banner2
Öne Çıkanlar toz Sugeldi Douglas Tanquee Trendyol 1. Lig Bozova Belediye Başkanı Suphi Aksoy

TYB de Suriye ve Kültür-Sanat konuşuldu

Her Cuma gecesi geleneksel hale gelen, TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaç'ın moderatörlüğündeki,  toplantının bu seferki konukları Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı M. Emin Özçınar, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Başkanlığı, Kültür, Sanat ve Kütüphaneler Şube Müdürü Suphi Çiçek, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Urfa'ya yerleşen Suriyeli gazeteci Muhammed Suphi, yazar İbrahim el Alloş oldu.

Türkiye bize kol kanat gerdi
Rızavaniye Külliyesindeki TYB Şanlıurfa şubesindeki toplantıya konuk olan Suriyeli gazeteci Muhammed Suphi ve yazar İbrahim El Alloş, Suriye iç savaşın çıkış sebeplerini anlatarak;" 1963 ten bu tarafa Suriye, Esed ailesinin diktası altında yönetiliyordu. Birkaç defa Suriye halkının demokrasi talebi olmuş bu taleplerde kanla bastırılmış, binlerce kişi katledilmiş ve zindanlara atılmıştır. Oğul Esed'in iktidara gelmesi ve Türkiye ile olan ilişkilerin gelişmesi ile birlikte bazı demokratik adımlar atılmış ama daha sonra bu adımlar Beşar Esed'in koltuğunu kaybetme korkusu ile geri alınmıştır. Buna tepki gösteren Suriye halkı meydanlara çıkmış Esed'de daha önce babasının yaptığı gibi bu demokratik talepleri kanla bastırma yoluna gitmiştir" dediler.
Suriye'deki iç savaşın uluslar arası güçlerin satranç tahtası haline geldiğini ifade eden Suriyeli misafirler bu savaşın Müslümanların işbaşına gelmesini istemeyen güçler tarafından sürekli körüklendiğini dile getirdiler.
Türkiye'nin yaklaşık 1.5 Milyon Suriyeliye kapılarını açarak kendilerine kol kanat gerdiğini belirten Suriyeli misafirler;" Suriye halkı Türkiye'ye candan minnettardır. 4. Yılına giren bu iç savaştan kaçarak gelen Suriyeli muhacirlere Türkiye'nin ve Türk halkının alicenaplığını hiçbir zaman unutmayacağız" dediler.

Bu kadar gazete bizi şaşırttı
Türkiye'deki Suriyeli muhacirlere yönelik bir gazete çalışmaları olduğunu belirten Muhammed Suphi ve İbrahim El Alloş  ilk olarak 1,500 adet bastırmayı planladıkları gazeteyi Urfa, Antep, Hatay, Kilis gibi illerdeki Suriyeli muhacirlere dağıtmayı amaçladıklarını ve yazı kadrosunda Arap, Kürt, Türkmen, gibi Suriye'deki tüm etnik yapılardan yazarlarının bulunacağını dile getirdiler. Urfa'da çıkan gazete sayısın kendilerini şaşırttığını , Suriye'de sadece ulusal 5 gazetenin çıktığını ve bunlarında rejimin kontrolünde olduğunu belirterek Suriye'de yerel gazete gibi bir kavramın olmadığını ifade ettiler.
TYB üyelerinin sorularını da yanıtlayan İbrahim Suphi ve İbrahim El Alloş, Suriye halkının Esed'e direndiğini ama karşılarında uluslar arası güçleri arkasına alan rejime karşı desteğe ihtiyaçlarının olduğunu dile getirdiler.

