banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

Urfa'nın Kaçırılan Orpheus Mozaiği Geri Geliyor

New York Times gazetesinin haberine göre, MS. 194 yılına tarihlendirilen eser, Şanlıurfa sınırlarından kaçırılmasının ardından Dallas Sanat Müzesi'nce 1999 yılında bir müzayededen 85 bin dolara satın alındı.

Müze yetkililerinin, eseri gönüllü olarak Türkiye'ye iade etme kararını, yabancı kuruluşlarla vardıkları değişim anlaşması planı uyarınca aldıkları belirtildi.

Orpheus Mozaiği'nin Şanlıurfa yakınlarındaki tarihi Roma kenti Edessa'da bir binanın yer dekorunda kullanıldığı tahmin ediliyor. Eserde, Orpheus'un vahşi hayvanları evcilleştirmesi konu ediliyor.

Haberde, Dallas Sanat Müzesi'nde Anadolu'dan kaçırılan başka eser olmadığı için, değişim programları kapsamında tarihi Anadolu eserlerinin bu müzede sergilenmesinin önünün açıldığı vurgulandı.

Orpheus Mozaiği Hikayesi!

İto sözlükte yer alan mitolojiye göre; yunan mitolojisinde geçen, çok dokunaklı bir hikayesi olan güzel sesli ozan. orpheus, çok sevdiği karısı eurydike'nin bir yılan sokması sonucu ölmesiyle, büyük bir üzüntüye girer, kendisini hayata bağlayan herşeyi bırakır. sonunda yeraltı tanrısı hades'in yanına gider. onun bu haline acıyan yeraltı tanrısı hades, ona eurydike'yi geri vereceğini söyler, ama bir şartı vardır: orpheus önde, karısı arkada yeryüzüne çıkacaklardır ve orpheus, karısı yeryüzünde tamamen çıkana kadar dönüp de arkasına bakmayacaktır. orpheus, karısını ölümden geri getirmenin sevinciyle ve arkasında onun varlığını bilerek, yeryüzüne doğru yürür. kendisi aydınlığa çıktığı anda dayanamaz, karısının de çıktığını düşünerek arkasına dönüp bakar. eurydike karanlıkta bir silüet halinde belirir ve hades'in karanlıklarına döner, bir daha da geri gelmez.
orpheus, üzüntü içerisinde, elinde arpıyla oradan orada dolaşır, bir gün, dionysos'un şarapla çıldırttığı maenadlara rastlar, maenadlar, orpheusu öldürürler ve kafatasını okeanos ırmağına atarlar...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.