banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan

Tarihi Hazo Kalesi, sahipsizlikten tahrip oluyor

Batman’ın Kozluk (Hazo) ilçesinde bulunan ve milattan sonra 416 yılında Pers Hanedanı tarafından yapılan tarihi Hazo kalesi sahipsizlikten dolayı tahrip olmaya devam ediyor.

Ülkemizde tarihi değeri olan  birçok eser ve kalıntının restorasyonu ve turizme kazandırılması için çalışmalar yapılırken, Hazo kalesi ise yıkıma terk edilmiş durumda.

Kalenin mağaralarında ve bazı kısımlarında çöplükten geçilemez iken, mağaraların esrar içen çocukların mekanı haline geldiği, kalenin dört bir tarafının esrar kovaları ve içki kutularıyla dolduğu görüldü.

Tarihi eser kaçakçılarının define  aramak için tarihi kale ve çevresinde yaptıkları izinsiz kazılar ise, kalenin tahrip olmasında temel etkeni oluşturuyor. Duvarları her geçen gün yıkılan ve kale görünümünden ziyade bir tepe görüntüsü vermeye başlayan tarihi kale, kendi kaderine terk edilmiş  durumda.

Kalenin ana gövdesini oluşturan büyük bir kayalığın her geçen yıl ikiye bölünerek yarılmaya başlaması ise, kalenin ciddi anlamda tahrip olacağının göstergesi.

İşlevinden uzaklaşmış ve yetkililerin insafına terk edilmiş olan tarihi kalenin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edileceği bilinirken, henüz bir çalışmanın başlamadığı gözlendi.

Ayrıca ilçede bulunan Rabat Kalesi, Kandil Kalesi ve diğer tarihi yerler  de Hazo Kalesi ile birlikte aynı  durumu  paylaşıyor. (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.