banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Ekonomi Başkanı Hıdır Toprak

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde faaliyet gösteren Mekke’nin fethi münasebetiyle Karlıova Lisesi konferans salonunda bir program düzenledi.

Mekke’nin fethi münasebetiyle Kar-Der tarafından düzenlenen ve yoğun bir katılımın olduğu program, Kuran tilaveti ile başladı.  Mekke fethini anlatan sinevizyon ve seslendirilen ilahilerden sonra programa konuk olarak katılan İrşat-Der Genel Başkanı Muzaffer Karavil, günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı.

Peygamberimizin sadece camilerde sahabelerinin önünde namaz kılan birinin olmadığını söyleyen Karavil, “ O, sadece geceleri uzun uzun namaz kılan bir kul değildi. O sadece bir baba, bir komşu ve sadece bir tüccar da değildi. O bütün insanlığı kurtaracak özelliğe sahip, Allah’ın terbiyesiyle terbiye almış tam donanımlı tek önderdir. Yeri geldiğinde en merhametli, en şefkatli kişiydi. Kendisini her türlü eziyeti işkenceyi reva gören müşrikleri affeden ve yeri geldiğinde zülüm eden despotların karşısında dik duran, tek başına dünyaya kafa tutan, dininden ve imanından taviz vermeyen bir Peygamberdi. Yıllar sonra Medine’den 10 bin kişilik orduyla gelen o önder,  değil insanları, hayvanları bile inceltmeden Mekke’yi fetih eder. İnsanlık tarihine damga vuran bu fetih, fetihin içinde olan olaylar, İslam medeniyetinin insanlığa neleri kazandırdığını anlatıyor. Biz Müslümanlar olarak kendimizi aciz ve fakir olarak görmemeliyiz. Bizim büyük bir kültürümüz ve tarihimiz var, bin 447 yıldır bu medeniyet yeryüzünde hüküm sürmektedir.” dedi.

Fetihte adalet, kuşatmada zülüm vardır

Fetih ile kuşatmanı  birbiriyle karıştırılmaması gerektiğinin altını çizen    Karavil, konuşmanın devamında, “Fetihte medeniyet, adalet ve özgürlük vardır, zülüm yoktur. Kuşatmada ise zülüm, kan, gözyaşı, öldürme, katil ve haksızlık vardır. Peygamberimiz Mekke’yi fetih etmeye giderken ip gibi dizilen düzgün ordusunun yolunda bir köpeğin yavrularını emzirdiğini görünce, o hayvan eziyet görmesin diye ordusunun güzergahını değiştiren merhametli bir önderdir. Kendisine Mekke döneminde eziyet edenleri affeden bir kişidir ve buna benzer bir çok örnekler vardır. Tarihte böyle bir önder görülmemiştir. Fazla uzağa gitmeye gerek yok. Şimdiki birçok önder kendi halkını katletmektedir. O büyük önder ise önce gönülleri, sonra da Mekke’yi fetih etti.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda Müslümanların, O’nun ümmet olmaktan gurur duymaları gerektiğini vurgulayan Karavil,  “Bizler dinimizden, Peygamberimizde ve ibadetlerimizden dolayı utanmayacağız, sakalımızdan tesettürümüzden utanmayacağız. Çünkü bizler medeniyeti, adaleti, sevgiyi, saygıyı, insanlığı, Allah’ın terbiyesiyle terbiye almış, Mekke’nin fethiyle insanlığı kurtaran, kız çocukları diri diri gömmekten kurtaran büyük önder HZ. Muhammet’ten (sav) almışız. Allah ayaklarımızı bu dava üzerinde sabit kılsın” dedi.

Program   yapılan dua ile sona erdi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.