banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

MİLLİ KÜTÜPHANE 65 YAŞINDA


    Mehmet Emin Yurdakul’un mütevazı törenle bir kitap dolabının rafına konulan iki kitabı ile başlayan yolculuk bugün 65. yılında.

 

 Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Kütüphane’nin kuruluş yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutlayacak. Etkinlikler kapsamında Doğan Hızlan tarafından bir konferans verilecek.

 

Mehmet Emin Yurdakul’a ait iki kitabın bir kitap dolabına 15 Nisan 1946’da konulmasıyla başlayan Milli Kütüphane yolculuğu bugün 65 yaşına geldi.

 

Kütüphanecilik eğitimi almak üzere Almanya’ya gönderilen Adnan Ötüken’in çabaları sonucu mütevazı bir törenle ilk adımı atılan Milli Kütüphane’nin kuruluş yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutlanacak. 15 Nisan’da Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek olan etkinlikler kapsamında Doğan Hızlan tarafından bir konferans verilecek. “Milli Kütüphaneden Renkler ve Çizgiler” konulu bir serginin düzenleneceği kutlamalar çerçevesinde ayrıca “Süreli Yayınlar Okuma Salonu”na “Altınay Sernikli” adının verileceği bir tören ile Talat Sait Halman tarafından yönetilecek “Kültürlerarası İletişimde Milli Kütüphanelerin Yeri” konulu bir de panel düzenlenecek.

 

İki Raftan Dijital Teknolojiye

 

Milli Kütüphane Türkiye’nin milli hafızasının oluştuğu 65 yıllık süreçte 39 bin metrekarelik alanda verdiği hizmetlerle Avrupa Kütüphane ağına entegre olmayı başardı. 2 milyon 919 bin 725 eser sayısı ile koleksiyonunu her geçen gün arttıran Milli Kütüphane 2002’de 297 bin 349 olan kullanıcı sayısını 2010’da ortalama yüzde 160 artışla 771 bin 331’e ulaştırdı.

 

Atatürk Belgeliği, güzel sanatlar ile ilgili çalışma odaları, mikrofilm ve restorasyon laboratuarları, nadir eserler müzesi, sanat galerisi ve çok amaçlı salonları ile bilgi toplumunun oluşumuna önemli katkılar sağlayan kurum aynı zamanda görme engelliler için sürdürdüğü hizmetleri de her geçen gün geliştiriyor.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Kütüphane bünyesinde 1955 yılından bu yana hizmet veren “Konuşan Kitaplık Bölümü”nü bu kapsamda teknik olarak geliştirerek, “Görme Engelliler Merkezi” adı altında görme engelli vatandaşların hizmetine sundu. Yaklaşık 5 bin kitabı bu kapsamda dijital ortama aktaran Milli Kütüphane, eserlerin internet üzerinden görme engelli kullanıcıların hizmetine sunulmasını sağladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.