banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Mehmet Akif İnan Anısına Panel
Sendikacı-Eğitimci-Şair-Yazar M.Akif İnan anısına “Sivil Toplumun Önemi” konulu bir panel düzenlendi.
“Kudüs Şairi” Mehmet Akif İnan, vefatının 12. yıl donumu dolayısıyla memleketi Şanlıurfa’da çeşitli etkinlilerle anıldı. Şanlıurfa Belediyesi, Şanlıurfa Valiliği, Memur-Sen Konfederasyonu ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şubesince Harran Kapı Aile Mezarlığında düzenlenen törenin ardında aynı günün akşamı da Urfa Cty AVM Belediye Nikah ve Konferans Salonunda anma töreni ve ‘Sivil Toplumun Önemi’ konulu panel düzenlendi.

Törene ilgi fazla oldu

Vefatının 12. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen anma töreni ve panele Şair-Yazar, Sendikacı M. Akif İnan’ın kardeşleri Dr. Ahmet İnan, Arif İnan, emekli Yzb. Mustafa İnan, İnan ailesi, yakınları ve sevenlerinin yanı sıra Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Sadreddin Karahocagil, TYB Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, TYB Vakfı Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, Memur Sen Konfederasyonu Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, şair-yazar Recep Garip, Kültür Müdürü Selami Şahin, Memur Sen Genel Sekretedi Ahmet Kaytan, Belediye Başkan Vekili M.Fevzi Yücetepe, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Necmi Karadağ, TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaç ve çok sayıda davetli katıldı.


Telgraflar okundu

Merhumun tanıtımı ile ilgili sinevizyon gösterisi ve kendi sesinden bir şiirinin okunmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa Milletvekillerimiz Emin Önen, Kasım Gülpınar, Mehmet Akyürek, Yahya Akman, Abdülkerim Gök, Zeynep Karahan Uslu, Seyit Eyyüpoğlu, Halil Özcan ve işleri nedeniyle programa gelemeyenlerin telgrafları okundu.

Sendikacılık görüşü özeldi

Telgrafların okunmasının ardından Memur Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mahmut Atçı, merhum kurucu başkanları Mehmet Akif İnan’ın sendikacılık görüşünü anlattı.

Kendini değil insanları düşündü

Daha sonra merhumun kardeşi Dr. Ahmet İnan, abisi ile olan anılarından birkaçını anlatarak, şair-yazar-eğitimci-sendikacılığından öte bir baba, bir ağabey ve en önemlisi kendini değil insanları düşünen adam gibi bir adam olduğunu anlattı.

Edebiyat ve şiir önemli

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, merhum M.Akif İnan ile olan anılarını anlattı.

Başkan Yavuz, merhum İnan’ın her işin başının Edebiyattan geçtiğini de işaret ettiğini, lider olacakların mutlaka edebiyata, şiire önem vermesinin gerekliliğini anlattı.

Değerli bir fikir adamı

Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe de, Şanlıurfa’nın tanıtımı açısından yaptıklarından bahsederek salonu dolduranları gösterip merhum Atif İnan’ın değerli bir fikir adamı olduğunun gözlendiğini belirtti.

Toplumun ortak değeri

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ise, merhum Mehmet Akif İnan’ın salondakilerin ortak değeri olduğunu belirterek, “Merhum kurucu başkanımız Mehmet Akif İnan ağabeyimiz Türkiye’deki gelecekler adına bedel ödemiş bir insandır. Mescid-i Aksa şiiriyle insanların acısını içinde hissetmiş ve insanların kardeş olduğuna işaret eden ve insanların dertleriyle dertlenen bir şahsiyettir. Allah mekânını cennet eylesin. Bugün hayatta olmasını çok isterdi, Türkiye’nin geleceğinin inşası adına kurmuş olduğu sendikanın 600 yüz bin üyesinin olduğunu görsün istedim” dedi.

O’nunla gurur duyuyoruz

Son olarak kısa bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Celaleddin Güvenç ise, “Kudüs Şairi” Mehmet Akif İnan’ın vefatının 12. yıl donumu dolayısıyla memleketi Şanlıurfa’da ve birçok ilde anılmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirterek merhum İnan’a övgüler yağdırdı.

Vali Güvenç, “Hepimiz onunla gurur duyabiliriz. Onun düşünceleri, ilkeleri bizlere yol gösterici olacaktır” diyerek Allah’tan rahmet diledi.

Torunu bir şiirini okudu

Konuşmaların ardından merhum Mehmet Akif İnan’ın torunu Büşra İnan, dedesinin şiirle ilgili öğüdünü anlatarak bir şiirini okudu.

Panelistler duygulandırdı, doyurdu

“Kudüs Şairi” Mehmet Akif İnan anısına düzenlenen ve TYB Vakfı Başkanı Mehmet Doğan’ın yöneticiliğini yaptığı “Sivil Toplumun Önemi” konulu panelde, TYB Vakfı Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, Memur Sen Konfederasyonu Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, şair-yazar Recep Garip Mehmet Akif İnan’ı, düşüncelerini, yol göstericiliğini, edebiyatçılığını, sendikacılığını ve en önemlisi üyke için çok gerekli olarak gördüğü ve kurduğu sendikanın her geçen gün büyüdüğünü ve insanlarımızın huzuru için hakkını korumak için çaba sarfettiğini genişçe anılarıyla birlikte anlattılar.

