banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Suriye

21. Altın Koza Film Festivali 15-21 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak. Büyükşehir Belediyesi'nin kasasından yaklaşık 15 milyon TL çıkacağı belirtilen festivalde birinci gelen filme 350 bin TL ödül verilecek.

Festival için harcanacak para miktarının büyüklüğünden haberdar olmadıklarını belirten Adanalılar ise belediyenin kendi asli işini bırakarak vatandaşın parasını çarçur etmekle uğraştığını söylediler. Bu tür festivallere Adanalıların hiç ilgi göstermediğini de dile getiren vatandaşlar, yapılacaksa kültürümüze daha uygun etkinliklerin düzenlenmesini istiyor.

Altın Koza Film Festivali ile kültürel ve sanatsal etkinliklerini STK ve vatandaşlara sorduk işte aldığımız cevaplar:


“Halkımızın gerçek ihtiyaçları için kullanılması gereken paralar, yanlış yerlere harcanıyor”
Yapılacak israfa dikkat çeken AS Platform Başkanı Ali Aygün, “Adana’mızın sadece kültürel alanda değil birçok alanda eksikleri var. Halkımızdan alınan vergiler ile elbette bir etkinlik yapılabilir, sadece Altın Koza için bütçe ayrılıyor olması problem, halkımızın gerçek ihtiyaçları için kullanılması gereken paralar, yanlış yerlere harcanıyor bu yüzden yapılmaması daha doğru olur.”dedi.

“Bu festivalin yetkililer tarafından yeniden değerlendirilmesi gerekiyor”
Aygün, “Hizmet sadece göstermelik reklamlar ile olmamaktadır. Sanatsal ve kültürel manadaki gerçek hizmet insanı yaşatmak ile olur. Vatandaştan toplanan paraların birkaç gün içerisinde birileri için harcanması maalesef hizmet olmamaktadır. Ekonomik manada sıkıntı çeken öğrenci, işçi ve ailelerimiz için sosyal, kültürel ve maddi hiçbir şey yapmayacaksınız ama birkaç günlük eğlence ve sözde sanat için ciddi rakamlar ile paralar harcayacaksınız bu adil olamaz. Onun için bu festivalin yetkililer tarafından yeniden değerlendirilmesi gerektiğine inanıyor ve halkımızın gerçek ihtiyaçları için çalışmalar yapmalarının daha faydalı olacağına inanıyoruz.”şeklinde konuştu.

“Altın Koza Film festivali için harcanacak paraların Adana halkı ve Adana’nın gerçek hizmetleri için harcanmasında büyük fayda görmekteyiz.” diye sözlerini sürdüren Aygün, “Örneğin okulların açıldığı bu dönemde imkânı olmayan ailelere yardım yapılması daha evla değimliydi? Evet, Adananın ve Adanalının sanatsal ve kültürel faaliyetlere ihtiyacı vardır. Ama yılardır bizler bu film festivallerde çok ciddi paraların harcanmasından başka bir şey görememekteyiz. Sanatçıların konserlerinden başka da bir sanatsal faaliyet görememekteyiz. Bizler, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik gerçek manada sanatsal ve kültürel faaliyetler içinde bir çalışma olmasını arzu ederiz. Örneğin yazarlarımızdan kaç kişi kültürel etkinlik için Adanamıza davet edildi veya çocuklarımızın ve gençlerimizin ahlaki, ruhi, tarihi ve manevi gelişimleri için kaç adet kitap basıldı veya dağıtıldı. Malasef bu alanda bir çalışma görememekteyiz.”ifadelerini kullandı.

“Harcanacak milyon TL’lerle binlerce ailenin ihtiyaçları karşılanabilir”
Festival yapmanın belediyenin işi olmadığına dikkat çeken Adana-Umut-Der Gıda Bankası Başkanı Selahattin Yeniay, “Söz konusu festivalle ilgili ve harcanan paranın miktarı hakkında Adanalılar olarak hiçbir bilgimiz yok. Bu miktarın bu sene 15 milyon TL civarında olacağı ifade ediliyor. Halkımızın açlık sınırı altında zor şartlar altında yaşamaya çalıştığı bu dönemde bu kadar yüksek miktarların festival adı altında israf edilecek olmasını şiddetle kınıyorum. Harcanacak milyon TL’lerle binlerce ailenin ihtiyaçları karşılanabilir, binlerce ailenin bir yıllık ihtiyaçları rahatlıkla karşılanabilir. Bu konuda sivil toplum kuruluşları halkı bilgilendirmeli ve gereken tepki verilmelidir.”şeklinde konuştu.

