banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Milot Rashica Milot Rashica Galatasaray Ömer Uzun

Mavi Marmara ve Merak Ettikleriniz
İşte 2. Özgürlük filosu ve Mavi Marmara etkinlikleri ile ilgili merak ettiğiniz herşey...

1. Bu yıl Gazze için yeni bir filo organizasyonu olacak mı?

Evet. Geçtiğimiz sene düzenlenen Gazze Özgürlük Filosu'nun bu sene daha geniş katılımlı bir organizasyonla ikincisinin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

2. Bu filo kimler tarafından düzenleniyor?

Gazze Özgürlük Filosu'nda geçtiğimiz senenin organizatörleri Free Gaza Movement, İHH İnsani Yardım Vakfı, Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Sweden, European Campaign to End the Siege on Gaza, The International Committee to Lift the Siege on Gaza idi. II. Özgürlük Filosu için de dünyanın birçok ülkesinden katılım gerçekleşiyor. Tam liste şu şekildedir:

Asia to Gaza (Hindistan)

Bateau suisse pour Gaza (İsviçre)

Belgium to Gaza (Belçika)

Britian to Gaza (İngiltere)

Canada Boat to Gaza (Kanada)

Deutch initiative zum bruc des gazablockade (Almanya)

European Campaign to End the Siege on Gaza

Free Gaza Movement

Free Gaza Movement (Danimarka)

Free Gaza Scotland (İskoçya)

Italia Freedom Flotilla (İtalya)

Irish Ship to Gaza (İrlanda)

İHH İnsani Yardım Vakfı (Türkiye)

Malaysian Humanitarian Sail (Malezya)

Nederlands Boat to Gaza (Hollanda)

Rumbo a Gaza (İspanya)

Ship to Gaza Greece (Yunanistan)

Ship to Gaza Indonesia (Endonezya)

Ship to Gaza Norwey (Norveç)

Ship to Gaza Sweden (İsveç)

U.S. Boat to Gaza (ABD)

Un bateau pour Gaza (Fransa)

3. Filonun amacı nedir? Bu kez ambargo delinecek mi?

Amaç 31 Mayıs'ın yıldönümünde yeni bir filo organizasyonu düzenleyerek Filistin halkına desteğimizin devam ettiğini göstermek, İsrail'in keyfi kuşatmasını tüm tehditlere rağmen tanımadığımızı ortaya koymak, Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması için baskı oluşturmak ve yardım malzemelerini Gazze'ye sokmak olarak özetlenebilir.

4. Filo ne zaman yola çıkacak?

Tüm hazırlıklar Mayıs ayının sonunda çıkmak üzere yapılıyor, hazırlıklarda gecikme olması halinde Haziran ayının ikinci yarısında yola çıkılacak.



5. Filonun gecikme durumuyla ilgili olarak Türkiye'deki seçim sürecinden bahsediliyor? Böyle bir durum söz konusu mudur?

II. Gazze Özgürlük Filosu'nun yola çıkış tarihi, birincisinde olduğu gibi sadece İHH'nın değil tüm katılımcı kuruluşların ortak kararıyla belirlenmiştir. Bu tarihin tayin edilmesinde farklı ülkelerdeki fon toplama organizasyonları, insani yardım malzemelerinin temin edilmesi, filoyu oluşturan yeni gemilerin temin edilmesi ve eskilerinin de uzun mesafeli yolculuğa hazır hale getirilmesi gibi teknik hazırlıklar belirleyici olmuştur. Filonun yola çıkış tarihinin Türkiye'deki seçim süreciyle ilgisi yoktur. Ayrıca siyasi herhangi bir kurum ya da kuruluşla yapılmış bir anlaşma da söz konusu değildir.

6. Filo nereden yola çıkacak?

İlk Özgürlük Filosu'nda olduğu gibi filoya ait her gemi kendi ülkesinden yola çıkacak, Akdeniz'de belirlenecek noktada buluşarak Gazze'ye doğru yollarına devam edeceklerdir.

7. Filoda kaç gemi olacak?

Birinci seferde 6 olan gemi sayısının bu kez 15'e ulaşması hedeflenmektedir.

8. Filonun rotası neresi olacak?

Filonun rotası Gazze Limanı'dır.

9. Filo Gazze'ye neler götürecek?

Gazze'de yaşayan insanların en çok ihtiyaç duydukları insani yardım malzemelerini ve daha önemlisi tüm dünyanın desteğini götürecek.

10. Filoda kaç kişi yer alacak? Hangi ülkelerden katılımcılar olacak? Kimler katılacak?

Filoda yaklaşık 100 ülkeden, 1500 kişi bulunacak. Katılımcılar toplumlarını temsil eden önemli isimler olacaklar. Geçen seneki filoda şehit olanların yakınları da filoda yer alacak.

