banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

TYB Şanlıurfa Şubesi Mehmet Akif Ersoy'u anacak


Türkiye Yazarlar Birliği D. Mehmet Doğan’ın konuşmacı olarak katılacağı konferansla ilgili konuşan TYB Şanlıurfa Şubesi başkanı Mehmet Sarmış, “İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’u anmak için bir program düzenleyeceğiz. Tüm Şanlıurfalı hemşerimi bu önemli konferansa katılmaya davet ediyorum. Değerlerimizi unutmamak ve daha iyi tanımak için bu programlar önemli ve gerekli önemi vereceğimiz” dedi.
“İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” konferansı 9 Mart Cuma Saat : 14.00 Karaköprü İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yönetici Akademisi Konferans Salonu düzenlenecek.

Mehmet Akif Ersoy’un Kısaca Hayatı
Şair, öğretmen, veteriner hekim, hafız, vaiz, Kur’an mütercimi ve siyasetçi olan, İstiklal Marşı’mızı yazan Mehmet Akif’in hayatına buradan ulaşabilirsiniz.

Mehmet Akif Ersoy’un öğrenim hayatı

Dini eğitimlerini babasından öğrenen Mehmet Akif, öğrenim hayatına Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde başladı. Eğitime başladığında 4 yaşında olduğu belirtilen Mehmet Akif Ersoy, sonrasında ilkokula başladı ve babasından Arapça eğitimi aldı.

Sonrasında sırayla Fatih Rüştiyesi, İstanbul İadisi ve Halkalı Baytar Mektebi’nde eğitimlerini sürdürdü. Mehmet Akif Ersoy hayatı boyunca öğrenmeyi ve araştırmayı seven biri olacağını daha öğrenim yıllarındayken belli etmişti. Mehmet Akif Arapça, Farsça ve Fransızca dillerini öğrenmeyi başardı.

Okul yıllarında çok başarılı ve zeki bir öğrenci olan Mehmet Akif Ersoy, okul bittikten sonra şiire merak sarar.

Mehmet Akif Ersoy okulu bitirdikten sonra memur olarak çalışır. Ancak sonrasında bu görevinden ayrılır ve bir süre Edebiyat Öğretmenliği yapar.

Birinci Dünya Savaşı zamanında kendisine Arabistan’a gitmesi görevi verilen Mehmet Akif, Teşkilat-ı Mahususa’dan Kuşçubaşı Eşref ile birlikte bu görevi yerine getirmek için Arabistan’a gider. Mehmet Akif ve Kuşçubaşı Eşref’in Arabistan’da ki görevi İngilizlerin kışkırtması altında olan Arapların ayaklarını önlemek olur.

Mehmet Akif henüz Arabistan’dayken Çanakkale Savaşı’nı öğrenir ve bu savaşın ayrıntılarına kadar bilgi edinir. Milli duygularına hakim olamayan Akif, görevde olmasına rağmen Çanakkale ruhunu hisseder ve “Çanakkale Destanı” isimli muhteşem şiiri yazar.

Milli mücadele ile kazanılan zafer sonucu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1920 yılında Burdur’dan millet vekili olması istenilir ve Mehmet Akif onu kıramaz bu teklifi kabul eder.

Yarışmaya vatanımızın pek çok yerinden duygu yüklü mısraların olduğu şiirler gelmeye başlamıştı ancak bunun beraberinde ise Mehmet Akif bu yarışmaya katılmamış idi. Bu durum Mehmet Akif’e sorulduğunda alınan yanıt ise “Milli Marş kesinlikle para ile yazılmaz” cevabı alınmıştı. Bunun üzerine dostları arkadaşları bu yarışmaya katılmasını eğer kazanırsa bu yarışmadan kazanacağı parayı bir yerlere bağışlamasını salık verdiler ve bu şekilde Mehmet Akif Ersoy yarışmaya katılmayı kabul etmiş oldu.

1921’de yapılacak olan bir yarışma için bir şiir yazmak ister. Ancak sonucunda ödül olduğunu öğrenince bu kararından vazgeçer. Sonrasında kendisine yöneltilen ısrarcı teklifleri geri çevirmeyen Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı kaleme alır ve bu şiiri mecliste okunduktan sonra büyük bir çoğunluk ile kabul edilir.

Siroz hastalığına yakalanan Mehmet Akif Ersoy 17 Haziran 1936 yılında hayatını kaybetmiştir

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.