“Bu parayla 15 bin öğrenciye 1000’er TL eğitim desteği dağlanabilir”
Bu tür etkinliklerle Müslüman halka batı kültürünün empoze edilmek istendiğini kaydeden Yeniay, “Bu gibi festivallerle kız- erkek gençlerimiz ve dolayısıyla toplumumuz ifsat edilmek isteniyor. Dinimiz ve örfümüzle uyuşmayan bu tür etkinlikler yerine daha eğitici sosyal ve kültürel şeyler yapılabilir. Hem o zaman bu kadar bir israf da yapılmamış olur. Bu parayla 15 bin öğrenciye 1000’er TL eğitim desteği dağlanabilir. 15 milyon TL’nin eğitim ve halkımızın yararına olacak faaliyetlerde kullanılmasına diyecek bir şeyimiz yok ama bu şekilde festivallere harcanmasını tamamıyla israf olarak görüyorum.”dedi.


“Bu filmler bize hitap etmiyor”
Festivalin içeriğinin kültürümüzü yansıtmadığını belirten Şefkatli Eller Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Eşref Şahin, “Reklam ve tanıtım çalışmalarından anladığım kadarı ile bu filmler bize hitap etmiyor, içerik daha çok olumsuzluklar ile yansıyor, Adana’nın yükselmesin hepimiz istiyoruz ve bekliyoruz Adana’yı ileriye taşıyacak projelere ve etkinliklere ihtiyacımız var.”ifadelerini kullandı.

Gönüllü Gıda Güvenliği Merkezi Başkanı Kemal Uğurluay, “Adana’nın değerleri örf ve adetlerinin işlendiği, dünya çapında filmlerin üretilmesi lazım. Senaryo iyi olacak, iyi oyuncular olacak yani. Bana göre bu filmlerin yerine pamuk belgeseli çekilse daha iyi olurdu.”diyerek düşüncelerini dile getirdi.

“Yüz kişinin zevki için 2 milyon Adanalının parası çarçur edilemez”
Festival hakkında soru yönelttiğimiz vatandaşlar da tepki gösterdi. Ahmet Serin, “Yüz kişinin zevki için 2 milyon Adanalının parası çarçur edilemez. İsraf edilen bu parada yetim hakkı var. Tüm ülke insanının hakkı var. Yetkililer bu israfın önüne geçmeli. Sivil toplum kuruluşları da bu konuda gerekli tepkiyi göstermeli Bir de yeni Büyükşehir Belediye Başkanın ilk icraatı ulaşıma zam oldu. Ben hakkımı helâl etmiyorum. Yapılan zamma konuştuğum bazı şoförler bile şaşırmış. Onların talebinin bile üstünde verilen zam. “Bir şey değişecek her şey değişecek” diyordu. İnsanlar başkanı seçerken bir şeyleri değiştirsin diye seçtiler. Başkan emanetçidir, festivalde harcananlar ise halkın parasıdır. Başkanın faydalı olacak şeylere imza atması lazım.”ifadelerini kullandı.
 


“Adana’nın caddeleri çukur ve pislik içinde, Belediye kendi işini yapsın!”
Adana’da birçok evsiz, yetim ve muhtaçların olduğunu belirten esnaf Yaşar Ayvaz; “İnsanlarımızın bir lokma ekmeğe muhtaç olduğu bir zamanda milyonlarca TL’nin otel ve sinema salonlarında harcanması akıl alacak gibi değil. Festivale gelecek sanatçılara harcanan milyon TL’ler, bu paranın gerçek sahibi olan vatandaşa, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalı. Ayrıca Adana’nın tanıtımını yapacağını iddia eden ve festival adı altında vatandaşın parasını talan edenler öncelikle kendi işlerine baksınlar. Festival ile uğraşan belediye kendi işini yapmıyor. Adana’nın caddeleri çukur ve pislik içinde. Kimse Adana’yı Altın Koza Festivali ile tanımıyor, hep asayiş olayları ile tanıyor. Büyükşehir festivali bırakıp belediyecilik yapsın” dedi.


Festival için milyonlar harcanacak
Öte yandan; Adana Büyükşehir Belediyesince 15-21 Eylül'de düzenlenecek 21. Altın Koza Film Festivali'nde yarışacak 12 filmden Festival kapsamında "en iyi film" seçilecek eser 350 bin liralık ödülün sahibi olacak. 20 Eylül'de festivalin kapanış töreni yapılacak. Festival için Büyükşehir Belediyesinin kasasından yaklaşık 15 milyon TL’nin çıkacağı belirtiliyor. (Ayhan Kaya-İLKHA)
 






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.