banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Yasin Küçük; Müze Müdürlüğü’nün Yaptığı İşgüzarlıktır


Şanlıurfa Harran ilçesine 05.02.2012 Tarihinde gittiklerinde önünü Şanlıurfa Müze Müdürlüğüne Bağlı Görevliler tarafından kesilip, buraya ayak basmanın ücretli olduğunu ve ücret ödemiz gerektiğini söyleyip, aksi takdirde konukevlerin bulunduğu yerlerde, dolaşmanın yasak olduğunu, yerleşim yeri için bile sanatçılardan ücret talep edilmesine ve engellenmesi İşgüzarlık olarak değerlendirdi.

Küçük Yaptığı yazılı açıklamada; “05.02.2012 Tarihinden İlimiz Harran İlçesine Profesyonel Fotoğraf Sanatçıları Derneği dört Üyesi’nin yaşadığı elim olayı kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz. Harran ilçesine gittiğimizde önümüz Şanlıurfa Müze Müdürlüğüne Bağlı Görevliler tarafından kesilip, buraya ayak basmanın ücretli olduğunu ve ücret ödemiz gerektiğini söyleyip, aksi takdirde konukevlerin bulunduğu yerlerde, dolaşmanın yasak olduğunu söylediler.
Bizlerde Harran Kalesini gezmeyeceğimizi yine burada üyemiz olan bir arkadaşımızın eniştesinin evinin olduğu oraya gideceğimizi söyledik. Güvenlik Görevlileri de İster Kaleyi gezi ister misafirliğe gelin buraya ayak basmanın ücretli olduğu Güvenlik görevlileri tarafından söylendi. Güvenlik görevlileri Arkadaşımızın eniştesini aramamızı onu gelip bizi alıp götürmesi gerektiğini söyledi.
Arkadaşımızın eniştesi gelince de bize bir güvenlik görevlisi vereceklerini, güvenlik görevlisi ile beraber eve gideceğimizi ve evden dışarı çıkamayacağımızı söyledi. Evden dışarı çıkılması durumunda ücret ödememiz gerektiğini söylediler, bahçeye bile çıkamayacağımız söyledi
Bunun üzerine Şanlıurfa Müze Müdürünü aradık ve Müze Müdürü de aynı şeyleri söyledi. Değişen hiçbir şey olmadı ve Harran konik evlerini gezemeden oradan ayrıldık.
Daha sonra olayla ilgili olarak çeşitli arkadaşlarımızı aradık. Güvenlik görevlileri kusura bakmamamız gerektiğini ve bizi yabancı turist sandıklarını onun için bu şekilde davrandıklarını söylediler.
Diğer bir görevli ise bize Basında görev yapıyorsanız serbest bir şekilde, her tarafı istediğimiz gibi dolaşabileceğimizi söyledi, anlaşılan şudur ki; Herkes kafasına göre hesabına nasıl gelirse öyle davranıyor, bu olay gösteriyor ki; Özürleri Kabahatlerinden Daha büyüktür.
Anayasamızın bizi tanıdığı seyahat özgürlüğümüz işgüzar güvenlik görevlileri ve onun Müdürleri tarafından engellenmiştir.
Hatırlanacağı üzere 2010 yılında Harran gözlem Kulesinin yıkıldığını ve eski Harran’da evlerde kanalizasyon borularının bulunmadığını ve insan dışkılarının dışarı aktığını, bu görüntülerin hem insan sağlığı hem de görüntü açısında oraya gelen yerli ve yabancı turistler açısında kötü görüntüler oluşturduğunu fotoğraflar ve belgelerle ortaya çıkarmış ve bunu kamuoyuna paylaşmıştık. Bu fotoğraflar halen mevcuttur.
Yine Şanlıurfa bulunan Haleplibahçe mozaiklerinde bu işgüzarlıktan nasibini almış yağmur sularından dolayı korunamamış ve mozaiklerde yosunlaşmalar meydana gelmiştir. Bu Tarihi zenginlikleri koruması gerekenler, sadece para toplamaktan ileri gidememişlerdir. Bu konu ile ilgili elimizde çekilmiş fotoğraflar halen mevcuttur.
Şanlıurfa’nın Kültür ve Turizmden açısından değil, Türkiye’nin Dünyanın bir incisi olduğu güz önündedir. Kültür ve Turizm Görevlilerinin Eğitimsizliği bilgisizliği, neden veya kimin tarafından kendilerine söyledikleri yasak, kardeşim yasak, neden veya kimin tarafından belli olmayan yüzlerce yasakla karşı karşıyayız. Bugün balılıgöl’de bile elimizde fotoğraf makineleri ile dolaşırken bile yanımıza bir takım güvenlik görevlileri gelip bizi kısıtlamaya devam etmektedir.
Şanlıurfa’nın Kültür ve Turizm yönünden tanıtılması için görev yapması gerekenlerin tüm işleri bizim gibi gönüllü teşekküllere problem çıkarmakta ileri gitmemektedir. Ben buradan Harran’a gelecek olan Yerli ve Yabancı turistlere sesleniyorum. Harran gitmeyin, bizler bir Urfalı olarak bu tür durumlarla karşılaşıyorsak, oraya giden yabancılar kim bilir ne tür zorluklarla karşılaşacaklar, Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Yasin KÜÇÜK
Profesyonel Fotoğraf Sanatçıları Dernek Başkanı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.