banner2
Öne Çıkanlar Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul Mardin

Ş.Urfa kültürüne ŞURKAV üç kitap kazandırdı

       

ŞURKAV’dan yapılan açıklamaya göre, Şanlıurfa ilinin tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtılması için gerekli araştırma, derleme ve inceleme çalışmaları yapmak, bu alanda yapılan çalışmaları desteklemek amacıyla kurulan ŞURKAV’ın kültürel hizmetlerinin birisi de yayın hayatına atılmak olmuştur. Böylece ilim ve sanat âlemi tanıtılmadığı için unutulan veya unutulmaya yüz tutmuş Kültürel değerlerimizin tanıtılması amacıyla ŞURKAV tarafından “Ahfada Yadigâr Urfa Mücahedesi”, “Yabancı Gezginlerin Gözüyle Şanlıurfa”, Tarih ve Turizm Şehri Şanlıurfa” isimli 3 adet kitap basımı yapılarak Kültür hayatımıza önemli bir katkı sağlanmıştır.              

Tarih Araştırmacısı ve Avukat Sn. Müslüm Akalın tarafından çevirisi yapılan “Ahfada Yadigâr Urfa Mücahedesi” isimli kitapta “1919 yılında İngilizler ve daha sonra Fransızlar tarafından işgal edilen Şanlıurfa’nın kurtuluş mücadelesinde gösterdiği gayret ve Şanlıurfa’nın milli mücadele dönemine ait olayları kişileri anlatmaktadır.

Yerel Tarih Araştırmacısı Selahaddin E. GÜLER tarafından hazırlanan ve Vakfımız tarafından basımı yapılan İkinci Kitap “Yabancı Gezginlerin Gözüyle Urfa Bölgesi” kitabında; Urfa bölgesinin, gerek iklimi, gerek coğrafyası ve gerekse jeopolitik konumuyla her dönemde değişik toplumlara ait devlet ve krallıkların ilgisini çekerek belli bir süre onların hâkimiyetleri altında kalmıştır.

Özellikle çok geniş bir Hıristiyan geçmişinin bulunması, Kral Abgar-Hz. İsa mektuplaşmasının yaşandığı bir şehir oluşu ve Hz. İsa’ya ait olduğuna inanılan Kutsal Mendil’in uzun bir süre Urfa’da korunması gibi sebeplerden dolayı eski çağdan günümüze kadar koruduğu gizem ve cazibesiyle hep insanların dikkatini çekmiştir.

Bu gizem ve cazibeyi yakından inceleyerek görme merakı özellikle birçok batılı gezgini Urfa’ya çekmiştir. Şehre gelerek buradaki kültürel zenginliği, tarihi ve dini eserleri gözlemleyip notlarına aktararak, Hz. İsa’nın kutsadığına inanılan bu “Kutsal Şehir Edessa”yı Batı dünyasına tanıtma görevini üstlenmişlerdir. Dolayısıyla işte bu batılı gezginlerin notlarından oluşan yüzlerce kitap Urfa tarihinin önemli kaynaklarından birisi olmuştur. Bu çalışmada dokuz yabancı gezginin notlarına yer verilmiştir.

Günümüzden 200–300 yıl önceki o otantik Şanlıurfa’yı, Birecik ve Suruç’u iyi bir şekilde betimleyen yabancı gezginlerin bu çalışmalarını bir araya getirerek ve kısmen de tercüme ederek bir kitap halinde Şanlıurfa kültürünün istifadesine sunulmuştur.

İlimizin tanıtımına büyük katkıda bulunacak olan 3. Kitap Tarih ve Turizm Şehri ŞANLIURFA  isimli eseri hazırlayan Harran Ün. Fen Ed. Fak. Öğr. Üyesi Yrd.Doç.Dr. A.Cihat Kürkçüoğlu’ ve Yerel Tarih Araştırmacısı Selahaddin Eyyubi Güler, Kültür elçisi misyonunu yüklenerek bu kitabı hazırlayarak Şanlıurfa’nın tanıtımına önemli bir katkıda bulunmuşlardır. Bu değerli eserde, Şanlıurfa’nın coğrafyası, tarihçesi, arkeoloji ve tarih turizmi, inanç turizmi, kış turizmi, termal turizmi, orman kaynakları ve av turizmi, su sporları turizmi, parklar, dinlenme ve mesire yerleri, folklor,  Haleplibahçe mozaikleri, alışveriş yerleri, geleneksel el sanatları, yöresel yemekler ve tatil beldesi Halfeti gibi değerlerini içeren bu kitap,  güncel bilgiler ve fotoğraflarla zenginleştirilmeye çalışılmış ve basımı yapılmıştır.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.