banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Urfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir?

2,5 milyon memurun çalışma şartları değişiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda Bakan Faruk Çelik 'in  başkanlığını düzenlenen toplantıya Memur -Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu,  Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in  yanı sıra kamuda yetkili sendikaların genel başkanları da katıldı.

Memurun izni iş günü üzerinden hesaplanacak

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, toplantıda, geçen yıl memur  sendikalarıyla hükümet arasında imzalanan toplu sözleşmenin ardından Kamu  Personeli Danışma Kurulu'nda görüşülmesi öngörülen 161 madde gündeme geldi.

Bakan Çelik, söz konusu 161 maddeden kanun değişikliği gerektiren 13'ünü içeren düzenlemeyi Başbakanlık'a gönderdikleri bilgisini verdi.

Buna göre, yapılacak yasal düzenlemelerden bazıları şunlar:

-2005'ten sonra göreve başlayan memurlara bir derece verilecek.

 

KAYNAK: http://www.haber7.com/

-Memurların izinleri iş günü esasına göre hesaplanacak.

-Nöbetçi memur uygulaması kaldırılacak.

-399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi sözleşmeli personel,  memurlarla aynı izin hakkına sahip olacak.

-Disiplin cezaları affedilecek.

-Kadın memurlara hamilelikleri başladığından itibaren ve analık izni bitiminin ardından bir yıl süreyle gece nöbeti verilemeyecek.

-Aday memurlardan adaylık süresi içinde devlet memurluğundan çıkartılmasını gerektiren cezalar dışında disiplin cezası alanların devlet memurluğuyla ilişiği kesilmeyecek.''

Rotasyon yerine özendirici uygulama

Bakan Çelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılması planlanan  değişikliklere ilişkin de bilgi verdi.

Memurlara rotasyon uygulanmasını sosyal taraflarla görüşmek istediklerini  belirten Çelik, yöntemin nasıl olacağı ve düzenlemenin herkesi mi yoksa belli  meslekleri mi kapsayacağı konusunda sendikalardan görüşlerini istedi. Sendika  temsilcileri de rotasyon yerine özendirici uygulamalar getirilmesi önerisinde  bulundu.

Üst düzey yöneticiler

Müsteşar ve genel müdürlerin hükümetle gelip hükümetle gitmesi konusu da  toplantıda tartışıldı. Bakan Çelik, bakanlıklarda görevli müsteşar ve genel  müdürlerin 4 yıl, belediyelerdeki genel müdürlerin ise 5 yıl görev yapmaları  konusunda çalışma yaptıklarını belirtti. Buna bazı sendikacılar itiraz ederek  böyle bir düzenlemenin ''devletin memuru yerine hükümetin memuru'' kavramını  getireceğini savundu.

Uzman yardımcılarının uzmanlığa geçiş için öngörülen 3 yıllık sürenin 2  yıla indirilmesi, uzmanlık için aranan şartların da kolaylaştırılması gündeme  geldi.

Sendikalar, özellikle yabancı dil koşulunun her uzman için aranmasına  gerek olmadığını savundu.

Disiplin cezaları

Bakan Çelik, daire başkanı, genel müdür ve diğer üst düzey yöneticilerin  atanabilmesi için gereken memuriyet süresinin 10-12 yıldan daha aşağıya çekmeyi  istediklerini ifade etti.

Disiplin cezalarına ilişkin düzenleme konusunda da Çelik, disiplin  cezalarının sayısının azaltılmasını ve ''kınama, uyarı cezalarının  kaldırılması''na ilişkin çalışma yaptıklarını bildirdi.

Sendikalar, uyarı ve kınama cezasının kaldırılmaması gerektiği yönünde  görüş bildirdi.

Sözleşmelilerin kadroya alınması

Sendika temsilcileri, tüm sözleşmeli personelin kadroya alınması  konusundaki taleplerini toplantıda da tekrarladı.

Sendikalardan hangi sözleşmelerin ne şekilde kadroya alınacağına ilişkin  bir çalışma yaparak bakanlığa iletmesini isteyen Çelik, Kamu Personeli Danışma  Kurulu'nun haftaya tekrar toplanacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, sosyal taraflardan, 657 sayılı  Devlet Memurları Kanunu'na ilişkin yaptıkları çalışmalar hakkında görüşlerinin  yanı sıra önerilerini bildirmelerini istedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.