banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Taşlıdere Şanlıurfalı Belediye

Sakıbın Köşküle tabela yapılsın...

Prefesyonel Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkanı Yasin Küçük köşkün girişine sakıp efendiin bu tavsiyesi ile beraber bir fatiha talep eden bir tabela asılmasını tavsiye etti.

Köşkü kullanan Şanlıurfa Belediyesi nin bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

Sakıp Efendinin yazdığı şiirden de bahsede Küçük şunları söyledi: "Sakıp efendi bu köşk içinde kendi el yazısı ile bir şiir yazıyor şiirin sonu şöyle "Ancak Allah yardımıyla, gönlümdeki bu beraberlik nakşını, dünya sevgisini yok etsin. Dünyada insan yüz tane bile köşkler yaptırsa, Ahiretini ma'mur ve bayırdır etmedikçe, hiçbir faydası olmaz.
Ancak benim isteğim budur ki? Ben dünyadan göçtükten sonra, bu mesken de benden başkasının malı olacak. İşte o zaman, Cenab-ı Hakk'ın rahmetine sebep olsun diye bu köşkün banisine bir Fatiha okuyup, hatırlasınlar. Bu ferah verici köşkte oturdukları müddetçe, bir rahmetle ruhumu şad eylesinler, İhya etsinler.
Bu ümitle bütün bunları yaptıktan sonra tarihini de bu levhaya yazarken,
tebrik için bir dost gelerek bu tarihi söyledi. Bu ferahlatıcı köşk ve Burada oturanlar her zaman mesut ve bahtiyar olsun.” denmektedir" dedi.

Sakıp Efendi  kimdir?

1800 yılında Birecik’te dünyaya gözlerini açmıştır. Asıl adı Emin’dir. Urfa Şer’iyye Mahkemesinde çalışmıştır. 1854’te Hacca gittikten sonra Şelh ünvanı ile anılmıştır. Aşk ve tasavvuf konularında şiirler yazmıştır. 1873’te Birecik’te misafirliğe gittiği oğlunun evinde ölmüş, Urfa’da Sakıbiye medresesine defnedilmiştir. (Kaynak Wikipedia)

Sakıbın Köşkü nedir?
1796–1876 yılları arasında yaşayan Şair Sakıp Efendi tarafından yaptırılan bu konak, Halepli Bahçe içersinde bulunur. Köşkte haremlik ve selamlık olarak geniş bir alana yayı lır. 1985'te Şanlıurfa Belediyesi'nce restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılan Sakıp ağa köşkü günümüzde Park ve Bahçeler Müdürlüğü olarak kullanılan iki katlı köşk, doğu batı yönünde dikdörtgen planlıdır. İkinci katın doğusunda yer alan odanın duvarlarını Sakıp efendinin mavi boyalı ahşap üzerine 1263 tarihli(M 1845) Ta'lik hattıyla yazılmış şiiri dolaşır. Köşkünde bu tarihte yapıldığı tahmin edilmektedir. Köşkün avlusunun batısında soğuklu, sıcaklı ve külahlı küçük bir hamam bulunur.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.