç tanesinin ismini bildiğini.

Avatar
Rehabilitasyon 5 yıl önce

Beyefendi kurum sahiplerini ziyaret etmişsiniz bir de öğretmenlere sorun bakalım. Asgari ücretten maaşı yatar eline 3 kuruş para geçer yaz kış çalışır raporu yok izni yok daha ucuz öğretmen bulununca kapı dışarı edilir... evet güzel eğitim veriliyor kurumlarda ama İnan bu kurum sahipleri sayesinde değil ORADA GÖREV YAPAN FEDAKAR ÖĞRETMENLER sayesinde. 2500 kurum varsa kurum müdürlerinin 2300 tanesi öğrenci sayısını bile bilmez ama sor seans ücretini herkes bilir :) kaç para ödenek alacak bilirler:) demem o ki rehabilitasyonlar AİLE İÇİN UMUT KAPISI, ÖĞRTMENLER İÇİN EKMEK PARASI, KURUM SAHİPLERİ İÇİNSE ÇUKKA DA ÇUKKA.... haydi selametle