banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Suruç Şanlıurfa Balıklıgöl

Şanlıurfa halk oyunları devlet halk dansları topluluğu repertuarına alınıyor



Şanlıurfa Valisi ve ŞURKAV Başkanı Nuri Okutan’ın girişimleriyle, 1974 yılından bugüne kadar aynı repertuarla devam eden Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Halk Danslar Topluluğu, Şanlıurfa Halk Oyunlarını repertuarına alıyor.

ŞURKAV’ın 2009 yılı aralık ayı’nda ulusal bazda düzenlemiş olduğu                                      “Şanlıurfa Halk Oyunları Çalıştayı” sonrasında çıkan sonuç bildirgesinde halk oyunlarımızın yaşatılması, sevdirilmesi ve en önemlisi tanıtımının yapılması gerektiğinin belirtilmesinin ardından bu vesileyle Halk Oyunlarımızın Devlet Halk Dansları Topluluğu repertuarına alınması ve üç yıl boyunca ulusal ve uluslar arası programlarda sergilenerek tanıtımının yapılmasını isteyen Vali Okutan çeşitli temaslarda bulundu. Bu kapsamda Vali Okutan’ın Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü ile görüşmesinde, repertuara alınabilmesi için her türlü desteğin (eğitmen ve müzisyen)  verileceğini belirterek, Halk Oyunlarımızın Devlet Halk Dansları Repertuarına alınmasını istemiştir. Bu talep Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce uygun görülmesiyle, 15-30 Haziran 2011 tarihleri arasında Şanlıurfa Halk oyunlarını Devlet Halk Dansları Topluluğu elemanlarına öğretmek üzere araştırmacı, halk oyunları eğitmeni ŞURKAV Genel Sekreteri Şükrü Üzümcü ‘nün görevlendirildi.

25 yörenin oyununu sergileyen Devlet Halk Dansları Topluluğu Şanlıurfa’nın Halk Oyunlarını Repertuara almak için yaklaşık 40 danşçı Devlet Halk Dansları Topluluğu yönetmeni Kemal SEKMEN’in gözetiminde, Şükrü Üzümcü’den Şanlıurfa halk oyunlarından Teşi, Kımıl, Suruç seylanisi, soseh, iki ayak, çeçano, düz, çeçan kızı, terge, abravi, urfalıyam ezelden , şujun, dinge, keriboz, dellecan ve gazale olmak üzere toplam 16 oyunu uygulamalı ve teorik olarak öğrendi.

 ŞURKAV’nın yapmış olduğu bu çalışmayla halk oyunlarımıza hak ettiği değerin verilmesi, Şanlıurfa Kültürünün tanıtımına büyük katkı sağlanacağı gibi halk kültürümüzün önemli bir dalı olan bizi bir eden örf adet ve geleneklerimizi yansıtan halk oyunlarımızın daha iyi yerlere gelmesi amaçlanıyor.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.