banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Tarihi Saat Kulesi ilgisizlikten yıkılmak üzere

 

Maden ilçesinde bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya yüz tutan 119 yıllık hükümet konağı ile 116 yıllık saat kulesi restore edilerek eski ihtişamına kavuşturulmayı bekliyor.

Son 12 yılda 3 kez Meclis gündemine gelen, restorasyonu için projesi hazırlanan eserler, ödenek çıkarılmadığı için her geçen gün yıkılmaya yüz tutmuş durumda.

Maden ilçesinin vilayet statüsünde olduğu 1895 yılında inşa edilen eski hükümet konağı ile 1898 yılında yapılan saat kulesi zamanla yıprandı. Üst bölümü yıkılan tarihi saat kulesi ilk olarak Diyarbakır Koruma Kurulu’nun 1994 yılı kararıyla yanlışlıkla ‘kilise çanı kulesi’ olarak tescil edildi.

8 yıl sonra yanlışlığı fark eden Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu 2002 yılında tarihi yapıları hükümet konağı ve saat kulesi olarak yeniden tescil etti. Bir süre imam hatip lisesi olarak kullanılan hükümet konağı boşaltıldıktan sonra ilgisizlik nedeniyle dökülmeye başladı.

Kapısındaki kitabesinde, 'Sultan Abdülhamid Han için Mutasarrıf-ı Liva Hayri Bey kullarının himmeti ve ahalinin nakd gayretleriyle' şeklinde ifadeler bulunan saat kulesi, ülkenin bu alandaki ilk eserlerinden olmasına karşın bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tuttu.

Yurt dışındaki Osmanlı eserlerinin bile restore edildiği tarihi yapılar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde koalisyon hükümetinden bu yana 12 yılda 3 kez gündeme geldi. İlk kez dönemin Fazilet Partisi Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak’ın 2002’de Meclis’e sunduğu soru önergesine konu olan yapılar ardından 6 yıl önce DSP Milletvekili Hasan Macit tarafından yeniden dillendirildi. Yörenin yüz yıllık geçmişine tanıklık eden tarihi binalar için önceki yıl yenileme kararı alındı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Bilginoğlu, Diyarbakır Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan alınan izinle onarım çalışmaları için ihale yapılacağını açıkladı. Ancak bu karar hayata geçirilemedi.  (Ebubekir Alkan - İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.