banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Şanlıurfa’da Korsan Yayıncılıkla Mücadele Çalıştayı yapıldı

TYB Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mehmet Sarmış’ın açılış Konuşmasıyla Başlayan Çalıştay’da ilk olarak DEKMEB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Köse söz aldı.
Şanlıurfa’da olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen DEKMEB Başkanı Köse; “Bugün burada peygamberler şehri Urfa da, Türkiye Yazarlar Birliği ile 3. gerçekleştirdiğimiz korsan yayın ile mücadele çalıştığı için bir aradayız. DEKMEB. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı telif hakları Genel Müdürlüğü'nün izniyle 2013 yılında kurulmuş bir yayıncı meslek birliğidir.  meslek birliğimizin Türkiye ölçeğinde 145 tane üyesi bulunmaktadır meslek birliğimiz Kültür Bakanlığı'na bağlı faaliyet göstermesi açısından yarı resmi bir birliktir. Bizler korsan kitap yayınlayan ve satanlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz.  Bu çerçevede fotokopi yoluyla oluşan hak kaybını engellemeye çalışıyoruz. bir yazar belki de ömür boyu sahip olduğu, Emek vererek bir eser bir kitap yazmaktadır. yazar eserini yayıncıya teslim ederken zaten bir hazine değerinde ürettiği eseri bir sözleşme ile yayınevine emanet etmektedir. bir matbaa ile anlaşarak baskısının yaptırmakta daha sonra dağıtımcı marifetiyle kitapçılara oradan da okuyucuya ulaşmasını sağlamaktadır. Kitabın hazırlanması, kapağının yapılması, baskısı dağıtımı satışı altı aylık bir süreyi kapsamaktadır. satış sonrası ücretini geri gelmesi yine beş altı aylık bir süre.. Yani toplamda 1 yıllık bir süreden bahsediyoruz. yazardan kitapçıya kadar böyle bir mekanizma ile çok büyük bir emek ile sermaye harcayarak oluşturulan kitabı kitabı, bir fotokopi makinesi ile sadece fotokopi ücreti karşılığında sahip olunabilmekte. Üstelik buradan ne yazara ne de yayıncı ya herhangi bir gelir ulaşmaktadır. böyle bir mekanizma ile birinin cebinden parasını çalmak arasında ne fark vardır? İkisi de hırsızlıktır. aslında fotokopi bir emek hırsızlığıdır. Bu çerçevede yeni fikir ve sanat eserleri kanunu Fesih fotokopi yoluyla oluşan bu hak kaybının telafi edilmesi anlamında bir takım önlemler ve bu faaliyetler yapanlara yönelik cezai müeyyideler içermektedir fotokopiden bahsettim Bir de kitabın izin alınmadan basılması. Corsan olarak satılması ve piyasaya sürülmesi anlamında yine bu da bir emek hırsızlığıdır korsan kitap konusunda hem yüksek para cezaları hem de hapis cezaları öngörülen düzenlemeler önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edileceği bilgisine sahibiz” dedi.

Çalıştayın açılışında konuşan TYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan ise şunları söyledi: “Birlikte başladığımız ve sürdürdüğümüz korsan yayınla mücadele çalıştaylar dizimizin 3.’sü peygamberler şehri halilurrahman mekanı olan urfamız da gerçekleştirmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diyerek yazarlar birliği kuruluş tarihi ve amacını anlattı. 
Yazarlar Birliği 1978 yılında kurulan, kültür fikir sanat hayatımıza katkı vermek üzere kamu yararı ve gönüllü bir teşekkür olduğunu söyleyen Arıcan, “Türkiye Yazarlar Birliği çok büyük faaliyetlere imza atarak bugünlere gelmiş bir kuruluşumuz. bu faaliyetleri yaparken açık yüreklilikle ifade etmemiz gerekir ki işbirliklerini farklı sivil toplum kuruluşlarımızın faaliyetlerimizde görmekten onlarla işbirliği yapmaktan zaman zaman onlara faaliyetlerine destek olmaktan onlarla işbirliği sağlamaktan hiçbir zaman geri durmadık ve bunu da büyük bir zenginlik olarak gördük. bununla beraber faaliyetlerimizi Mümkün Mertebe anadolumuzun farklı şehirlerine de yaymaya çalıştık ve 40'ıncı yılını idrak ettiğimiz ki bu faaliyetimiz 3. Bir çalıştay olmakla beraber geleneksel hale de gelmiş bir faaliyet olarak icra ettiğimizi Urfa'da gerçekleştirmek istedik” dedi.

