banner2
Öne Çıkanlar toz Douglas Tanquee Trendyol 1. Lig Bozova Belediye Başkanı Suphi Aksoy kayıkhane

Said Nursi’nin vefatında neler oldu? VİDEO
Bediüzzaman Hazretlerinin en yakın talebe ve hizmetkarlarından merhum Bayram Yüksel, 23 Mart 1960 tarihinde, Urfa’da, İpek Palas Otelinde Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin vefat anını ve vefatından önce ve sonra yaşananları anlatıyor.

Video 05.08.1995 tarihinde İzmir’de çekildi.








ÜSTAD’IN BAŞINDA SON NÖBET: BAYRAM AĞABEYE SARILIYOR VE…



20 Mart 1960 saat tam dokuzda Üstadımızın acele emriyle Isparta’dan yola çıktık. Konya, Adana ve Antep’ten sonra Urfa’ya vâsıl olduk. Yolda Üstadımız mükerreren “Evlatlarım siz hiç merak etmeyin. Risale-i Nur, dinsizlerin, masonların belini kırmıştır. Risale-i Nur daima galiptir. Siz hiç merak etmeyin. Bunlar beni anlayamadılar, bunlar beni anlayamadılar, bunlar beni anlayamadılar. Bunlar beni siyasete bulaştırmak istediler” diyordu.



Üstadımızla beraber Zübeyr ağabey, ben ve şoförlüğü yapan Hüsnü kardeş beraber Urfa’ya vardık, orada Abdullah ağabeyle buluştuk. Üstadımızı İpek Palas Oteli 27 numaralı odaya yerleştirdik. Urfalılar duymuş akın akın gelmeye başlamışlardı. Üstad da hiç görmediğimiz şekilde herkesi kabül ediyor, herkes ellerini öpüyordu.

Akşam namazından sonra ayakta duramıyordum. Zübeyr ağabey “git biraz yat” dedi. Bir iki saat yattım. Zübeyr ağabey “Kardeşim ayakta duramıyorum” dedi. “Gel ağabey biraz yat, ben iyiyim nöbet değişelim” dedim. Hüsnü kardeşle beraberdim. Hüsnü de “düşeceğim ayakta zor duruyorum” deyince onu da Zübeyr ve Abdullah ağabeylerin yattığı odaya gönderdim.



Üstadımız buz istemişti, buzu hemen bulamadık, sonra geldi, Üstad istemedi. “Üstadım çay yapayım” dedim, istemez diye işaret etti. Üstad çok hararetlenmiş mütemadiyen kuruyan dudaklarını ıslak mendille siliyordum. Üstünü örtüyordum, fakat Üstad hemen atıyordu. Gece saat iki oldu.



Üstad bir ara eliyle boynumu tuttu, ben kollarını ovuyordum… O sırada üstadımız ellerini göğsünün üstüne koydu… “Üstad uyudu” zannettim… Sobayı yaktım, sahurda ağabeylerle yemek yiyeceğiz diye beklemeye başladım… Meğer mübarek Üstadımız ededî âleme göçmüş...



Sahur geldi geçti ağabeyler “Bayram kardeş uyumuş kalmışız” dediler. Ben sabah namazını kılıp Cüz’ümü okuyacaktım. Biraz sonra “Yahu Bayram Kardeş! Üstad Hazretlerinden ses gelmiyor” dediler. Ben, “Üstad uyudu, onu üşütmeyin” dedim. Tekrar geldiler, tekrar “Üstaddan ses gelmiyor” deyince, beraber Üstadın odasına vardık. Zübeyir Ağabey başucunda, dördümüz Üstada bakıyoruz. Üstaddan hiç ses gelmiyordu. Fakat vücudu sıcacıktı. Bizi müthiş bir telaş aldı. Zübeyir Ağabey “Urfa'da Elazığlı Vaiz Ömer Efendi var, ona haber gönderelim, o bilir” dedi. Haber gönderdik, geldi. Üstadı görünce; “İnna lillah ve İnna ileyhi raciûn. Üstad vefat etmiş kardeşlerim” dedi. Hicri: 25 Ramazan 1379. Miladi: 23 Mart 1960.



