banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Prof.Dr. Abdülkadir Karahan 'deneme' ödül gecesi

GAP Kültür Birliği'nce Güneydoğu'daki 8 ildeki (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak) lise ve üniversite öğrencileriyle halk dallarında, Şanlıurfalı ünlü bilim adamı –merhum- Prof. Dr. Abdulkadir Karahan adına düzenlenen "deneme" yarışmasında ödül sahiplerini buldu.

Ödül program sunuculuğunu Eğitimci/Yazar Ali Tutluoğlu yaptı. Şanlıurfa'da bulunan ve müdürlüğünü Eyüp Azlal'ın yaptığı Prof.Dr. Abdülkadir Karahan Kütüphanesi'nde düzenlenen törene, GAP Kültür Birliği Dönem Başkanı ve Mardin Valisi Hasan Duruer, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, Uluslar arası Yunus Emre Enstitüsü Genel Müdürü Adnan Tekşen, 33 sene önce Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuran ve hâlen 1.200 yazarın üye olduğu Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Sakarya Üniversitesi Felsefe Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hakan Poyraz, merhum Prof.Dr. Abdülkadir Karahan'ın öğretim üyesi kızı AK Parti MKYK üyesi Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Av. Ahmet Düşünür, AK Parti İl Genel Meclis Başkanı Uğur Beyazgül, Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat, Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaç, Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinatörü Osman Güzelgöz ve çok sayıda Urfalı  hazır bulundu.

"Lise" dalında 87, "üniversite" dalında 27 ve "halk" dalında 75 olmak üzere; toplam 189 denemenin katıldığı yarışmada birincilikleri; lise öğrencileri arasında "Sisyphos" adlı denemesiyle Batman Fen Lisesi öğrencisi Veysel Kaya, üniversiteler arasında "Masum Değiliz" adlı denemesiyle Şanlıurfa'dan Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi Selda Özdemir, halk dalında ise "Silemiyorsan Karala" adlı denemesiyle Şanlıurfa Birecik'te öğretmenlik yapan Musab Kırca  kazandılar.

30 kişinin ödül kazandığı ve 20 adedi laptop olmak üzere toplam 25.000 Tl ödüllü deneme yarışmasında; Şanlıurfa'dan 14, Mardin'den 6, Şırnak'tan 3, Diyarbakır'dan 3, Adıyaman'dan 2 ve Batman'dan 2 eser ödüle lâyık bulunduğu görüldü.

Programda konuşan Doç.Dr. Zeynep Karahan Uslu; Babam adına yapılan "deneme" yarışmasında emeği geçenleri ve katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Başta GAP Kültür Birliği Başkanı (Mardin Valisi) Hasan Duruer ve Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'a teşekkür ediyorum. Babamın herkes gibi hayali vardı. Siverek'in dar sokaklarında gezerken hep hayal kurardı. "Bu ülke ve evlatları için bir şeyler yapmalıyım" derdi. Hayali "bu bölgeye İslami, Edebiyat ve diğer dallarda faydalanılacak bir kütüphane açmaktı. Nitekim öyle yaptı. Bir kütüphane açarak tüm kitaplarını hediye etti. Bu bölgeden yeni "Karahan"ların çıkmasına zemin hazırlamaktı" dedi

GAP Kültür Birliği Başkanı (Mardin Valisi) Hasan Duruer, "Sorumluluk bölgemizde yaptığımız hikâye, şiir ve deneme yarışmalarıyla "Güneydoğu'nun yetenek envanteri"ni çıkartmayı hedeflemiştik. Sayıları 600'ü aşan katılımcılarla bunu büyük ölçüde gerçekleştirdiğimize inanıyoruz. Özellikle lise dalında, yarınlarda Cahit Sıtkı, Sezai Karakoç, Murathan Mungan, Akif İnan olacaklarına inandığımız birbirinden üstün yetenekler tespit ettik. Başta bölgemize has bir edebiyat dergisi olmak üzere; yapacağımız etkinlik ve organizasyonlarla söz konusu yeteneklerin gelişimine ve kendilerini göstermelerine zemin hazırlamak istiyoruz. Bu bölgede kültür hep ihmal edildi. Ya terör veya dar yaşam koşulları konuşuldu. Artık kültür programlarına ağırlık veriyoruz. Ne mutlu Urfa'ya Şair Nabi'ler ve Prof. Karahan'lılar yetiştirdi" dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan: Hasat mevsimindeyiz. Bu "deneme"ler bir başlangıç. Bu deneme yarışması Değerli Hocamız Prof. Karahan adına doğduğu şehirde düzenlenmesi "kadirşinaslık"tir" dedi.

Bu kısa konuşmaların ardından dereceye girenlere ödülleri verildi. Ödül törenin ardından Prof. Dr. Abdülkadir Karahan'ın eşi Sürreye Karahan "Böyle bir gece yaşattığınız için hepinize şükranlarımı sunuyorum. Eminim ki eşim şimdi kabrinde bize gülümseyerek bakıyor. Ve bu geceye emeği geçenlere minnet duyuyor" dedikten sonra Prof. Dr. Abdülkadir Karahan Kütüphanesi önünde toplu fotoğraf çekildi.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.