banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Tarsus'ta sondaj kazısında antik yol bulundu

Tarsus’un  Camiinur Mahallesinde Müze Müdürlüğünce gerçekleştirilen sondaj kazısında, M.S 1’inci yüzyıla ait Roma Döneminden İslami Dönemleri de kapsayan antik yol ortaya çıkarıldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Tarsus Müze Müdürü Mehmet Çavuş, 25x3.10 metre boyutlarında ortaya çıkarılan yolun, batı cephesinde yolla bağlantılı ve yola paralel sıra dükkanlar ile ayrıca pişmiş toprak künk boru sisteminin de tespit edildiği sondaj kazı çalışmalarında, M.S 1’inci yüzyıla ait Roma Döneminden İslami Dönemleri de kapsayan kültür katmalarının olduğunu söyledi.

Çavuş, “Deniz Kapısı olarak adlandırılan tarihi Kleopatra Kapısının 215 metre kuzeydoğusunda ve kapı ile aynı aksta ortaya çıkan kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzantı veren bazalt taştan yapılan yolun, antik dönem Tarsus Kentinin hemen güneyinde yer alan Regma (Aynaz) gölü ve Kydnos (Berdan) Nehri vasıtasıyla Akdeniz deniz ticaretine ve Mersin güzergâhına ulaşımı sağlayan şehrin merkezindeki ana arterlerden birisi olduğu anlaşılmıştır.” ifadelerini kullandı.

Bulunan tarihi yapının 2003 yılında yine Tarsus’ta ortaya çıkarılan Antik ile aynı özellikleri taşıdığını belirten Müze Müdürü Mehmet Çavuş, “Sondaj kazısında çıkarılan söz konusu antik yol, Tarsus Müze Müdürlüğü başkanlığında Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr. Levent Zoroğlu’nun bilimsel danışmanlığında 1993- 2003 yılları arasında gerçekleştirilen ve kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan, 6,5 metre genişliğinde, 60 metre uzunluğunda, balık sırtı formunda ve belirli aralıklarla rögarları mevcut olan 0.70x1.70 metre ölçülerinde kanalizasyon sistemine sahip, poligonal teknikte bazalt taşlardan yapılmış, her iki kenarda da konglomera taşlardan iç bükey formlu yağmur kanalları bulunan ve bugün modern Tarsus’un tam ortasında, kentin kültür dokusunun zenginliğinin bir kesitini oluşturan ve Tarsus’un simgesi konumunda bulunan Antik Cadde ile aynı özellikleri taşımaktadır.” dedi. (A. Hakim Kurt- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.