BAYRAM YÜKSEL AĞABEYİN ANLATTIĞI BEDİÜZZAMAN HAZRETLERİNİN URFA YOLCULUĞU HATIRALARINDA ADI GEÇEN ŞAHSİYETLER:



Bayram Yüksel: Bediüzzaman Hazretlerinin en yakın hizmetkar ve talebelerindendir. Hz. Üstad’ın bu son yolculuğunda otomobilde bulunan üç kişiden birisidir. Said Nursi Hazretlerinin dünya gözüyle son gördüğü, vefatından birkaç saniye evvel eliyle boynuna sarıldığı ağabeyimizdir. 1997’de vefat etmiştir.



Zübeyir Gündüzalp: Bediüzzaman Hazretlerinin en yakın hizmetkar ve talebelerindendir. Hz. Üstad’ın bu son yolculuğunda otomolide bulunan üç kişiden birisidir. 1971’de vefat etmiştir.



Hüsnü Bayram: Bediüzzaman Hazretlerinin en yakın hizmetkar ve talebelerindendir. Hz. Üstad’ın bu son yolculuğunda otomolide bulunan üç kişiden birisidir. Bu yolculukta otomoli Hüsnü Bayram ağabey kullanmıştır. Hayattadır.



Abdullah Yeğin: Bediüzzaman Hazretlerinin en yakın talebelerindendir. 1951 yılından itibaren Hz. Üstad’ın arzusuyla 1960’a kadar dokuz sene Urfa Medrese-i Nûriyesinde kalmıştır. Said Nursi hazretlerinin otomobili Urfa’ya geldiğinde Abdullah Yeğin ağabey tarafından karşılanır. Hayattadır.



Tâhirî Mutlu: Bediüzzaman Hazretlerinin en yakın hizmetkar ve talebelerindendir. Bediüzzaman hazretlerinin otomobili Urfa’ya doğru yola çıktığında Tâhirî Mutlu tarafından Isparta’dan uğurlanmıştır. Tâhirî ağabey Isparta Medrese-i Nûriyesinde nöbetçi kalmıştır. 1976 yılında vefat etmiştir.



Namık Gedik: Zamanın içişleri Bakanıdır. Said Nursi Hazretleri 40 derece ateş içinde yanarken bile Urfa’dan çıkarılması için emirler yağdırmış, “icap ederse çöp arabasıyla götürülsün” sözü hep akıllarda kalmıştır. Kaderin cilvesi aynı akibete kısa bir süre sonra kendisi dûçar olmuştur. 1960’da vefat etmiştir.



Otelci Mahmut Erbaş: Bediüzzaman Hazretlerinin vefat ettiği Urfa İpek Palas Otelinin işleticisidir, müstecirdir. Polislerin ağır baskılarına rağmen aziz misafiri Bediüzzaman’ı otelinde muhafaza etmiştir. Vefat etmiştir.



Mehmet Hatipoğlu: Bediüzzaman Hazretlerinin vefat ettiği 1960 yılında Urfa Demokrat Parti İl Başkanıdır. İçişleri Bakanı Namık Gedik ve polislerin ağır baskılarına rağmen Said Nursi Hazretlerinin Urfa’da rahatsız edilmemesi için kahramanca mücadele etmiştir. Vefat etmiştir.



Ömer Efendi: Emekli Müftü, Vaiz, Hafız Ömer Bilginoğlu, 23 Mart 1960 tarihinde Urfa İpek Palas Otelinde bulunan Üstad Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin vefat ettiğini ilk farkeden ve onu gasleden, kefenleyen mübarek şahsiyetlerden birisidir. Aynı zamanda Hulûsi ağabeyin en yakın ders muhataplarından birisidir… 1981’de vefat etmiştir.



Molla Hamid Efendi: Bediüzzaman Hazretlerinin cenazesini gasleden, namazını kıldıran mübarek şahsiyettir. Vefat etmiştir. Vanlı Molla Hamid Ekinci ile karıştırılmamalıdır.



Vali Şerafeddin Atak: Zamanın Urfa Valisidir. Bediüzzaman’a hürmetli, dost birisidir. Vefat Etmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.