Notice: session_start(): ps_files_cleanup_dir: opendir(/var/lib/lsphp/session/lsphp70) failed: Permission denied (13) in /home/balikligol.com/public_html/index.php on line 9
Şanlıurfa’dan Malezya’daki Uluslararası Botanik Konferansına Katılım haberleri
banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Şanlıurfa’dan Malezya’daki Uluslararası Botanik Konferansına Katılım


 Malezya’nın Langkawi adasında düzenlenen konferansa Türkiye’den de Prof. Akan katıldı. Konferansa ev sahipliğini Universiti Sains Malaysia (USM) üstlendi. Konferansın ana teması “Yerel Geleneklerdeki Bitkilerin Bilim ve İslami ilimler ışığında değerlendirilmesi” tarzında oldu. Konuyla alakalı küresel meseleleri tartışmak için akademisyenlerin bir araya geldiği bu konferansta bitkilerin hem bilim hem de tıbbı-Nebevi ve sünnet ilkeleri referans alınarak tartışıldı. Konuyla alakalı bir konuşma yapan Prof. Akan “Kur’anda adı geçen bitkilerin önemi ve bilimsel açıdan değerlendirilmesi” hususunda bir tebliği sundu. 
Prof. Hasan Akan, konuşmasında özetle aşağıdaki bilgilere yer verdi:

Kur’anı kerim bir botanik kitabı değil ancak insanlığın bilincini artırmak için bir rehber olarak gönderildi. Dünya çapında yürütülen araştırmaların ve çalışmaların akli ve nakli bir bakış açısıyla tartışmanın zamanı çoktan geldi. Bitkiler, en eski çağlardan beri insanoğlu için hem besin, hem de hastalıklar için şifa kaynağı olagelmiştir. Şu anda yeni ilaç adayı moleküllerin araştırılma ve geliştirilme çalışmalarında da, özellikle tıbbî bitkiler en önemli tabii kaynaklardan biridir. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de de hem besin, hem de şifa amacıyla kullanılan bitkilerden bahsedilen birçok ayet bulunmaktadır. Kur'an-ı Kerim’de “Bitkilerin her birinde düşünen bir insan ve toplum için ibretler vardır.” Kur’an’da  bitki" ve ağaç kelimeleri 26 defa tekrar edilmiştir. Kur'ân-ı Kerim’i anlayarak okuyan bir kimsenin zihninde ağaç imajı her an canlı tutulmaktadır. İnsan ile bitkiler arasında  ilahi bir kodlama var adeta. Tasavvufi ve manevi anlamda bitkilerin yansıttığı manaları da okumalıyız. Bir çok bilim adamı için bitkiler birer iham kaynağıdır. 

Prof. Dr. Hasan Akan  konuşmasını şöyle tamamladı:  Kur’an-ı Kerim’de  bahsi  çok geçen bitki türlerinden özellikle tıbbî amaçla kullanılanlar arasında bulunan hurma, zeytin, nar, incir ve üzümün fitokimyasal içerikleri ve farmakolojik etkileri hakkında son yıllardaki bilimsel literatür ile de  desteklendiğini görmekteyiz.  Kur’an-ı Kerim’de de sağlığa faydalı özelliklerine atıfta bulunulan bu bitki türleri tıbbî özelliklerinin yansıra, aynı zamanda insan sağlığı için çok faydalı besinlerdir. Allah, yeryüzünü adeta bir eczane gibi yaratmış ve her derde deva olacak ilaçları da o büyük eczanede istif etmiş ve insanlığın hizmetine sunmuştur. 
 Bilimsel etkinliklerin ardından Langkawi adasında bulunan balta girmemiş tropikal ormanlarda uygulamalı bir botanik gezisi ve botanik bahçelerinin gezilmesi ile kongre son buldu. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.