banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Paylaşım projesi hayatlarını değiştirdi

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Mevsimlik Tarım İşçilerinin Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Derneği işbirliğiyle, Sabancı Vakfı 2009 Hibe Programı katkısıyla başlatılan Gençten Gence Paylaşım Projesi kapsamında Aralık 2009'da eğitim verilen göçebe tarım işçisi kız-erkek toplam 26 genç, aldığı bilgi ve beceriyi 652 gence taşıdı.

Sağlık sorunlarını ve hastalıklarını önlemenin en etkili yolu 'herkese, her zaman, her yerde' verilmesi gereken sağlık eğitimidir. Çünkü hastalıkların çoğunun nedeni sağlıksız davranışlardır. Bu gerçekten hareketle, sağlık sorunlarının en fazla görüldüğü göçebe tarım işçisi ailelere, sağlıklı yaşam becerisi davranışları kazandırmak, yaşadıkları topluma örnek olmalarını sağlamak ve aldıkları bilgi ve beceriyi çevrelerine yaymalarını sağlamak amacıyla Aralık 2009'da 'Gençten Gence Paylaşım Projesi' başlatılmıştı.
Göçebe tarım işçisi kız-erkek toplam 26 genç Harran Üniversite'si Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından ve Dernek üyesi olan akran eğiticisi Evin Kırmızıtoprak tarafından 5 günlük yoğun bir eğitime alınmıştı.  Gençlere bulaşıcı hastalıklardan korunma, gençlik döneminde sağlığı koruma ve geliştirme,  tarlada sağlıklı yaşam alanı oluşturma, ruh sağlığı, madde kullanımı, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliği, evlilik öncesi muayeneler, erken tanı-tedavi programları, üreme sağlığı, iyotlu tuz kullanımı, aşılar, genetik hastalıklar ve akraba evliliği, çevrenin sağlıklı hale getirilmesi, ilk yardım, güvenli tarım ilacı kullanımı ve sağlık hizmetlerine nasıl ulaşılacağı konularında bilgi ve beceri eğitimi yapılmıştı.
 Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Zeynep ŞİMŞEK tarafından yapılan açıklamada;
Aradan 1,5 ay geçti, gençlerle değerlendirme toplantıları ve saha ziyaretleri yapıldı. Program sonrası, gençlerin kendilerine güvenleri arttı, sağlıklı davranışları kendilerinin, ailelerinin ve eğittikleri gençlerin uyguladığı, çoğunun açık ilköğretim ya da liseye kayıt yaptırdığı, mahallerinde açılan kurslara başladıkları belirtildi. Alınan sonuçlar;
1.    Gençlerin sağlık sorunlarını önemseme ve sağlığı koruma düzeyleri yükselerek, önem verdikleri değerler arasında ilk sıraya yükselmiştir.
2.    Gençlerin davranışları değerlendirildiğinde, yeni doğan bebekleri tarama ve aşı için Sağlık Ocağına yönlendirme,  iyotlu tuz kullanma, el yıkama, kundakları çözdürme, aile planlaması, meme muayenesi, besin hijyeni, doğru beslenme, doğru ilk yardım başta olmak üzere, öğretilen sağlığı koruma ve hastalıkları önleme davranışlarını uyguladıkları saptanmıştır.
3.     Aldıkları eğitimi 652 gence aktarmışlar ve evlerinde, arkadaşlarının yanında model olmuşlardır.
4.    Sağlık Ocağı ile halk arasında köprü olmuşlar ve ihtiyaçları fark ederek ihtiyaca uygun sağlık kuruluşlarına halkı yönlendirmişlerdir.
Yapılan açıklamada, sağlık eğitiminin, sağlık sorunlarının önlenmesinde en etkili yöntem olduğu, bu nedenle sağlık eğitimi programlarının yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı. Özellikle sağlık personeli ile halk arasında iletişimi kolaylaştıracak, sağlıklı yaşam becerilerinin yaygınlaştırılmasında rol modeli olacak ve sağlık eğitimi çalışmalarında kolaylaştırıcı (hedef grupları bir araya getirme, sağlık eğitimi programı hazırlama vb) görevleri yapacak bu gençlerin, özellikle göçebe tarım işçisi ailelerin çoğunlukta olduğu mahallelerdeki sağlık ocaklarında ve gezici sağlık araçlarında görev almalarının hizmet sunum sistemini güçlendirileceği de kaydedildi. (GAPGündemi)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.