banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir Başbakan

Ş.Urfa'nın Tarihi Surları Ortaya çıkartıldı

Şanlıurfa Belediyesi bir taraftan tarihi ve kültürel değerler koruma altına alınırken, diğer taraftan da kentin ülke turizmindeki yeri ve önemini de artıyor. Kamulaştırma ve yıkımların ardından surların restorasyonu ve rekonstrüksiyonu ile ilgili çalışmalar ise aralıksız sürüyor.

Bu çerçevede Şanlıurfa Belediyesi, kentin tarihi dokusunu korumak ve ayağa kaldırmak amacıyla Harran Kapı ve Doğu Surlarını ortaya çıkardı. Kaynaklara göre, en son Abbasilerin yöreye hâkim olduğu 814 yılında Urfa’nın şehir surlarını yenilemişti.

Şanlıurfa Belediyesi ise hummalı bir şekilde yürüttüğü, Harrankapı ve Doğu Surlarının ortaya çıkarma çalışmalarında, Hakimdede(Beykapısı), Kendirci, Gümüşsuyu Mahallesi’de (Harrankapı) kamulaştırma çalışmalarını tamamlayarak buradaki binaların ve iş yerlerin yıkımını da önemli bir oranda gerçekleştirdi.

Harran Kapı’da surların önünü kapatan 5 dükkan ve 4 evin kamulaştırılmasının ardından  yıkımını tamamlayan Şanlıurfa Belediyesi Koru Amaçlı İmar Müdürlüğü, Hekimdedi Mahallesinde(Beykapısı) 23 evin 17’sinin yıkımı bittirdi. Beykapısında restorasyon çalışmalarını sürerken Şanlıurfa belediyesi Kendirci Mahallesinde kamulaştırılması yapılan 13 evinde yıkımını gerçekleştirdi. Şehir surlarının büyük bir oranda ortaya çıkartan Şanlıurfa Belediyesi, çalışmalarını tarihi, gün yüzüne çıkarma hedefi doğrultusunda yürütüyor.

Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, kentte tarihi dokuyu koruma ve ayağa kaldırma çalışmalarından dolayı geçen yıl Kayseride yapılan Tarihi Kentler Birliği(TKB) buluşmasında "Tarihi Yaşatan Şehir" ödülüne layık görülmüştü.

Tarihi Kentler Birliği, Proje Ödülünü Şanlıurfa Belediye Başkanı Fakıbaba’ya verme gerekçesini Doğu Surları ve Harran Kapısı Restorasyon Projesi” Hakkında Bir koruma projesi olmanın ötesinde kentin gelişim sürecinin belgelenmesine ve diğer surlar için aydınlatıcı olmasına katkı sağlaması gerekçeşile vermişti.

Şanlıurfa Belediyesi, bir dönemin kentleşme tarihine ışık tutan surların bir bölümünün sergi alanı, okuma salonu ve kafeterya olarak işlevlendirilmesi, çevrenin peyzaj çalışması ile düzenlenmesi, alanın en az müdahale ile toplumsal hayata katılması, gelecekte kent surlarının tümünün birlikte değerlendirilerek korunmasını hedefliyor.

     

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.