banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber urfahaber Rogers Kassım Mato Nebil Dirar robotik otomasyonlarla maksimum verime ulaşacak

Urfa’da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajları

Vali Erin, mesajında şu düşünceleri ifade etti:
 Gazeteciliği meslek edinerek, halk ile devlet arasında bir köprü vazifesi gören tarafsız ve özgür basın, güçlü ve gelişen Türkiye’nin en önemli unsurlarından biridir. 
Gazeteci, kamuoyuna doğru ve tarafsız bilgi sağlamanın yanında, ülkenin sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik gelişmesine rehberlik eden, toplumun önünü açacak fikirler üreten düşünce insanlarıdır.
Gelişen teknoloji ile bilginin hızla yayılması, gazetecilik mesleğinin de farklı mecralarda icra edilmeye başlamasına neden olmuştur. Bugün, dünyanın bir ucundaki gelişme internet ve sosyal medya vasıtasıyla anında çok büyük kitlelere yayılabilmekte ve kamuoyu oluşabilmektedir. Küresel anlamda medyanın öneminin artmasıyla, yerelden başlamak üzere ülkemizin ve milletimizin menfaatlerini koruyup kollayacak haberlere imza atan, milletimizin huzuru, birlik beraberliği; şehrimizin her alanda gelişimi, insanımızın refahı için çaba sarf eden basın mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler Gününü tebrik ediyor, görevlerinde başarılar diliyorum.

BAŞKAN ÇİFTÇİ ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜ KUTLADI

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”  münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

Mesajında gazetecilerin önemli bir iş icra ettiğini ve önemli bir görev üstlendiklerini ifade eden Başkan Nihat Çiftçi, şunları söyledi:

"Toplumların değişmez kaidesi olan, demokrasilerde  çok önemli bir yere sahip olan gazetecilik mesleğini icra eden tüm gazetecilerin "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü" en içten duygularımla kutlar, başarılarının devamını dilerim” dedi.
Gazetecilerin, yılın 365 günü doğru ve objektif bilgiyi kamuoyuna aktardıklarını belirten Başkan Çiftçi, “Gece gündüz demeden çalışan gazetecilerimiz bizim en yakın ve en değerli mesai arkadaşlarımızdır. Toplumun vazgeçilmez unsurlarından biridir.Zor şartlar altında doğru bilgiyi kamuoyuna aktaran gazeteci arkadaşlarımız bizim için en kutsal görevlerden birini üstlenmişlerdir. Özellikle yerelde görev yapan gazetecilerimize, şehrimizin tanıtımında ve şehre değer sağlayıcı yaklaşımlarından dolayı teşekkür eder, bizim için ortak aklın değişmez unsurları olduklarını hatırlatmak isterim. Bizler de onların bu çabalarının her zaman yanında olduk ve olacağız.Her koşulda işlerini layığıyla yerine getirmeye çalışan tüm gazeteci arkadaşlarımızın "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü" kutlar ve başarılarının devamını dilerim" şeklinde konuştu.

 

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa şubesi başkanı  İbrahim Coşkun: Medya milletin vicdanı olmalıdır

Yaşadığımız bilgi çağında, bilgiyi aktarmak, haber üretmek ve haberdar etmek çok daha değerli bir hâle gelmiştir. İnsanların bilgilenmesine kaynaklık etmesi, toplumların demokratik gelişmesine katkıda bulunması bakımından medya artık hayatımızın vazgeçilmez bir unsurudur. Zamanla çeşitlenen, imkânlarını ve kanallarını artıran, neredeyse hayatın her alanına ve anına nüfuz eden medyanın bu zengin içeriği, şeffaf ve denetlenebilir olmayı da zorunlu kılmıştır.

