banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Feleka Daye filminin galasında Şanlıurfa'da yapıldı



Dış İşleri Bakanı Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker beraberinde AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri A.Emin Önen ve Kasım Gülpınar, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Celalettin Küçük, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve oldukça kalabalık davetli topluluğu ile birlikte TRT 6'da yayınlanan “Feleka Daye” filminin Siverek ilçesinde düzenlenen galasına katıldı.
Gala töreninde konuşan Dış İşleri Bakanı Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu, “Halepçe'ye beraber ağıt yakanlar ile Çanakkale’de şehit düşenlere beraber Fatiha okuyanları bundan sonra hiç kimse birbirinden ayıramaz” derken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ise, “Türkiye Cumhuriyetinin Kürtçe konuşan vatandaşları olarak Sayın Başbakanımıza şükran borçluyuz” dedi.
Bölgedeki halkların tarih boyunca ortak acılar ve sevinçler paylaştı
TRT 6'nın yeni dizisi “Baye Feleke”nin galasındaki konuşmasına, katılımcılara Kürtçe ve Zazaca “iyi akşamlar” diyerek başlayan, Türk, Arap, Kürt ve diğer birçok milletten insanın geçmişte Türkiye'nin bağımsızlığı için kan döktüğünü hatırlatan Bakan Ahmet Davutoğlu, dizide de benzer birlikteliğin anlatılmaya çalışıldığını belirterek, bölgedeki halkların tarih boyunca ortak acılar ve sevinçler paylaştığını söyledi.
Her dil güzel
Dış İşleri Bakanı Prof.Dr.Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;
“Halepçe'ye beraber ağıt yakanlar ile Çanakkale'de şehit düşenlere beraber Fatih'a okuyanları bundan sonra hiç kimse birbirinden ayıramaz. Aslında bu filmin arkasında bu topraklara nüfuz eden bir başka aşkın izleri var. Bizleri bir dizi şeklinde bugüne yansıtan TRT ekibine teşekkür ediyorum.  Her dil güzel, biraz önce size Zazaca ve Kürtçe iyi akşamlar demiş isem bu dili ve dileği, ister Türkçe ister Kürtçe ister Arapça ifade edeyim bu muhabbet dilidir. Bu nasıl dile getirilirse getirilsin hepsi aslında muhabbete çağırır. Ama aynı dilleri, nefret ve öfke için kullanırsanız o hangi dil olursa olsun zararlıdır ve bizden uzaktır.”
Türkiye'de Kürtçe, TRT 6 ile daha iyi öğreniliyor
Bakan Mehdi Eker de konuşmasının başında Kürtçe olarak bölgenin tarihi ve geçmişteki farklı ırklardaki kardeşlik bağlarından bahsederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çözüm sürecini başlattığını hatırlatan Bakan Eker, sürecin çok önemli olduğunun herkesçe iyi bilinmesi gerektiğini belirtti.
Daha sonra Türkçe konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TRT 6'nın önemli bir görevi üstlendiğini vurgulayarak, “Türkiye’de milyonlarca insan annelerinden öğrendiği dili konuşamıyor. Dillerine kilit vurulmuştu. Milyonlarca insan istedikleri gibi istedikleri lisanda çocuklarına isim veremiyordu. Bunu ne aklımız ne vicdanımız ne de medeniyetimiz asla kabul etmez. O nedenle Sayın Başbakanımızın direktifi ve talimatı ile TRT bir kanal açtı. Bu kanal bugün, Türkiye'de yayın yapan kanallar içerisinde en liberal olanıdır” diye konuştu.
Başbakanımıza şükran borçluyuz
Kürtçe'nin son yıllardaki kullanım alanlarına dikkat çeken Bakan Eker, konuşmalarını şöyle sürdürdü;
“Türkiye Cumhuriyetinin Kürtçe konuşan vatandaşları olarak Sayın Başbakanımıza şükran borçluyuz, bunu gönülden söylüyorum. İnanıyorum ki Türkiye'de benim gibi anadili Kürtçe olanların önemli bir kısmı, Kürtçe'yi unutmak üzere olanlar, Kürtçe'yi ana dilini kullanamayacak hale gelmiş olan insanlar, bu kanal ve bu adımlar ile Türkiye'de Kürtçe daha iyi öğreniliyor. Bu işte barışı tesis etmek, huzurun temellerini atmaktır. Bunun sürekli hale gelmesi ve kalıcı barışa dönüşmesi çok önemlidir.”
Bakanlar Eker ve Davutoğlu, daha sonra AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar'ın evini ziyaret edip bir süre dinlendikten sonra GAP Hava Limanına geçerek özel uçakla Şanlıurfa’dan ayrıldılar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.