Polat; Kurtuluş Allahın ipine sarılmaktan geçer
Suriye, Irak, Kobani gibi Ortadoğu coğrafyasında devam eden karışıklıklarla ilgili olarak düşüncelerini ifade eden TYB üyelerinin yanı sıra TYB üyesi ve Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat 1. Dünya Savaşı öncesinden başlamak üzere emperyalist ülkelerin Ortadoğu ve Müslüman coğrafyasındaki oyunlarına dikkat çekerek;" Türk'ün, Kürt'ün, Arab'ın 1.500 yıllık kardeşlik hukukuna dayalı şanlı bir geçmişi vardır.
Ümmet bilinci içersinde tek millet haline gelmiş Müslüman halklar 150-200 yıldır Batı tarafından ulusçuluk, kavmiyetçilik fitnesi ile bir birine kırdırılmış ve kırdırılmaya, çatıştırılmaya devam edilmektedir. Kendi sömürü düzenini devam ettirmek isteyen Batı için akan kanın Arap, Kürt, Türk, Ezidi olmasının hiçbir önemi yoktur. Allah'ın ipini bırakan Müslümanlar parçalanmış, savrulmuş, İslam'dan ayrılarak darmadağın olmuştur. Kurtuluş; Allah'ın ipine sarılmaktan geçer. Müslüman coğrafyalarda insanlar Allah'ın ipine tekrar sarılmadıkça, birbirlerine sarılmadıkça bu zelil durum devam edecektir" dedi.

Çiçek; Amacımız medeniyetimizin tekrar ihyasıdır.
Toplantıda, katılımcılara Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Dairesinin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Kütüphaneler Şube Müdürü Suphi Çiçek;" Yerel seçimlerin ardından yeni dönemde Büyükşehir Belediyesi olarak " Yeni Türkiye" vizyonu çerçevesinde bizi biz yapan medeniyetimizin ihyasını gerçekleştirecek çalışmaları hedefliyoruz. Başkanımız Celalettin Güvenç'in direktifleri doğrultusunda kültür, sanat çalışmalarımıza hız vermiş bulunuyoruz. Bu çalışmalarımızda TYB ve Urfa'nın diğer STK'larının da görüş ve desteklerini alarak çalışmalarımıza yön vermeyi hedefliyoruz" diyerek. Büyükşehir Belediyesi olarak kültür, sanat çalışmalarında farkındalık oluşturmak istediklerini dile getirdi.

Özçınar; Kobanili mazlumlara da sahip çıktık
Gecede, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı M. Emin Özçınar'da Büyükşehir Belediyesinin şimdiye kadar yapmış olduğu faaliyetler hakkında katılımcılara bilgi vererek sorulan bir soru üzerine Büyükşehir Belediyesinin Kobanili sığınmacılar için yapmış olduğu faaliyetleri anlattı. Özçınar;" Büyükşehir Belediyesi olarak daha sınırdan geçişlerin başlamadığı ama sınırda yığılmaların olduğu ilk geceden itibaren Kobanili Kürt kardeşlerimizin yardımına koştuk. İlk gecede çorba, içme suyu götürerek yanlarında olduk. Ogünden bu tarafa bütün imkanlarımızı seferber ederek ,İlçe belediyelerimiz ve STK'larla işbirliği yaparak 200 bine yakın Kobanili Kürt kardeşlerimize yardıma devam ediyoruz" dedi. Halen Büyükşehir Belediyesinin 140 personel ve çeşitli araçlarla Kobanili sığınmacılara hizmet vermeye devam ettiğini, Suruç'ta günlük olarak 11 bin kişiye çorba ikram ettiklerini ve Suruç'ta onarımını yaptıkları hamama iki otobüsle Kobanili Kürtleri temizlik için taşıdıklarını belirten M. Emin Özçınar;" Mazlumun dini sorulmaz. Büyükşehir Belediyesi olarak Suriyeli sığınmacılara da, Ezidi sığınmacılara da ve en son olarak Kobanili Kürt kardeşlerimize de yardım elini uzattık ve uzatmaya da devam edeceğiz" dedi.

Ağaç; TYB manevi iklimi devam ettirecektir.
Toplantının kapanış kısmında konuşan TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaç;" TYB çatısı altında güzel ve verimli bir toplantı gerçekleşti. Konuklarımıza ve üyelerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. TYB Şanlıurfa Şubesi kurulduğu günden bu tarafa Urfa kültürünün, edebiyatının ve sanatının konuşulduğu bir ocak olmuştur ve olmaya devam edecektir. TYB, kadim bir şehir olan Urfa'nın manevi iklimini devam ettirecektir" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.