banner2

İnsanlar yaradılış gereği ne kadar güçlü olursa olsun, hangi makamda olursa olsun rubuiyete tabi olurlar. Bunun somut olarak en güzel örneklerinden biri de Şanlıurfa'da yapılan kazı sonucu ortaya çıkan Göbeklitepe  ibadet mahallidir.

Göbeklitepe'de 12 bin yıllık tarihi ile ibadetin yapıldığı ve tarih olarak en eski yapı olduğu tescillenmişti. Göbeklitepe, Bahreyn’de düzenlenen 42’nci Dünya Mirası Komita Toplantısında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edildi.

Şanlıurfa kent merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Örencik Mahallesi yakınlarındaki, Neolitik Çağ’a ait ve dünyanın bilinen en eski ibadet merkezi olarak kabul gören Göbeklitepe Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO), ‘Dünya Mirası Geçici Listesi’nden, asil listeye kabul edilmesi hem tanıtım hem de bu değerin korunması adına mutluluk vericidir.

Bilindiği üzere İngiltere'de anlamsız olarak dikilen Stonehenge (Asılı Taşlar) taşlarımilyonlarca turist alırken Göbeklitepe gibi hem nakış nakış işlenen ve hem de ibadet tapınağı olarak inşa edilen bir mekanın on milyon turist alması abartı olmasa gerek.

Göbeklitepe 1995’ten beri yürütülen kazı çalışmalarında, neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü ‘T’ biçimli dikili taşları ve 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserlerle donatılmış bir tapınak.

Şimdi...

Esnaftan memura, çiftçiden öğrenciye, bürokrattan siyasetçiye kadar Şanlıurfa'lısından tüm Türkiye'ye tüm insanlar bize kadar gelen Göbeklitepe tarihi mirasına sahip çıkarak hem kendileri korumalı hem de dünyaya tanıtmalıdır.

Suriye'de yaşanan iş savaşın durması ve güneydoğunun adını terörle yanyana getirmek isteyenlerin bitmesiyle12 bin yıllık Göbeklitepe ibadethanesi, Hz. İbrahim makamı Mevlid-i Halil (Dergah), Balıklıgöl, Eyyüpnebi, Harran Kümbet evleri, Şuayb Şehri, Soğmatar Harabeleri,  Bazda Mağaraları, Şanlıurfa Kalesi, Nemrud Tahtı (Der Yakub Kilisesi), Kızılkoyun ve Kale eteği Roma Dönemi Kaya mezarlıkları, Haleplibahçe Roma hamamı, Haleplibahçe Amazon Kraliçe mozaikleri, Birecik Kalesi, Halfeti su altı şehri, Hilvan Nevaliçori, Siverek Kalesi, Viranşehir Roma Tapınağı(Dikmenler), Bozova Çarmelik kervansaray, ve Şehir merkezinde bulunan Gümrük Hanı, Barutçu hanı, Dabbakhane ve Mevlevihane, Sipahi Pazarı ve Bedesten, Hüseyniye Çarşıları, Ellisekiz Meydanı, Ulu Cami, Beykapısı, Harran Kapı, Şehir surları, Rızvaniye, Justinyen kemerleri gibi adeta dünyanın en büyük açık hava müzesi olan ve Bozova çatak, Halfeti, Siverke Takaron vadisi, Birecik sahili, Türkiye'nin en büyük tarım ovaları, Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip  Şanlıurfa bölgenin değil, Türkiye'nin değil, Dünyanın ortak mirası bir kent olduğu tescillenecektir.

Şanlıurfa dünyanın en büyük açık hava müzesidir. Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilmesi gibi bir gün bu kadim kentin de dünyanın en büyük açık hava müzesi olarak tescilleneceğine temenni ediyorum ve  inanıyorum.

Müze kenti şehrimize her sorumlu bireyin sahip çıkması ve koruması gerektiğine inanıyorum.

İLGİLİSİNE

Dünya hakkında hükmü, tarih verir. (Schiller)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.