banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Sanlıurfa Haber Şanlıurfaspor Balıklıgöl

Urfa’daki Roma Dönemine ait Kaya Mezar Müzeye taşındı

Çetin KAYA’nın Haberi…
Şanlıurfa Müze Müdürlüğü denetiminde kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleşen, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca yürütülen Çevre Düzenlemesi Projesi çalışmaları kapsamında Kızılkoyun Nekropolü’nde kaya mezarları ve kaya mezarlarının içinde 2 adet Roma Dönemi heykel ve 1 adet kireç taşı lahit bulunmuştur.
Arkeoloji camiasına büyük heyecan yaratan lahit ve heykellerin bulunması üzerine Şanlıurfa Müzesi’nce acilen kurtarma kazısı çalışmaları başlatılmış, kaya mezarı arkeolojik açıdan değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalarda 1.85 cm. uzunluğundaki heykellerin M.S.3-4. yüzyıla ait Roma Dönemi asker heykelleri olduğu; yekpare kaideli, şark giyimli ve askeri teçhizatla donatılmış tarzda betimlendiği; yapılış yönüyle aynı stili taşıdıkları ve bölgenin tipik taşı olan kalkerden yapıldığı anlaşılmıştır.
Arkeologlar, ana mezarın sağında ve solunda yer alan asker heykellerinin, mezarın korunması amacıyla yapılmış olabileceğini ifade etmekte olup, bilimsel belgeleme çalışmalarının ardından lahit ve heykelleri yeni mekânları olan Şanlıurfa Müzesi’ne taşımışlardır.

Arkeologlar, buluntu mekânının defineciler tarafından tahrip edilmemesinin büyük şans olduğu; ilk defa uzmanlarca açılan ve kurtarma kazısı çalışmaları devam eden mezarın arkeoloji dünyasına sürpriz yeni buluntular sunabileceğini belirtmektedirler.

www.balikligol.com 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.