banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Gabon Urfa Yumurtalı Köfte Haliliye Belediye Başkan Adayı Mustafa Hekimoğlu

Urfalı Arif usta, Antep'e tatlı öğretti

Urfalı Arif usta, Antep’e tatlı öğretti

Öyle de olur mu demeyin. Oldu bile. Şanlıurfalı Arif Usta, baklava diyarı olarak bilinen Gaziantep’e geldi ve yeni bir kadayıf öğretti. Fukaralık ilham verdi.

Gaziantep denince akla ilk gelen kelimelerden biridir, belki de birincisidir BAKLAVA… Ancak baklavanın anavatanında yeni bir lezzet durağı var ki; ağzınıza layık: ERÇELEBİ KÖMÜRDE KADAYIF

Evet doğru okudunuz hem kömür ateşinde, hem de kadayıf  (ama ne kadayıf).

Arif Usta ve Mehmet Usta (kendilerine ‘biz daha usta olmadık’ diyecek kadar da mütevazi iki sanatkar) bu mekanın sahipleri ve hizmetkarları… Her işte ustaların parmağı var, emeği var, sevgisi var ve müşteriye saygısı var. Bu coğrafyada yeni bir tat değildir kadayıf, ama Erçelebi’nin tatları yeni, farklı ve etkileyici…

Şimdi neden farklı olduğunu  açıklayalım. Öncelikle pişirme yöntemi: kömürde pişen her yiyecek güzeldir, közde demlenen çaya doyum olmaz, kestanenin güzeli de közdedir, mısırın güzeli de…

İşte bu kadayıflar da közden gelen farkı taşıyor.çok emekli ve zahmetli bir iş közde pişirmek, ama sonuç bu emeğe değiyor. İkinci fark ise sunum: bütün tatlılar özenle sunuluyor (tabiri caizse her bir dilim tatlı gelin gibi süsleniyor) her dilimin üstü fıstık ve kaymak ile kaplanıyor ve yanında da soğuk SÜT! Evet süt, çünkü süt sindirime yardımcı olduğu gibi tatlıya da lezzet katıyor.

Közde pişirme demişken, bu hadisenin acı bir hikayesi var…

Dükkân açtığı ilk yıllarda tüp parası bulamayan Arif usta kadayıfı kömürde pişirmek zorunda kalır. Zamanla, kömürde pişen kadayıf müşteriler tarafından çok beğenilir.  O günden sonra Arif Erçelebi Usta ve ortağı Mehmet Kılıç Usta kadayıfla kömürü ayrılmaz ikili yapmışlardır. Ve bu ikiliyle birçok farklı tat ortaya çıkmıştır. Erçelebi markası altında burmalı kadayıf, Fıstıkzade, Billuriye, Muzlu fıstıklı kadayıf sarma, kaymaklı kadayıf, peynirli kadayıf bu tatlardan bazıları olarak literatüre geçti.

Yolunuz  Gazi kentimize düşerse ajandanıza mutlaka ekleyin ERÇELEBİ’yi Yolunuz düşmezse de, yolu düşen bir dostunuzdan rica edin ve size bu lezzet karnavalından kesitler sunsun. Afiyet olsun!!!

Öyle de olur mu demeyin. Oldu bile. Şanlıurfalı Arif Usta, baklava diyarı olarak bilinen Gaziantep’e geldi ve yeni bir kadayıf öğretti. Fukaralık ilhamverdi.

Nedim ARSLAN/ Rotahaber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.