banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin PYD nedir?

YÖK Başkanı, başörtülü Prof.a kapı açtı

Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılması için etkin rol oynayan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, devrim niteliğinde açılım yaptı. Özcan başörtülü öğretim üyesi için sorun teşkil etmez dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özcan dün Turkuvaz Medya Grubunun kahvaltı konuğuydu.
Yusuf Hoca çok samimi konuşan, sıra dışı bir insan. Sohbet sırasında her soruyu açık yüreklilikle yanıtladı. Önce kopya iddiaları ve sınav sisteminde düşünülen değişiklikler...

***

Kopyanın mutlaka bitirilmesi gereken ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Prof. Özcan, KPSS için 20 bin dolar, TUS için 70 bin dolarlık rakamlardan söz edildiğine dikkat çekti. Kopya işleminin büyük bir organizasyon olduğunu vurgulayan YÖK Başkanı, soruların ya depodan çalındığını, ya da kapılar kapatılıp sınavlar başladıktan sonra öğretmenler yardımıyla kopya çekildiğini söyledi. Kopyayı bitirmek için ÖSYM büyük bir hazırlık içerisinde.

Prof. Yusuf Özcanın verdiği bilgilere göre, soruların basımı dijital matbaada yapılacak. Sınav kağıtları kişiye özel çipli, hologramlı olacak. Herhangi bir kağıdın sınavdan önce çalınması ve açılması durumunda çip sinyal verecek.

Önemli bir tedbir daha: Her adayın cevap anahtarı farklı olacak. Böylece birbirinden kopya çekilmesi de önlenecek. Adaylar için soru-cevap kağıtları, kalem, silgi gibi tüm evraklar ve ihtiyaç malzemeleri yine özel çipli bir imtihan seti halinde dağıtılacak.. Aslında diyor Prof. Özcan, kesin çözümü var ama pahalı. Her adaya bir laptop verebilsek, kopya imkansız hale gelir. Laptopları dağıtırız. Sınav başlayınca herkese soruları göndeririz.

YÖK Başkanı, ileride bu yönteme geçilebileceği umudunu dile getiriyor.

...Ve başörtüsü.

YÖK Başkanı, genelge yayınlayarak sorunu fiilen çözme konusunda kendilerini cesaretlendiren şeyin, siyasi partiler ve kamuoyundaki mutabakat havası olduğunu belirtti. Biz Türkiyede yaratılmış konsensüsün gücünden yararlandık. Sayın Kılıçdaroğlunun konuşmaları bizi cesaretlendirdi. MHP zaten destekliyordu diyen Prof. Özcan, kalıcı çözüm için görevin siyasi iradede olduğunu söyledi.

Peki öğretim üyeleri de başörtüsü takabilir mi?
Özcan Türbanlı öğretim üyesi de sorun teşkil etmez. Üniversiteler özgür olmalı dedi.

***

Bir başka tartışma konusu. YÖK kalmalı mı? Kalmalı ama yetkileri sınırlandırılmalı diyor YÖK Başkanı. Sadece denetim ve düzenleme yetkisi olmalı. Şu anda rektörler izine ayrılırken bile bizim imzamız gerekiyor. Bunlara gerek yok.

***

...Ve Başbakan Erdoğanın rektörlerle yaptığı toplantıda gündeme gelen bir konu. Kardeş üniversite uygulaması. Gelişmiş üniversitelerle, az gelişmiş üniversitelerin eşleştirilmesi.
Gelişmiş üniversitelerden az gelişmişlere hoca desteği. YÖK Başkanı, bu uygulamanın etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Türkiyede askerler, polisler, öğretmenler şark hizmeti yapıyor. Öyle görünüyor ki, sıra öğretim üyelerine geliyor...

Mehmet  Çetingüleç/ Takvim

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.