banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Türkiye Arapları Urfa'da buluştu

Türkiye’deki bütün Arap ve Mıhallemi sivil toplum örgütlerinin davetli olduğu program, Şanlıurfa TOKİ konferans salonunda gerçekleşti. Etkinliğe; Hatay’dan Anadolu Arap Mıhallemi Derneği, Batman’dan Mezopotamya Arapları Derneği, Midyat’tan Mıhallemi Dernekleri, Mardin’den Anadolu Arap Birliği, Mardin Arap Hareketi Derneği, Urfa’dan Arap-Der ve Ortadoğu Arapları Derneği katıldı.

Programda açılış konuşmasını Türkiye Arap Gençlik Platformu (TAGP) Başkanı Halil Alkan yaptı. Alkan konuşmasında “Bundan sonra yapacağımız tüm etkinliklerde Türkiye’de faaliyet gösteren tüm Arap dernekleri ile koordineli çalışacağız.” dedi.

“Arap vatandaşların anadillerinde eğitim alması sağlanmalı”

Mıhallemi Derneği adına konuşma yapan Mehmet Ali Aslan ise,“Peygamberlerden bizlere miras kalan vahyin dili Arapçamızın korunması, sosyal hayatta canlılık kazanması için Arap vatandaşların zorunlu olarak anadillerinde eğitim alması sağlanmalı, Türkiye’deki bütün Arapça lehçeleri ihtiva edecek bir televizyon kanalı ve radyo açılmalıdır. Bunun yanı sıra Araplar dâhil, parlamentoda ve yerel yönetimlerde bütün etnik ve dini gruplara adil bir kota uygulaması yasalaştırılmalıdır.  İsmi Arapça olan eski yerleşim birimlerinin ismi derhal iade edilmelidir. Yerli halk olarak Arapların yaşadığı şehirlerde eğitim ve öğretim dili Arapça olan üniversiteler olmalıdır. Bu kapsamda Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye’de konuşulan bütün Arapça lehçeleri öğretecek, koruyacak ve geliştirecek çalışmalar yapmalıdır. Üniversitenin eğitim dili Arapça olmalıdır.” şeklinde konuştu.

“Türk Dil Kurumu sözlüğünde Araplar için “Fellah ve zenci”tanımı”

Hatay Anadolu Arap Mıhallemi Derneği adına konuşan Salih Bayar, “Kafatasçı baskıcı yönetimler, önce dillerini bize öğretip sonra dilimizi unutturdular.  Irkçı ve ulusalcı zihniyetlerin narkozuyla uyuşmanın bir tezahürü olarak  “ Anladıysam Arap olayım ” deyimini ürettiler. Kendi yüzsüz yüzlerinden daha güzel olan Araplar için “Ne Şam’ın şekeri, ne Arap’ın yüzü dediler ”  yetmedi.  köpeklerine Arap ismini taktılar. Yetmedi okullarda birinci sınıftan üniversite son sınıfa kadar resmi ders kitaplarında Arapları hep hain olarak ilan ettiler. Ne acıdır ki hala kitaplarda bu ötekileştirici nefret dili duruyor ve hala Türk Dil Kurumu sözlüğünde Araplar için  “Fellah ve zenci ” tanımı kullanılıyor”dedi.

Urfa Arap Der adına konuşan Şükrü Kırboğa da, Arapların kültürlerine, dillerine ve tarihlerine sahip çıkmaları gerektiğini ve Ortadoğu’da oynamaları gereken önemli rollere vurgu yaptı. Arap Hareketi Derneği adına konuşan Ali Zihdi, Arapçanın zengin edebi yönlerini anlattı. Arap Birliği adına açıklamayı yapan M. Naif Boğa, Arapların eğitim sorunlarından söz ederek, güzel bir eğitimin yanı sıra Arapça eğitim almaları gerektiğine vurgu yaptı. (Adnan Oğuz İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.