banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Sıra Geceleri, Ramazan Bingöl’de Aslını Buldu

Haber: Kadir Aktürk / İSTANBUL www.balikligol.com 

İstanbul İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü ile İstanbul Sıra Geceleri Projesi Kurucusu Ramazan Bingöl’ün ortak çalışmasıyla Şanlıurfa’nın geleneksel değerlerinden olan ‘sıra gecesi’ kültürünün aslına uygun şekilde yapılmasına ve kültür turizmine dönüştürülmesine ilişkin uygulama hayata geçti. Esenlerdeki Ramazan Bingöl Et Lokantası’nda gerçekleştirilen aslına uygun sıra gecesine İstanbul Valisi Vasip Şahin, İl Emniyet Müdürü Selami Altınok, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Şanlıurfa eski Milletvekili Faruk Bayrak, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili A.Adayı Ecz. Yusuf Kürkçüoğlu, Gazeteci-Yazar Müslüm Aktürk ile çok sayıda iş adamı, basın ve davetli katıldı. Sunuculuğunu Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinatörü araştırmacı yazar Osman Güzelgöz’ün yaptığı etkinlikte sıra gecesi ekibi, Şanlıurfa yöresine özgü müzikleri seslendirdi. Konuklara, “Şanlıurfa” denildiğinde ilk akla gelenlerden olan çiğ köfte ile sıra gecesinin klasikleri arasında yer alan bostana, şerbet, kadayıf-dondurma, çerez, meyve gibi ikramlarda bulunuldu.


YENİ NESİLLERE ARMAĞAN ETMEK İSTİYORUZ
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, gecede yaptığı konuşmada, “Biliyorsunuz bizim şehir felsefemizde çok önemli 4 kavram var: İdrak, inşa, ihya ve tebarüz. En önemlisi de 4’üncü madde yani nasıl bir miras bıraktığınızdır. Biz de inşallah ecdadın bize bırakmış olduğu bu güzel mirası aslına, kendi öz yapısına hiçbir halel getirmeden, hiçbir bozulma olmadan yeni nesillere bırakmak ve her insanımıza bu güzel geleneği armağan etmek istiyoruz. Bunun için emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.


BÖYLE BİR ORTAMI ÖZLÜYORUZ
Sıra gecelerinin Türk kültürüne önemli etkilerinin olduğunu belirten İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Altınok, “Şu anda yapmış olduğum iş icabı bu alanların benim ruhuma tazelik kattığını da söylemek isterim. 24 saat güvenlik algısıyla yaşayan bir insan olarak böyle bir ortamı da zaman zaman özlüyoruz. Halk müziğini ve sanat müziğini sevmeyen Anadolu’da sevmeyen herhalde yoktur diye düşünüyorum. Şanlıurfa’nın da kendine has bir güzelliği var. Bunu yemek kültürüyle sıra gecesi mantığı ve belirli bir edep ölçüsünde yaşayabilmek de ayrı bir değer diye düşünüyorum. Bu güzel dostlarla İstanbul’da Urfa’yı yaşamanın ayrıcalığını ben de yaşadım” dedi.

İNSANIN KENDİNE YABANCILAŞMASI
İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, “Biz, millet olarak en zor zamanımızda yeniden ayağa kalkmayı bilmeyi başarmış bir milletiz. Bugün de tam insanın kendine ve topluma yabancılaşması sorunu yaşanırken tüm dünyada ve ülkemizde, yeniden bir korun alevlenmeye başlamış olması bu Urfa’nın şahsında Adıyaman’ın şahsında veya Erzurum’un, Kars’ın, Edirne’nin, Muğla’nın, Antalya’nın şahsında aslında bir kendine geliştir ve özüne dönüştür. Milletin yenden birbirine kenetlenmesidir. Bizler hep büyüklerimizden dinlediğimiz o sohbetler v e sohbetlerin içinde barındırıldığı samimiyet ortamı hepimizin özlemi olmuştur. Ama ümitleniyorum bugün o ortam tekrar canlandırılıyor. En azından o yönde iyi niyetli çabalar var. İnşallah yarınımız, yüz yıl sonramız bugünden daha iyi olacaktır” diye konuştu.

SIRA GECESİ GERÇEKTE NASIL OLUR?
Sıra gecelerinin aslına uygun nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler veren İstanbul Sıra Geceleri Projesi Kurucusu Ramazan Bingöl de, “İstanbul’da gerçek sıra gecesinin nasıl olması gerektiği konusunda bir senedir çalışma yapıyoruz ve bunun provasını 4-5 defa yaptık. Gelen çok yoğun ilgi üzerine İstanbul Kültür Müdürlüğümüzle beraber artık bunu bir turizm haline getirmeye karar verdik. Ve artık yurt dışından, yurt içinden gelen bütün turistlere sıra gecesi gerçekte nasıl olur gösterme kararı aldık. Bu gece de onu yapıyoruz. Sıra gecesinde alkol içilmez, dansöz şeklinde oynama olmaz. Böyle şeyler başlayınca bu da bizi rahatsız etti. Sıra gecesinde böyle bir şey yok. Sıra gecesinde muhabbet vardır, sohbet vardır, musiki vardır ve çiğ köfte vardır. Biz bunun burada gerçeğini yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.