banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Eyyübiye

12 Metrelik Otobüslerin Maliyeti 3 Milyon

Şanlıurfa Özel Halk Otobüsü Kooperatif başkanları adına yapılan açıklamada şöyle denildi; Şanlıurfa belediye meclisi 4 adet 12 metrelik otobüs alımı için karar çıkarttı.Bu araçların tanesi 550 bin tl’dir.Kredili alınacağı için yaklaşık maliyetleri 750 bin tl’yi bulacaktır ve toplamda bu araçların maliyeti 3 milyon tl’dir.

Konforlu ve rahat taşıma tabiki halkın en temel hakkıdır.Burda dikkat çekmek istediğimiz husus bu işin finansmanın özel sektör tarafından karşılanıp karşılanamayacağıdır.2007 yılında dolmuştan halkotobüsüne dönüşümde 150 yeni araç alınmıştır ve bu yaklaşık 25 milyon tl’lik bir yatırımdı.Bu finansmanın tamamı özel sektör tarafından karşılanmıştır.Bu tarihteki Şanlıurfa belediyesi ulaşım hizmetler müdürlüğünün bütçesine baktığımızda 1 milyon tl  veya 2 milyon tl’dir. Ulaşım hizmetler bütçesi son iki sene içinde rekor artışlarla 2012 için 22 milyon tl, 2013 içinde 42 milyon tl olmuştur.

Şanlıurfa belediyesinin son iki senelik ulaşım politikalarına baktığımızda,mantık tamamen özel sektörü dışlayıp,özel sektörün finansman kaynaklarından öte belediyeyi  borçlandırma mantığı üzerine kuruludur.Modern işletme mantıklarının ötesinde kişisel intikam mantığı yöneticilerin işletme körlüğüne sebep olmaktadır.

İki yıl içinde toplutaşımadan çektirilen araç sayısı 46’dır.Yani özel sektör araçlarından 46 tanesi araçlarını çekerek hatları boşaltmıştır.Bunun yerine hizmet alımları ile 55 araç getirilmiştir.Bu araçların belediyece açıklanmış zararı aylık 750 bin tl’dir.İlk durumda belediyenin kuruş zararı yokken ikincisinde  yıllık 10 milyon tl zararla aynı iş yaptırılıyor.işletme mantığı bunun neresinde ?

İki yıllık işletme zararı 30 milyon tl’dir.Bunun yanında özel sektör zararlarıda sonuçta milli kayıplardır.İki yıllık zarar toplamda 50 milyon tl’yi bulmaktadır.Peki ne değişti Urfamızda araçlar yine birbirini kovalıyor.Devamlı kavgalar,ulaşım eylemleri devam ediyor.Eskiden para verilen yerde aynı fiyata bu sefer elektronik bilet geldi.Modern toplumlar masa başında win-win(kazan-kazan) politikasıyla sorunlarını çözerek ilerleyen toplumlardır.Ancak bizim gibi toplumlarda bu yaklaşımın ötesinde kişisel durumlar belirleyici bir özellik kazanıyor.Örnek vermek gerekirse yaptığımız görüşmlelerden birinde malum arkadaş sıkışınca hemencecik ‘’ bakın ben birazda deliyimdir’’ dedi.Bu toplumun delilere değil  aklıbaşında, kamu menfaatini kendi kişisel problemlerine kurban etmeyecek yöneticilere ihtiyacı var .

Bildiğiniz üzere geçen ay mecliste reddedilen 50 aracın  bu ay yine gündeme getirilmesinde ,taşıma ihtiyacının ötesinde fakıbabanın kişisel ikbal hesaplarındaki yerini,başımıza gelecekleri peşinen kabul ederek basın açıklamasıyla  teşhir edecegiz.



MEHMET POLAT              ÇANKAYA KOP.BŞK.

ABUZER ŞEKER                 KARAKÖPRÜ KOP. BŞK.

MEHMET EMİN AK           EYYÜBİYE KOP.BŞK.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.