banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Paylaşan Eller Şanlıurfa Kültür ve Turizm Yolu

Mersavi aşireti STV haber'de

Şanlıurfa, Türkiye Cumhuriyeti kültür hayatında, giyim kuşam, yeme içme, sanat ve edebiyat gibi etnografi içine giren hayatın olağan şartları bakımından son derece enteresan bir yere sahiptir. Köklü bir geçmişten süzülerek gelen gelenek ve görenekler geçmiş zaman içinde birçok araştırmacının dikkatini çekmiş ve bu vesile ile birçok belgesel hazırlanmıştır.

 

Samanyolu haber televizyonu da 2010 yılı için de Şanlıurfa’ya geldi ve bir belgesel hazırladı. Belgesel yayınlamaya hazır hale getirilmiştir. Şanlıurfa kültüründe kaybedilmeyen geçmiş kalan önemli değerleri genç kuşaklara ulaştırmak ve aile yapısının dayandığı temel yapıyı açıklamak üzere kurgulanmış bir belgesel. Samanyolu’nun kendine has temiz süzgecinden de geçince nasıl bir belgesel ortaya çıkmış onu göreceğiz.

 

Belgesel  “Başım gözüm üstüne” adını taşıyor. Adın da anlaşıldığı üzere tipik bir yöresel söylem belgesele ad oluvermiş. Toplam 11 bölümlük bir belgesel. Üç bölüm ilimiz ile ilgili. İlimizde bazı aşiretler ve dernekler üzerinde durulmuş. Mersavi aşiretinin bu belgesel çekiminde çok katkısı oldu. Aşiretimizin de tanıtımına katkı sağlayacak olan bu belgesel ile Urfa’nın eski yapısı ile yeni yapı arasında bir bütünlük kurulmaya çalışılmış.

 

Başım Gözüm Üstüne, Samanyolu Haber Televizyonu’nun Adım Sokak Çocuğu ve Kapıaltı’ndan sonra 2011 yılının ilk yarısında ekranlara taşıyacağı aşiretleri konu alan yeni sosyal sorumluluk programıdır.

 

Peki Başım Gözüm Üstüne’de hangi aşiretler var; Şanlıurfa’nın büyük aşiretleri olan Mersavıler, Badıllılar, Karakeçiler, Süleymanlar, Cumeyliler, Seyhanlar, Bezıkıler, İzollar, Dügerler ve Tayiler

 

Program ile; töreler ve kan davaları ile akla gelen aşiret kavramını farklı acıdan ele alarak aile bağları nasıl korunuyordu, akrabalık bağları neden bu kadar sıkıydı, yaşlılar neden huzur evlerine bırakılmıyordu, boşanma yüzdeleri neden bu kadar düşüktü, önemli ve özel günlerde sosyal dayanışmayı nasıl ayakta tutabiliyorlardı sorularına cevap aranıyor.

 

SAMANYOLU HABER TELEVİZYONUNDA 07 MART PAZARTESİ AKŞAMI SAAT 20.15’TE BAŞLAYACAK OLAN BU BELGESELİ ŞANLIURAFADA BÜYÜK İLGİ GÖRECEĞİ BEKLENİYOR.

 Tanıtım filmini şu linkten seyredebilirsiniz: http://www.kure.tv/aktualite/932-basim-gozum-ustune/basim-gozum-ustune-yakinda-samanyolu-haber-tvde/1-Bolum/84907/

Kaynak: http://mer-der.org.tr/ 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.