banner2
Öne Çıkanlar Urfa Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin

Unutulmaya yüz tutan yemeni mesleğini çocuklarına öğretiyor

Unutulmaya yüz tutan yemeniciliği yaşatmaya çalışan yemenici ustası Ahmet Pektaş, baba yadigârı olan mesleğinin unutulmaması için çocuklarına öğrettiğini belirterek, günümüzde yemeni ustası bulmanın oldukça güç olduğunu söyledi.

Çocuklarının okuldan sonraki zamanlarında yemeni mesleği öğretmeye çalıştığını belirten Pektaş, Gaziantep’te yemeni ayakkabı ustalarının sayısının giderek azaldığına dikkat çekti.

Yeni modellerle birlikte yeni nesillere de mesleği öğretiyoruz

Yetkililerin yemeni mesleğinin unutulmaması için destek isteyen Pektaş, yanında çalıştırdığı çocuklarının okuldan kalan zamanlarında mesleği öğrettiğini söyleyerek, “Yemeni ayakkabı mesleğini gelecek nesillere taşımak istiyoruz. Çünkü bu meslek giderek unutuluyor. Bu yüzden mesleğin devam ettirilmesi için yeni modeller üretirken, aynı zamanda yeni modellerle birlikte yeni nesillere de mesleği öğretiyoruz.”dedi.

Gençlerin bu mesleğe olan ilgileri bizleri oldukça memnun ediyor

Yanında çalıştırdığı çocukların hem meslek öğrendiğini hem de aile bütçelerine katkı sağladığını ifade eden Pektaş, “Çocuklar burada hem meslek öğreniyorlar, hem de okul harçlıklarını çıkartıp ailelerine de yardımcı oluyorlar. Yemeni ustaları olarak gençlerin bu mesleğe olan ilgileri bizleri oldukça memnun ediyor.”ifadelerini kullandı.

Eski yemenileri üretiyoruz

Yemeni ayakkabılarının 600 seneyi aşkın bir tarihi olduğunu kaydeden Pektaş, “Biz eski tarihi bir işle uğraşıyoruz. Yemeni ayakkabılarının 5 çeşidini kullanıyoruz. Ürünlerimizde ter ve koku olmaz. Her yemeni bir değil ama, biz hala eski yemenileri üretiyoruz. Yemenilerimizin satışı kış mevsiminde düşmektedir. Genelde bahar ve yaz mevsimlerinde çokça tüketilir. Kışın ise içerde terlik olarak kullanılmaktadır.”şeklinde konuştu.

Hükümetten bizim gibi el sanatı yapanlara destek olmasını istiyoruz

Yemeni mesleğini sürdürmek için yaptığı yeni modellerle ülke kültürüne de katkı sağladığını belirten Pektaş, “Biz en çok tiyatro, film ve defilelere ürün gönderiyoruz. İstenilen modeli yapıyoruz. Dolayısıyla bu iş ile kültürümüze de katkı sağlıyoruz. Hükümetten biraz daha bizim gibi imalat kesimine, el sanatı yapanlara destek olmasını istiyoruz. Daha çok bu işe fayda sağlayacaklara değil sağlamayacaklara destek veriliyor. Oysa bizim gibi hem üreten, hem öğreten esnaflara destek verilirse bütün işlerde olduğu gibi bu işlerde de kalkınma olur.” diye konuştu.   (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.