11. Filoya isteyen herkes katılım sağlayabilecek mi? Katılım için ne yapmak gerekiyor?

II. Özgürlük Filosu'na katılım herkes için açıktır. Fakat üzülerek ifade etmeliyiz ki filo gemilerinden biri olan Mavi Marmara'ya Türkiye'den sınırlı sayıda insani yardım gönüllüsü alınacaktır. Dünyanın 100 civarı ülkesinden katılımların olacağı göz önünde bulundurulduğunda kontenjan da sınırlı olmak durumundadır. Türkiye'den bir değişiklik olmazsa 150 civarı aktivist katılım sağlayabilecektir. Katılım için önbaşvuru formu doldurmak gerekmektedir. Bu formu www.ihh.org.tr adresi üzerinden doldurmak mümkün olduğu gibi aynı zamanda İHH İnsani Yardım Vakfı merkezine elden ulaştırmak da mümkündür. Filoya katılacak olan isimler önbaşvuru formu dolduran insani yardım gönüllüleri arasından seçilecektir. Katılımcılara ait bilgiler İHH'da saklı kalacaktır.

12. 31 Mayıs için filo neden Türkiye'den yola çıkmıyor? Türkiye'den filoya gemi katılacak mı?

Her ülke gemisini kendi limanından çıkaracaktır. Teknik olarak ve zamanlama açısından tüm gemilerin aynı limandan yola çıkması mümkün gözükmemektedir. Mavi Marmara gemisi de filonun içerisinde alacak.

13. Mavi Marmara'nın tamiri tamamlandı mı? Yasal izinler konusunda bir sorun bulunuyor mu? Filoda yer alacak mı?

Mavi Marmara gemisi bakım ve onarımı tamamlandıktan ve gerekli izinleri alındıktan sonra filodaki yerini alacaktır.

14. İsrail'in planları arasında geminin durdurularak aramaların yapılacağı ve bundan sonra Gazze'ye girişine müsaade edileceği belirtiliyor. Bu yönde İsrail tarafından bir talep ulaştı mı?

Filoya ait tüm gemiler zaten çıkacakları limanlarda kontrol edilecekler. İsrail'den gemilerin kontrol edilmesine yönelik bir talep gelmedi, gelse de bu kesinlikle kabul edilemez. Uluslararası bağımsız bir heyetin veya Birleşmiş Milletler'in gemileri tekrar kontrol etme talepleri kabul edilebilir.

15. Filonun yola çıkmadan önce alacağı önlemler nelerdir? Özellikle güvenlik önlemleri konusunda özel bir çalışma yapılmakta mı?

Biz insani yardım gemileri olarak yola çıkacağız, tek alacağımız önlem dünya kamuoyunun bize sahip çıkmasıdır.

16. Geçen seneden bu yıla Gazze'nin durumunda bir değişiklik var mı? Ambargo hafifletildi deniyor. Bu konuda gerçekten bir rahatlık söz konusu mu?

İsrail ambargonun hafifletildiğine dair bazı iddialarda bulunmaktadır ancak gerçek bir hafifletmeden söz edilmesi mümkün değildir. Bu iddialar göz boyama ve propaganda amaçlıdır. Gazze'ye sınır kapılarından giren çıkan her türlü malzeme üzerinde İsrail her türlü tasarrufta bulunmaktadır.

17. BM'nin nihai raporu Mayıs ortasında yayınlanacak. Bu rapor filo için ne anlama gelmekte. Rapordan neler bekleniyor? Rapor İsrail'i haklı görebilir mi?

Bu raporun da BM İnsan Hakları Konseyi tarafından kabul edilen rapordan farklı olabileceğini düşünmüyoruz. Bu raporda İsrail taammüden adam öldürmek, yaralamak, işkence etmek, insan kaçırmak, hırsızlık yapmak gibi birçok alanda suçlu bulunmuş, insanlığa karşı suç işlediği tespit edilmişti.

18. Türkel raporu İsrail'in tezlerini haklı göstermekte. Bu raporu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Turkel Raporunu hazırlayan komisyonun üyeleri İsrail hükümeti tarafından belirlenmiş ve atanmıştır. Komisyon Siyonist hukukçulardan oluşmaktadır. Komisyon bağımsız, adil ve tarafsız olmaktan uzaktır. Komisyon İsrail hükümetinin siparişi üzerine tamamen İsrail'i aklayan bir rapor hazırlamıştır ve içinde akıl ve mantık sınırlarını zorlayan itham ve iddiaları barındırmaktadır.

19. Uluslararası Ceza Mahkemesi kararını ne zaman açıklayacak? İsrail askerleri ve saldırıya karışan devlet erki yargılanacak mı?

Süreç devam ediyor, her türlü siyasi baskının dışında, umut ediyoruz ki mahkeme bağımsız bir mahkeme olduğunu ispat ederek, İsrailli sorumlulara hak ettikleri cezaları verecektir. Dün Srebrenitsa'da ve onlarca Boşnak kent ve kasabasında savaş suçu işleyenler nasıl yargılandılarsa İsrailli sorumlular da aynı şekilde yargılanmalılar.