Arıcan’nın ardından kürsüye çıkan TYB Onursal Başkanı D.Mehmet Doğan, yazarlık hayatından örnekler vererek başladığı konuşmasında 
“Ben yazarlığa başladığım dönemde Türkiye nüfusu O zamanlar bu güne zannediyorum iki katına çıktı. Mesela benim birinci kitabım 5000 adet basılmıştı. Çünkü 5 binin altında bir kitap basmak verimli değildi. Yani piyasaya kitap çıkacak maliyetini kurtaracak kar etmese bile En azından zarar etmemesi lazımdı. Bu ancak o kadar baskıyla sağlanabiliyor. Ama şimdi bilhassa kültür kitapları1500 adet, Hatta daha az basılanlar olduğumda duydum. Bu süreç içinde biraz da teknoloji buna uygun hale geldiği için şartlar böyle el veriyor. Bu arada Urfa'yla da ilk tanışmam 1977 yılındadır TRT de çalışıyorum Ulu Cami diye belgesel çekiyordum. Tabii Bursa Ulu Cami de bizim ilgi alanınıza giriyordu, vesileyle gelmiştik. Yanlış hatırlamıyorsam Urfa daha o zaman Şanlıurfa değildi. Urfa çok büyümüş. Son olarak da iki buçuk veya 3 sene önce burada şehir tarihi yazarları Kongresi yaptık. Ona da gelmiştim. Güzel bir kongre oldu. Evet Urfa'nın değişimi Türkiye'nin değişimi bizim meslek alanımızda ki değişim üzerinden konuşursak. Yani telif hakları o günden bugüne Ne oldu korsan yayın diye bir kavram ortaya çıktı. İlk yazmaya başladığım dönemde pek korsan yayın yoktu. Ama son yıllarda korsanı ile ilgili ihlaller yaşıyoruz. işte fotokopi meselesi. bunu tabii resmi kurumlar bunu adeta bilerek isteyerek yaygınlaştırıyor gibi.  yani her üniversitede fotokopi merkezleri var. Gidiyorsunuz bir kitap lazım diyorsunuz. hemen Çoğaltıp veriyorlar” dedi. 
Daha sonra açılış konuşması yapmak üzere kürsüye çıkan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, korsanın önüne geçmek için yasal düzenlemeler gerektiğini belirterek, “Üniversitelerdeki fotokopi olayında telif hakkı konulabilir. Bunun için yöntem çok basit. fotokopi başına diyelim ki 1 lira. 50 kuruşta telif ücreti alınır. Bu sistem haline getirilirse yazar da hak kaybına uğramaz. Kitap alacak parası olmayan öğrenciler de mağdur edilmiş olmaz.  Avrupa’da bunun çözümünü bulmuşlar. Bir çok kaliteli kitaplar var. Detaylı bir şekilde yazılmış kitaplar. Bir de öğrencinin ihtiyacına göre ikinci kalite ve ucuz bir kitap alır. Olayın bir de okuma boyutunu düşünelim. Okumayan bir nesil var. şimdi bedava versen kitap okumayacak bir nesil de var. Ne yapacağız böyle bir durumda? Hani burada devlet öğrenciye burs olarak verdiği paradan da çok cüzi bir kesinti yaparak öğrencinin fotokopi yaptığı kitap için yazara telif hakkı olarak verebilir” diye konuştu.

 Çalıştayın açılışında son olarak Şanlıurfa büyükşehir Belediye Başkanı Nihat çiftçi söz alarak şunları söyledi; “Ben hukuku açısından olay yaklaştım. Bir kere Evet yani bu bir boşluk olmayabilir 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu yürürlükte ama adliye ne kadar bu işle meşgul, emniyete ne kadarı bu işle meşgul? Korsan yayıncılık nasıl önlenir noktasında ne tedbirler alınıyor? Bunun üzerinde yoğunlaşmamız lazım. ilgili kurumların bu konuda adım atılması lazım. Bunu net olarak ifade etmek lazım bu bir insan hakkı. Kafayı yoruyorsunuz, üretiyorsunuz emek veriyorsunuz. Ama birileri bunu çalıyor. Bunun bir insan hakkı ihlali olduğunu düşünüyorum” diyerek Büyükşehir Belediyesi olarak kültürel anlamda yaptıkları faaliyetleri anlattı. Başkan Çiftçi konuşmasının sonunda bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni etti.

TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan, DEKMEB Başkanı Murat Köse, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın ile yerel gazeteciler, yayınevleri, bilim adamları, hukukçular ve akademisyenler katıldığı çalıştay açılış konuşmalarının ardından verilen aradan sonra oturumlara geçildi.
İki gün devam edecek Çalıştayın sonunda, "Korsan Kitapla Mücadele Çalıştayı Sonuç Bildirgesi" yayınlanacak.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.