İyi bir STK lideriydi

TYB Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, panelin başlangıcında merhum Mehmet Akif İnan’ın şair-yazar-sendikacılığının yanında adam olduğunu ve iyi bir STK lideri olduğunu söyledi.

Doğan, “Memur Sen’in kurulması ve başkanlığına Mehmit Akif İnan’ın seçilmesi çok önemli. Diğer sendikalardan da çok farklı. Çünkü fikir üzerine kurulmuş bir sendikadır” dedi.

Sendikal harekette edebiyat önemli

Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan da, merhum İnan’la 1980’li yıllarda tanıştığını hatırlatarak, “Akif hocanın Şairliğini, Edebiyat adamlığını, Fikir adamlığını, Eğitimciliğini, Sendikacılığını tanıdım. Onun hayatından mücadelemize biz kendimiz neler katabilirizi önemsiyorum. Akif hoca bize edebiyatı, kültürü, şiir okumayı öğretti. Sendikal harekette edebiyatın önemini anlattı” diyerek konuşmalarına şöyle devam etti;

“Türkiye’de küresel rekabet var. Corc neyi söylüyorsa, Hacı abide o ağızla bizimle konuşuyor. ‘İşçinin hakkını alın teri kurumadan veriniz’ hadisinde belirtildiği gibi işler aynen yürümüyor. İşte sendika bu hakkın verilmesi için mücadele veriyor. Türkiye’de 11 milyon sigortalı işçi var, bunun 600 bini asgari ücretle çalışıyor.”

Ayet ve hadisler ışık olmalı

Şair ve Yazar eski Milletvekillerinden Recep Garip te, zenginlerin fakirlere malının en iyi tarafından vermesi gerektiğini belirten Ali İmran suresinden bir ayetin mealini anlatarak, “Peygamber Efendimiz döneminde Ebu Talha, bir sohbet sırasında dinledikleri karşısında hurma bahçesini fakirlere bağışlamıştı ve eşi de aynı düşünce de olduğunu belirtmişti. Akif İnan da tek başına yürüyen bir ordu gibiydi. Kendisinde olanı veren, paylaşan bir Müslüman, bir fikir adamı idi. Milletvekili, Vali, belediye başkanı, Müdür, zengin vs hepimiz aynaya bakmalı, kendimizi tanımalı, yüreğimizi dinlemeli, Allah ve Resulünün yolunda mı atıyor yoksa değişmişmiyiz görmemizde fayda var” diyerek telkinlerde bulundu.

M.Akif İnan adına İlköğretim Okulu ve Gazze’de Hastahane

Memur Sen Konfederasyonu Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, merhum Mehmet Akif İnan’ın yük taşıyan insan olduğundan bahsederek şöyle dedi;

“Akif İnan abiyi anlatırken öğretmenliğinden başlamakta fayda var. Öğretmenliğini yük taşıyan insan olarak görmek mümkün. Akif İnan bizi göreve çağırıyor. İnan’ın okulundan mezun olanların siyasette ve birçok yerde öncü olduğu görmek mümkün. Mehmet Akif İnan’ın Mescid-i Aksa’sı gönüllerde taht kurmaya devam ediyor. Bizde Akif İnan’ın ismini taşıyan bir İlköğretim Okulu açıyoruz ve 14 Şubat’a yetiştireceğiz inşallah. Yeterli değil tabi. Ülkemizde bir Üniversitenin adı Mehmet Akif İnan olabilir. Sevenleri ve Bakanımız Faruk Çelik ile bir toplantıda yapımı devam eden hastahanelerden Gazze’dekinin de Akif İnan ismiyle açılışı gerçekleşir diye düşünüyoruz. Birlikte Başbakana çıkıp söyledik. Akif abinin hayatını 3 y ile (yyy) anlatmak mümkün. Yazmak, Yaşamak, Yaymak.”

Sendikanın önemine işaret eden Gündoğdu, “Darbecilerin elinden keseri alan millet, siyasetçinin eline bırakmayacak kadar akıllıdır” diyerek memurun, çalışan herkesin hakkını koruma, arama konusunda çalışacaklarını söyledi.

Akif abi ile kamu sendikacılığı

Son olarak konuşan TYB Vakfı Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan ise, Akif abi ile isteği üzerine kamu sendikacılığı ile ilgili araştırmalar yaptıklarını, sendikanın önemini araştırdıklarını dile getirdi.

Konuşmalarda öne çıkan en dikkat çekici unsur, geleneksel olarak düzenlenen anma etkinliğinin önümüzdeki yıllarda da devam ettirilmesi ve M.Akif İnan gibi önemli bir şahsiyetin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak oldu.

Salona Akif İnan ismi verilmesi

Törenin sonunda Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan tarafından törenin yapıldığı salona Akif İnan isminin verilmesinin uygun olacağı ve Belediye Başkanından gereğinin yapılması konusunda ricada bulunuldu.

TYB Vakfı Başkanı Mehmet Doğan tarafından Vali Güvenç ve Belediye başkanı Fakıbaba’ya Kültür Yayınlarından hediye edilirken, Şanlıurfa Valiliği, Belediye Başkanlığı tarafından konuklara mırra takımı ve kültür yayınları hediye edilmesinin ardından tören sona erdi.
www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.