banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haber Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri

Van Kalesi ve eski Van şehri Unesco yolunda

İlin önemli tarihi ve turistik değerlerinden biri olan Van Kalesi ve eski Van şehrinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için başvuru yapıldığı bildirildi.  

Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan Akdamar Kilisesi'nin Nisan 2015’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının ardından şimdide Van Kalesi ile eski Van şehri UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için müracaatta bulunuldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Tarihi Van Kalesi ve eski Van şehrinin UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması için başvuru yaptıklarını belirterek, "Bugün itibariyle Van Kalesinin UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması ile ilgili müracaatımızı yollamış bulunuyoruz. Bunun Van'a ve Van'ın tanıtımına çok katkısının olacağına inanıyorum." dedi.

Urartu Krallığı tarafından yaptırılan ve Urartu'ların başkenti olan Tuşba'yı kuş bakışı gören Van Kalesi, merkeze 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaklaşık 250 yıl Doğu Anadolu Bölgesi'nde egemenlik sürdüren Urartuların başkentliğini yapmış olan eski Van şehri ve Van Kalesi ve 3 bin yıldan bu yana ayakta kalmaya devam ediyor.

Tarihi kalede Urartular'dan kalma Madır (Sardur) Burcu, Analı-Kız açık hava tapınağı, 1. Argişti, Kurucular, Menua ve II. Sarduri'nin kaya mezarları, Bin Merdivenler ile ana kayaya oyulmuş sur duvar yatakları ve sur duvarları bulunuyor.

Öte yandan Tarihi Van Kalesi, Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi’nin de birçok hatırasını barındırırken, Eski Van Şehri’nde ise Horhor Medresesi, Hüsrev Paşa Camii ve Ulu Cami yer alıyor. (Murat Dalgın-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.