banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Gaziantep Akçakale

Batman Müze Müdürü Vehbi Yurt, yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan olaylardan olumsuz yönde etkilendiklerini söyledi.

Müze Müdürü Yurt, müzede M.Ö 10 binden günümüze değin eserlerin olduğunu ifade ederek, yaklaşık 3 bin 500’e yakın eser sayısının olduğunu hatırlattı.

Ilısu Barajı nedeniyle Batman ve ilçelerinde yapılan tarihi eserleri kurtarma kazılarıyla ilgili bilgiler veren Yurt, “Batman Müzesi 18 Mayıs 2015’te ziyaretçi almaya başladı. Müdürlüğümüz başkanlığında Siirt’te 3, Batman’da 3 ve Hasankeyf ile birlikte toplamda 7 adet Ilısu Barajı’ndan etkilenecek olması nedeniyle kurtarma kazısı yapılıyor. Burada yapılan kazılarda çıkarılan tarihi eserler müzemizde sergileniyor. Neolitik Dönemden yani M.Ö. yaklaşık 10 binden günümüze değin pişmiş toprak, cam, metal eserler müzemizde sergileniyor.” dedi.

2015 yılında yaptıkları çalışmalar hakkında da kısa bilgiler paylaşan Yurt, “Milli Eğitim Müdürlüğüyle yapmış olduğumuz işbirliği çerçevesinde bugüne kadar yaklaşık 4 bin 6-7 ve 8’inci sınıflardan öğrenci aldık. Bu öğrencilerimize müze parkta bölgenin tarihi anlatılıp, arkeoloji eğitimi verildi. Daha sonra müze parkta öğrencilere arkeolojik kazılar yaptırdık. Kazı nasıl yapılıyor, arkeoloji nedir, bulunan bir eser nasıl ortaya çıkarılıyor işlemleri hakkında öğrencilere bilgiler verdik. Ayrıca Engelsiz Müze Projesi Türkiye’de ilk kez Batman’da uygulandı. Bu kapsamda engellilerimizi müzemize getirip, müzemiz hakkında onlara bilgiler verdik.” ifadelerini kullandı.

“Turist sayısında ciddi azalma var”

Bölgede yaşanan olayların kendilerini olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Yurt, devamında şunları söyledi: “Bölgede yaşanan olaylar bizleri de etkiledi. Batman’da ilk başlarda bir müze farkındalığı yoktu. Yaptığımız etkinliklerle biraz bilinç oluşmaya başladı. Bölgemizde yaşanan gelişmeler biz dahil, Hasankeyf’e gelen turist sayısında çok ciddi azalmalar tespit edildi. Çevre müzelerle yapmış olduğumuz görüşmelerde aynı sıkıntının onlarda da olduğunu gördük. Bu olaylar bizleri önemli derecede etkiledi. Müze olarak yerli ve yabancı ziyaretçi sıkıntısı yaşıyoruz. Turist sayısında çok ciddi bir azalma var. Huzur ile birlikte tekrar turist sayısının yükseleceğine inanıyorum.” (M. Fatih Akgül- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.