banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik

Kozluk'un tarihi kalesi ilgisizlikten yok olmaya yüz tuttu

Batman’ın Kozluk (Hazo) ilçesinde bulunan ve milattan sonra 416 yılında Pers Hanedanı tarafından yaptırılan tarihi Hazo Kalesi, sahipsizlikten dolayı her geçen gün tahrip oluyor.

Ülkemizde tarihi değeri olan birçok eser ve kalıntının restorasyonu ve turizme kazandırılması için çalışmalar yapılırken, Hazo Kalesi ise adeta yıkıma terk edilmiş durumda.

Kalede bulunan mağaralar ve bazı kısımlarda çöplükten geçilemez iken, mağaraların uyuşturucu kullanıcılarının mekânı haline geldiği, kalenin dört bir tarafının esrar kovaları ve içki kutularıyla dolduğu görüldü.

Duvarları her geçen gün yıkılan ve kale görünümünden ziyade bir tepe görüntüsü vermeye başlayan tarihi kale, kendi kaderine terk edilmiş durumda. Kalenin ana gövdesini oluşturan büyük bir kayalığın her geçen yıl ikiye bölünerek yarılmaya başlaması ise kalenin ciddi anlamda tahrip olacağının göstergesi. Hazo Kalesi'nin restore edilmemesi ise Kozluk halkının tepkisine neden oluyor.

“Kale, madde bağımlılarının yuvası haline gelmiş”

Kalenin, sahipsizlikten dolayı her gün işlevini kaybettiğini söyleyen İsmail Aksoy, kalenin yetkililerin duyarsızlığı yüzünden adeta esrar ve fuhuş mekânı haline geldiğini belirtti.

Kalenin restorasyonunun yapılmamasından dolayı yıkılma tehlikesi olduğunu vurgulayan Aksoy, “Kale çöplük ve bakımsızlıktan geçilmiyor. Burası uyuşturucuların ve esrarcıların yuvası haline gelmiş durumda. Kimse burayla ilgilenmiyor. Yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Kalenin daha fazla yıkılmaması ve tarihi bir mekân olarak kalabilmesi için buraya el atmaları gerekiyor. Madde bağımlılarından dolayı kimse buraya uğramıyor. Buraya gelen, çöplerden ve pislikten başka bir şey görmüyor. Yetkililerin buna bir el atmasını istiyoruz.” dedi.

Yerel yöneticilerin ilgisizliği yüzünden tarihi yapının sahipsiz ve yıkıma terk edilmiş halde bırakıldığını ifade eden Muhammed Furkan Doyar ise, “Buradaki tarihi yerler hiçbir zaman restore edilmemiştir. Burada birkaç tane tarihi sığınma yerleri var ve buralara esrarcı, eroinci insanlardan başka kimse gelmiyor. Buraları adeta harabeye çevirmişler. Aileler, madde bağımlıları yüzünden buraya gelemiyor. Yetkililerin bir an önce bir el atıp, buraya çekidüzen vermesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.  (M.Fatih Akgül/M.Said Aksoy-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.