banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Prof. Karahan Anıldı


Şanlıurfa'nın yetiştirdiği ender bilim adamlarından Klasik Türk edebiyatı duayeni İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr.  Abdülkadir Karahan vefatının 12. yıl dönümünde ailesi, sevenleri ve dostları tarafından Zincirlikuyu Asri mezarlığında mezarı başında anıldı.

Anma programı yurt içinden ve yurt dışından gelen hafızların Kuran-ı Kerim tilavetleriyle  başladı.

Daha sonra kadim dostu Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Kızı Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, istanbul Ümraniye Belediye başkanı Hasan Can birer konuşma yaptılar.
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Karahan'nın bir edebiyat hocası olmasının yanı sıra Yüksek İslam Enstitüsünde Hadis kürsüsünde  öğrencisi olmanın  gururunu yaşadığını söyleyerek şunları ekledi; eğitim ve öğretimin oldukça zor şartlarda yapıldığı 1920'li yıllarda Urfa'da başlayan eğitim hayatı Adana, İzmir, İstanbul ve oradan Sorbon'a kadar uzanan bir öğrencilik hayatından sonra tekrar İstanbul Üniversitesine hoca olarak dönmüştür. Ve oradan da  Mısır'a kadar uzanan bir hocalık vazifesini üstlenmiştir, dedi.
Karahan Hocanın tek eserimdir dediği kızı Şanlıurfa Milletvekili  Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, konuşmasında "Bu sıcak yaz akşamında bu mübarek Ramazan ayında burada olan dostlara teşekkür ederek şunları söyledi: Babam Karahan Hoca, sadece kuru bir akademisyen değildi. Herkesin inandığı gibi yaşadığı kimsenin kimseyi inancından dolayı yargılamadığı, herkesin kendini olduğu gibi kabul ettirdiği, ötekileştirmediği bir Türkiye'yi hayal ediyordu. Ve hayatını bu hayalin gerçekleşmesine adadı. Bu gün bu hayalin gerçekleştiğini görüyoruz. Bunun için  Güneydoğu'ya ve memleketi Urfa'ya özel bir önem veriyordu. Adı konsa da konmasa da birilerinin diğerlerini ötekileştirdiği bir coğrafyada bu ötekileştirmeyi yok etmek için bölgeye sahip çıkıyordu. Onun sevgili memleketi ve benim sevgili memleketim  sadece bir sılayı rahm yeri değil, sürekli bağrına koştuğu, sahiplendiği ve ona katkı sağladığı bir yerdi. Hocaların hocası Karahan Hoca, bu konuda bütün Türkiye için rol model olmuştur." Dedi.
Abdulkadir Karahan Hoca'nın kadim dostu Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş," Ömrünü, inancına, memleketine, ülkesine, toplumuna adamış müstesna bir akademisyenin mezarı başındayız. Karahan Hoca, Özüyle, sözüyle, fiilleriyle inancına ve  toplumuna sadık bir insandı.

Anma programına ev sahipliği yapan Merhum Karahan Hocanın eşi Süreyya Karahan,
Urfa Dernek başkanları, TYB Şanlıurfa  şube başlanı Cuma Ağaç, Eskader başkanı M.Nuri Yardım., Prof. Dr. Şeyma Güngör, Batı Afrika İşadamları derneği Başkanı Adil Kılıç, Burkina Faso'da Kur'an Hocalığı yapan hafız Fadıl Bircan Abdülkadir Karahan Kütüphanesi Müdürü Eyyüp Azlal ve sanatçı Benhur katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.