banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Mahmutoğlu Kulesinde Restorasyon Başladı

Çeşitli dönemlerde yaşanan afetler ve savaşlardan dolayı büyük zarar gören, yer yer duvar kalıntılarıyla günümüze kadar gelen Urfa Şehir Surlarının önemli bir bölümünü oluşturan Bey Kapısındaki Tarihi Mahmutoğlu Kulesinin Şanlıurfa Belediyesince restorasyonuna başlandı.

Yıllardır kaderine terk edilmiş tarihi yapılar arasında yer alan ve geçmişi bin yılı bulan tarihi Mahmutoğlu Kulesinin, resterasyon çalışmasının bir yıl sürmesi bekleniyor. Şanlıurfa Belediyesi, restorasyonuna yaklaşık 1 milyon 186 bin liraya harcayacağı tarihi Mahmutoğlu Kulesini, çalışmalar bittiğinde  kent müzesine dönüştürmeyi planlıyor. Urfa Haçlı Kontluğu döneminden kalan Mahmutoğlu Kulesindeki restorasyon çalışmaları 40 işçiyle hummalı bir şekilde yürütülüyor.

KENT MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Şanlıurfa Belediyesi’nin girişimiyle, sur duvarlarının ayakta kalan tek yapısı olan bu yapıda, iki yıl önce Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümünden 20 kişilik bir grup tarafından rölöve çalışmaları yapılmıştı. Şanlıurfa Belediyesi,  Urfa turizmimi açısından büyük bir değeri bulunan Mahmutoğlu Kulesinin restorasyonu gerçekleştirmek için önce ihalesini yaptı ardından çalışmalara başladı. Şuanda 40 işçinin harıl harıl çalıştığı restorasyonda Mahmutoğlu Kulesi içinden kamyonlar dolusu pislikler çıkartıldı. Çöplük görünümüne dönüşen bu tarihi yapıyı restore ettiren Şanlıurfa Belediyesi, bir yandan içerideki pisliği temizlettiriyor bir yandan yıkılmaya yüz tutmuş taşları kırmadan dökmeden yerinden söküp yeniden monte ettiriyor. Urfa Haçlı Kontluğu döneminden kalan Mahmutoğlu Kulesinde büyük bir titizlik ve incelikle yürütülen restorasyon çalışmasında işçiler 3 metre karelik bir alanda,  kimi zaman tarihi dokuya zarar vermemek için 10 gününü buraya veriyor.

RESTERASYON BİR YIL SÜRECEK

Urfa’nın tarihi dokusunu korumak, Eski Urfa’nın gün ışığına çıkarılmasını sağlamak amacıyla önemli hizmetlere imza atan Şanlıurfa Belediyesi, Urfanın ayakta kalan nadir bir kaç eserinden biri olan ve son yıllarda çökme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan tarihi Mahmutoğlu Kulesi’nin restorasyonu bir yıl içerisinde tamamlaması bekleniyor. Belediye restorasyonu tamamlanacak olan Mahmutoğlu kulesini kent müzesine dönüştürmeyi planlıyor.

Harrankapısı ve Doğu Surlarının Açığa Çıkarılması amacıyla geçtiğimiz aylarda ihalesini yapan Şanlıurfa Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü, bu kez de  “Mahmutoğlu Kulesi” Restorasyon Yapım İşi”nin ihalesini yaptı ve ihalenin hemen ardından resterasyon çalışmasına hızlı bir şekilde başlandı.

Mahmutoğlu Kulesinin önünde akan derenin etrafındaki 28 dönümlük alanda park yapacak olan Şanlıurfa Belediyesi parkla restore edilen tarihi yapı daha güzel bir görünüme kavuşturmayı amaçlıyor.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.