Gazeteciliğin, dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun artık kentlerde yaşamasıyla birlikte karmaşık hâle gelen toplumsal yapının demokratikleşme sürecinde ortaya çıkmış olması, onu dördüncü kuvvet olarak demokratik işleyişin esas unsuru durumuna getirmiştir. Hatta toplum iradesinin gasbedilmek istendiği kimi durumlarda basının kuvvet önceliği daha da önemli olabilmektedir. Çünkü hak ve özgürlük esaslı demokratik ortamlarda en etkili kitle iletişimi medya yoluyla kurulmaktadır. Bu anlamda medya geniş katılımlı bir tartışma, haberleşme, bilgilenme zeminidir. O nedenledir ki, toplumun tercih ve yönelimlerine saygısız ceberut yapılar basını susturmanın, karartmanın veya onu kendi maksatlarına alet etmenin ve aracı kılmanın yollarını denemişlerdir. Hemen bütün darbelerde toplumun algısı, yalan yanlış haber ve bilgiler yaymakla görevlendirilen basın tarafından yönlendirilmiştir. 28 Şubat postmodern darbe sürecinde yaşanan bu tarz toplum mühendisliği çabaları dürüst, gerçek gazetecilik adına utanç verici olmuştur. Ama diğer taraftan 15 Temmuz’da gazetecilerimizin genel olarak cesur, korkusuz, milletten ve demokrasiden yana takındıkları tavır, özgür gazeteciliğin ne ölçüde önemli olduğunu bir defa daha göstermiştir. Ayrıca bu milletin yanında, yanıltmayan, etik ve ilkeli tutum, gazeteciliğe ve gazetelere daha fazla itibar kazandırmıştır.

Medyanın artan imkân ve etkisi, ‘haber alma hak ve özgürlüğü’ başta olmak üzere, insanın diğer hak ve özgürlüklerini tezyif edici tarzda kötüye kullanılmamalıdır. Ancak her modern gelişmede olduğu gibi, bu etkinin kimi güçler tarafından istismar edilerek zaman zaman baskı ve şantaj aracına dönüştürüldüğü de bir gerçektir. Basının bir baskı ve zihin yönlendirme aracı olarak bütünüyle siyasi, ekonomik amaçlar için kullanıldığını biliyor, görüyoruz. Bugün bütün dünyada basının kendisinden umulan yarar dışında adeta bir silah ve tehdit aracı gibi kullanılmasına esefle şahit olabiliyoruz. Yalan yanlış haberlerle gerçeği çarptırmak, doğru bilgiye ulaşmayı engellemek bakımından esasen bir insan hakkı gasbıdır. Hak ve hukuku en çok gözetmesi gereken gazeteciler, maalesef kimi yanlış ilişkiler ağı içinde böyle bir çelişki içinde olabilmektedir. Bunların toplum ve hukuk nezdinde gördükleri karşılık mesleğini hakkıyla yapan gazetecilerin saygınlığını azaltmaz. Başta terör faaliyetleri olmak üzere, her türlü suçla gazeteciliğin yan yana anıldığı durumdan en fazla gazeteciler rahatsız olmuştur, olmalıdır.

Gerçek gazetecilik, insan haklarının daha rahat ve geniş ortamda yaşanmasını sağlar, sağlamalıdır. Medya, insanlığın yararına olması için kişi hak ve özgürlüklerine, özel hayat kuralına, kamu yararına, toplumsal huzura, millî hassasiyetlere, genel ahlâk kurallarına riayet ederek yapıcı bir fonksiyon icra etmelidir. Olumsuzluk, şiddet özendirmemeli, haber ve bilgiler şahsi çıkarlar için manipüle edilmemeli, kaynağı ve dili ile doğru habercilik başta olmak üzere, meslek etiğine uyulmalıdır.

Basın, iş kolu itibarıyla her alan ve kademesinde stresli, sıkıntılı, yıpratıcı, riskli bir faaliyet alanıdır. Özellikle kitle hareketleri, terör olayları, felaket bölgelerinde veya savaş alanlarında haber kovalayan gazeteciler, çoğu kez olaylardan doğrudan ve olumsuz etkilenebilmekte, birçoğu yaralanmakta hatta hayatını kaybetmektedir. Bunlarla birlikte, siyasi, ideolojik amaçlarla yapılan saldırıların savunmasız hedefi olan meslektaşlarının haberlerini yapmak durumunda kalmaktadır.

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa şubesi  olarak, yaptığımız faaliyetlerin kamuoyuna duyurulması noktasında katkılarını gördüğümüz basınımıza ve değerli çalışanlarına teşekkür ediyor; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün, sosyal ve ekonomik hakların teslim edildiği bir gün olmasını temenni ediyoruz.

Basın emekçilerinin mesleklerini daha rahat ve verimli icra edebilmeleri için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, yasaların uygulanmasında ihtimam gösterilmelidir. Çalışan gazetecilere, bir kez daha çalışma hayatlarında başarılar diliyor, görevini yaparken hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.