banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Urfaspor Futbolcularına Laktat testi
Laktat testinden geçen oyuncuların testte üst düzey efor harcadığı bildirildi.
Teknik Direktörü Kemal Kılıç, nezaretinde gerçekleştirilen kamp, günde çift idmanla devam ediyor. Hareketli ve verimli geçtiği belirtilen antrenmanlarda futbolcuların uyumu gözlerden kaçmadığı görüldü.
özel bir ekibin uyguladığı, Testte futbolcuların üst düzey efor harcadığı görüldü. 3 grup halinde yapılan testte alınan numunelerden, futbolcuların kanındaki laktik asit seviyesi takip edilecek ve elde edilen verilerden kondisyon durumları ve dayanıklılık kapasitesi belirlenecek. Çıkan sonuçlar doğrultusunda futbolcuların eksik yönleri için bireysel performans arttırmaya yönelik programlar uygulanacak.

Laktat Nedir?

Laktat metabolizmanın efor sarfederken yakılan glikozun kas tarafından tamamen enerjiye çevrilemediği zaman ortaya çıkan süt/laktik asidin tuzu. Glikozun tamamen enrjiye çevrilememesi de antrenman durumuna bağlı olarak kasa yeteri kadar oksijen aktarılamadığında ortaya çıkan bir durum.

Laktat Testi Nasıl Yapılır?

Laktat testi yapılan kişi yaklaşık 20 dakikalık ve sarfedilen eforun kademeli olarak arttırıldığı bir teste tabi tutulur. Örneğin bir ergometre üzerinde her 4 dakikada 30 watt’lık bir artışla sporcu tükenene kadar zorlanır. Her kademe sonrasında parmak ucundan ya da kulak memesinden kan alınır ve alınan kandaki laktat değeri ölçülür.

Hangi Değerlere Bakılır?

Kan örneğindeki laktat değeri teste tâbi tutulan sporcunun zorlanma seviyesini kesin olarak saptamayı mümkün kılar. Bu nokta, yani anaerobik eşik, kasta oksijen eksikliğinin ortaya çıktığı ve bu nedenle glikoz yakımının tam olarak yapılamadığı, performansın düşmeye başladığı eşiktir. Çoğu insanda bu anaerobik eşik 4 mmol/l’dir (= 1 litre kanda 4 milimol laktat).

Laktat Testi Kime Yarar?

Mukavamet sporlarına yeni başlayanlar için laktat testi bulunulan performans seviyesini tespit etmeye yarar. İleri seviyedeki amatör ya da profesyonel sporcular için düzenli olarak, aynı koşullarda yapılan laktat testi performans gidişatını takip etmeye ve antrenmanları bu seviyeye göre biçimlendirmeye yarar.
www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.