banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan Ziylan

ve hür adam basına tanıtıldı

İslam alimi Bediüzzaman Said Nursinin hayatının anlatıldığı Hür Adam-Bediüzzaman Said Nursi filminin basın gösterimi yapıldı.

Yönetme İslam alimi Bediüzzaman Said Nursinin hayatının anlatıldığı Hür Adam-Bediüzzaman Said Nursi filminin basın gösterimi yapıldı. Yönetmen Mehmet Tanrısever, filme, 20 yıl önce çektiği Minyeli Abdullah filminde başrol oyuncusu olan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşeki de davet edeceğini söyledi.

Hür Adam-Bediüzzaman Said Nursi filminin basın gösterimi Cevahir Megaplex Sinemalarında yapıldı. Film başlamadan önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan yönetmen Mehmet Tanrısever, Neden Said Nursi? sorusuna Said Nursinin Türk toplumundan isyancı olarak bilindiğini, bu yanlışın düzeltilmesi adına bu çalışmayı yaptığını aktardı. Said Nursiyi 30 senedir bildiğini, kitaplarını ve tarihçesini okuduğunu belirten Tanrısever, bu nedenle Said Nursiyi tercih ettiğini söyledi. Said Nursinin misyonunu bütün Türkiyeye ve dünyaya tanıtmak istediğine değinen Tanrısever, hümanist, gerçekçi, sevgi dolu ve merhametli birini tanıtmanın kendisi için büyük şeref olduğunu aktardı.

Çekimlerin 15 ay sürdüğünü, filmde 1000den fazla kostüm ve 2 bin 500 objenin kullanıldığını anlatan Tanrısever, müziklerin Pragda, ses işlemlerinin ise İngilterede yapıldığını söyledi.

Atatürk ile ilgili tartışma sahnesi. Gerçekten böyle bir olay var mı? şeklindeki soruya Tanrısever, Var, birkaç kere var. Yeniliklerle ilgili düşüncelerini karşılıklı söylüyorlar, tartışıyorlar karşılığını verdi.

Filmin Kürt- Türk kardeşliğini anlattığına dikkat çeken Mehmet Tanrısever, Bu zamanda açılımlarda önemli olan bu kardeşlik. Filmi izleyenler de bunun ne kadar önemli olduğunu görecekler. dedi. Filmin devamının çekilip çekilmeyeceği de sorulan Tanrısever, 20 yıl önce Minyeli Abdullahı 6-7 seri halinde çektiklerini hatırlatarak, bu filmin de devamının gelebileceğini söyledi.

 

FİLME BERHAN ŞİMŞEK DE DAVET EDİLECEK

Tanrısever, bir basın mensubunun Minyeli Abdullah filminin başrol oyuncusu olan Berhan Şimşekin CHPnin İstanbul İl Başkanı olduğunu hatırlatarak, kendisini filme davet edip etmeyeceğini sorması üzerine, Evet, davet edeceğim. Geçenlerde telefon ile görüşmek istedim, meşguldü herhalde. Berhan bey benim dostumdur. 20 yıldır bizim dostluğumuz devam ediyor. diye konuştu.

Filmin başrol oyuncusu Mürşid Ağa Baş ise, film çekimlerinde çok zorlandığını, Said Nursinin videolarını, fotoğraflarını çok aradığını söyledi. Said Nursinin rolü için bunların önemli olduğuna dikkat çeken Baş, sadece bir ses kaydı bulduğunu, fakat çok fazla bir şey elde edemediğini aktardı. Daha çok tanıyanların anlatımıyla role büründüğünü ifade eden Baş, filmin ardından Said Nursiyi tanımadığını aktardı. Said Nursiyi sadece Şeyh Saidden ayırt edebilidiğini söyleyen Baş, Bir çok insan ayırt edemiyor. Burada bir yanlışlık var. En azından bu farkı bile göstermek bir başarıdır. Bu filmin çıkması ve insanların bilgi sahibi olması önemlidir. Tanıdıkça biraz daha farklı görmeye başlıyorsunuz.

 

ROL İÇİN AZ YEMEK YEDİM, SABAHA KADAR NAMAZ KILDIM

Filmin başrol oyuncusu Mürşid Ağa Baş, Said Nursinin az yediğini öğrendikten sonra yememeye başladığını söyledi. Elimden geldiğince Said Nursinin yaşadıklarını hissetmeye çalıştığını ifade eden Baş sözlerini şöyle tamamladı: Sabaha kadar namaz kılarmış, bunu da yaptım. Sabaha kadar oturdum namaz kıldım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.