20. 31 Mayıs günü İstanbul'da, Türkiye'de ve dünyada yapılacak etkinlikler nelerdir?

İstanbul etkinlikleri:

- Uçurtma Etkinliği – Sarayburnu 21 Mayıs saat: 14:00

- Fotoğraf Sergisi – ilçe merkezlerinde 23 Mayıs

- Hatim duası ve Kuran tilaveti: Sultanahmet Camii – 26 Mayıs Akşam namazı sonrası

- Tünelden Taksime yürüyüş –30 Mayıs saat: 21:30

Anadolu etkinlikleri:

- Mavi Marmara Yoluna Devam Ediyor - Adıyaman 26 Mayıs 21:30

- Mavi Marmara Yoluna Devam Ediyor – Diyarbakır 27 Mayıs 19:00

- Mavi Marmara Yoluna Devam Ediyor – İskenderun 27 Mayıs 20:30

- Mavi Marmara Yoluna Devam Ediyor – Adana 28 Mayıs 20:00

- Mavi Marmara Yoluna Devam Ediyor –Kayseri 29 Mayıs 20:00

21. 31 Mayıs'ta şehitler için özel bir program yapılacak mı?

Şehitlerimiz tüm illerde kabirleri başında Kuran tilaveti, hatim ve dua programlarıyla anılacaktır.

22. Geçen seneki filoda yer alan yardımlar Gazze'ye ulaştırıldı mı?

Yardım malzemelerimizin tamamına yakını BM tarafından Gazze ye ulaştırıldı ve bilgimiz dahilinde dağıtıldı.

23. İsrail'in 31 Mayıs saldırısı hakkında BM vb. kurumlar nezdinde bir yaptırım kararı çıktı mı?

BM İnsan Hakları Konseyi Araştırma ve Tespit Komisyonu'nun raporunu onayladı. BM bünyesindeki diğer komisyon kararını Mayıs ortasında açıklayacak. Halkların talepleri ile doğru orantılı olarak süreç içerisinde İsrail'in işlemiş olduğu suçlarla ilgili çeşitli yaptırım kararları çıkacağına inanıyoruz.

24. İsrail'in 31 Mayıs'ta insani yardım filosuna gerçekleştirdiği saldırı hakkında açılan davalar ne durumdadır?

Türkiye dahil evrensel yargı yetkisi olan ülkelerde soruşturma süreçleri devam ediyor. Uluslar arası Ceza Mahkemesi'nin sorumlular hakkında filo mağdurlarının şikayeti üzerine incelemelerini sürdürüyor.

25. İsrail, Türkiye'den özür diledi mi?

Hayır

26. İsrail, şehit ailelerine tazminat ödedi mi?

Hayır

27. Şehit ailelerinin durumları nasıl? Mavi Marmara şehitleri ve aileleri için neler yapabiliriz?

İHH şehit ailelerine ilk günden itibaren maddi-manevi her anlamda destek olmaktadır ve olmaya devam edecektir. Özellikle şehit çocuklarının ihtiyaçları ve eğitimleri vakfımızın hassasiyetle takip ettiği bir konudur.

28. 31 Mayıs saldırısında ağır yaralanan Uğur Süleyman Söylemez'in durumu nasıl?

Uğur Süleyman Söylemez Türkiye'ye getirildikten sonra Ankara Atatürk Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmiştir. Burada yoğun bakımda tedavi gören Söylemez 8 ayın sonunda evde bakılmak üzere hastaneden çıkarılmıştır. Halen komada bulunan Söylemez'in durumu ciddiyetini korumaktadır.

29. Mavi Marmara şehitleri hakkında nereden bilgi alabiliriz?

http://9sehid9eser.com/tr adresinden bilgi alabilirsiniz.

30. İsrail saldırısından sonra kurulan Mavi Marmara Derneği'nin amacı ve faaliyetleri nelerdir? Üye olabilir miyiz?

Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği, Gazze'ye uygulanan ambargoyu kaldırmak ve insani yardım ulaştırmak için yola çıkan Filistine Yolaçık Kara Konvoyu ve Gazze'ye Özgürlük Filosu katılımcılarının dayanışması için ve yeryüzünün neresinde kime karşı olursa olsun her türlü haksızlığın ve zulmün karşısında olmak için kurulmuştur. İnsanları maddi ve manevi yardıma muhtaç hâle getiren bütün politikalarla mücadele eder. Dünyanın ortak vicdanını temsilen her birey ve kurumla ekonomik, hukuki, kültürel, sosyal her alanda dayanışma içerisindedir. Savaşlar, işgaller, adaletsizlikler veya doğal afetler nedeniyle mağdur olan insanlara maddi manevi her konuda destek olur. Tüm yeryüzünde kardeşlik, şefkat, yardımlaşma ve dayanışma duygularını yayarak adaletin dünyada hâkim olmasını hedefler. Bu amaç ve hedefleri gözeten herkes Mavi Marmara Derneği'ne üye olabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.