banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Kim bir kavme benzerse o da onlardandır

 

2015 yılına sayılı günler kala, insanların günahlarda yarışırcasına hazırlık yaptıkları "Yılbaşı" eğlencelerini,  araştırmacı-yazar Nihat Çam ile konuştuk. 

"Yılbaşı kutlamaları tamamen Hıristiyanlara benzemektir" diyen Çam, "Kim bir kavme benzemek isterse o da onlardandır" hadisini hatırlatarak sırf bu geceye has olarak yapılan tüm kutlamaların haram olduğunu vurguladı. Çam, "Bugüne mahsus hindi kesmek, eğlenceler organize etmek haramdır. Sadece bununla da sınırlı değil çerezinden tutun da meyvesine kadar bugüne has olarak bir araya gelinip kutlama yapmak haramdır." dedi. 

Milli Piyangoya da değinen ve bunun devlet eliyle oynatılan bir kumar olduğunu belirten Çam, "Milli Piyango kumar olması hasebiyle şeytan işi pisliktir, toplum için ise sosyal bir felakettir. Müslümanların bu haramdan kaçınması gerekir. İslam kültürünün hiç bir yerinde yılbaşı kutlaması veya Noel kutlaması yok.   O yüzden bu yozlaştırma kültürünün içine bizim gençlerimizin kesinlikle ve kesinlikle katılmamaları gerekir. Bunun yerine bu gençleri ibadete yönlendirmek gerekir." diye konuştu. 

"İçki ve kumar şeytan işi pisliklerdir" 
Kumar sayılan piyangonun "Milli" adı altında sokak sokak satılmak suretiyle yaygınlaştırılmak istendiğine dikkat çeken Çam şöyle devam etti: "Millî Piyango Kur'an ışığında tüm âlimlerin beyanatına göre haramdır. Ayette Rabbimiz: 'Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz' buyuruyor. Bu yönüyle kumar olan Milli Piyango da şeytan işi pisliktir.

Kumarın gerek İslam'da ve gerekse kültürümüzde yeri yoktur 
Müslüman halklar üzerinde oyunlar oynandığının altını çizen Çam, "Yılbaşı kutlamalarıyla, toplum dejenere edilerek kumar, içki ve fuhuşa teşvik ediliyor. Yozlaştırma, kültüründen koparma ve batı kültürünü dayatma çabaları var. Bir hadiste peygamber efendimiz: 'Sizler, kendinizden önce geçen milletlerin yoluna muhakkak tıpatıp uyacaksınız. O dereceye kadar ki şayet onlar kertenkele deliğine girmiş olsalar, siz de muhakkak onlara uyarak oraya gireceksiniz. Sahabeler, Ya Resulullah bu ümmetler Yahudilerle Hıristiyanlar mı? Diye sorunca, peygamberimiz, onlardan başka kim olacak buyurdu.' Batıla uymak, ya cehaletten ya da nefse uymaktan kaynaklanır. Bu nedenle özellikle bu gibi gecelerde, kumar gibi münkeratın toplum içerisinde yaygınlaşmasının önüne geçmek için herkesi göreve çağıyoruz. Hadisi şerifte, 'Sizden biri bir kötülük gördüğünde, gücü yetiyorsa eliyle düzeltsin. Buna gücü yetmezse diliyle düzeltsin. Onu da yapamazsa, hiç olmazsa kalbiyle buğz etsin fakat bu, imanın en zayıf mertebesidir.` deniliyor." şeklinde konuştu.

31 Aralık’ı 1 Ocak tarihine bağlayan gece Mekke'nin fetih gecesidir

Çam son olarak, 31 Aralık’ı 1 Ocak tarihine bağlayan gecenin şuurlu Müslümanlar için cahiliye denilen karanlık çağın kapatılıp yeni bir çağın açılmasının yıldönümü olduğunu, Müslümanların yılbaşı yerine aynı geceye denk gelen Mekke'nin fethini kutlamaları gerektiğini ifade etti. Çam, "Bu gecede Müslümanlar Allah'a daha çok yalvarmalı, Allah'ı daha çok zikretmeli, ibadetlerini artırmalıdır. Mekke'nin fethi gibi bir lütfü kendilerine bahşettiği için Allah'a çokça şükretmeleri gerekir." dedi.  (İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.